Uleiul de susan folosit in scopuri terapeutice, culinare si cosmetice

 
Informatii despre uleiul de susan
Provenind din subcontinentul indian, binecunoscutele si binefacatoarele seminte de susan (Sesamum indicum) se folosesc atat in scopuri terapeutice, cat si culinare ori cosmetice!

Semintele de susan contin grasimi benefice si aminoacizi esentiali, iti ofera energie, au proprietati mineralizante (prevenind decalcifierea oaselor) si contribuie la sustinerea unei imunitati solide.

Inca din vechime au fost remarcate proprietatile exceptionale ale uleiului extras, prin presare la rece, din semintele de susan. Ele erau folosite, cu milenii in urma, de locuitorii actualei Indii, de chinezi ori de cetatenii Babilonului.


Uleiul de susan este un campion al dietoterapiei

Susanul este folosit, gratie deosebitelor sale efecte tamaduitoare, inca de acum 5.000 de ani. Medicii antici ai Orientului spuneau ca uleiul de susan stimuleaza circulatia sangelui si ca poseda un efect de incalzire, fiindu-le indicat, in uz intern si extern (la masaje) celor cu o rezistenta deficitara la vremea rece, mai ales in caz de expunere la actiunea gerului uscat.

Mult mai apropiate de timpurile noastre, analizele efectuate asupra complexului de componente al micilor seminte de susan indica un continut remarcabil de nutrienti si de substante cu rol benefic.

O lingura de susan, avand o valoare calorica de 53 de kcal, contine: 1,6 g proteine, 1,2 g fibre, 2 g carbohidrati, 88 mg calciu, 57 mg fosfor, 42 mg potasiu, 32 mg magneziu, plus cantitati insemnate de zinc, seleniu, fier si sodiu.

La renumele sau alimentar contribuie si acidul folic (vitamina B9), un compus esential in formarea celulelor, precum si lecitina, un nutriment valoros pentru sistemul nervos, endocrin si cardiovascular.

Acestea sunt motive pentru care uleiul de susan este din ce in ce mai folosit si solicitat in industria alimentara, in terapeutica si in cosmetica, unde intra in compozitia unora dintre cele mai apreciate produse.


Uleiul extravirgin din seminte de susan

Uleiul extravirgin din seminte de susan are un trecut nobil si prestigios, la fel ca mai binecunoscutul ulei de masline. Uleiul de susan iti ofera un gust extraordinar si iti daruieste un echilibru excelent al acizilor grasi, lucru care il plaseaza printre uleiurile cele mai pline de virtuti.

Nivelul sau de acizi grasi saturati este suficient de scazut pentru a permite acizilor polinesaturati si mononesaturati sa coabiteze in armonie. Consumul sau, ca adjuvant, duce la diminuarea colesterolului „rau” (LDL) din sange si creste simultan nivelul colesterolului „bun” (HDL).

Datorita efectului antifungic si bactericid, uleiul de susan se utilizeaza cu succes pentru combaterea afectiunilor gingivale: afte bucale si gingivite. Pentru prevenirea parodontozei, se aplica seara pe gingii, dupa spalarea normala a dintilor, doua-trei picaturi de ulei de susan. Se maseaza usor si se repeta procedura, cu multa consecventa, in fiecare seara, pentru o perioada de minim 3 luni.

Avand in vedere continutul ridicat de calciu si magneziu, uleiul de susan are proprietati antiinflamatorii si se poate folosi in cazul arsurilor sau a durerilor determinate de catre artrite. La randul ei, si tensiunea arteriala ridicata poate fi adusa la normal printr-o dieta corespunzatoare insotita de un consum frecvent de ulei de susan.

Uleiul de susan are si efecte laxative. Studiile stiintifice recente au aratat ca un consum moderat si regulat de susan poate juca un rol esential in curatarea colonului sau, utilizat extern, a problemelor cutanate.

Uleiul de susan face minuni pentru tenul deshidratat si lipsit de vigoare. Vitaminele si nutrientii uleiului deschid porii si exercita un efect nutritiv asupra suprafetei pielii afectata de substantele agresive provenite din ambient.

Uleiul de susan este recunoscut ca fiind si un foarte bun dezinfectant. El se foloseste frecvent la masaj. Pentru bebelusi, el se intrebuinteaza in tratarea iritatiilor cutanate, dar si pentru eliminarea bacteriilor agresive.

Pe langa multitudinea de alte efecte terapeutice sau dietetice, susanul este folosit si ca adjuvant, in profilaxia antireumatica si anticanceroasa.

Uleiul de susan suporta foarte bine caldura si, de aceea, va fi extrem de potrivit pentru prajirea produselor alimentare. Tot el este deosebit de savuros in sosurile pe baza de otet, de pilda pentru o delicioasa salata de spanac si nuci ori pentru o gustoasa salata de broccoli (plina de antioxidanti).

Uleiul de susan este destul de rezistent la oxidare. Totusi, se recomanda ca el sa fie tinut la frigider, pentru a-si pastra mai bine deosebitele insusiri care il fac atat de apreciat pe plan mondial.


Foto: www.premier-spa.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa