Tu reusesti sa iti stapanesti fobiile si temerile irationale?

 
Tu reusesti sa iti stapanesti fobiile si temerile irationale?
Desi cel vatamat constientizeaza aproape intotdeauna caracterul nefondat al temerii sale, atunci cand este pus in situatia de a-i face fata, va manifesta puternice comportamente de evitare.


Tipurile de fobii

In psihologie exista mai multe clasificari ale fobiilor (majoritatea focalizate pe experientele primilor ani de viata). Exista fobii sociale, precum situatia indragostitilor timizi, a celor carora le e frica tot timpul sa nu fie ridiculizati (si de aceea nu-si exprima opiniile) sau a celor care nu indraznesc sa refuze o oferta vadit dezavantajoasa. Exista claustrofobie (de exemplu atunci cand este evitat ascensorul), precum si un opus al ei, agorafobia, adica teama de a „iesi in lume”.

Uneori, fobiile apar si in viata intima sau in viata profesionala (tracul cantaretilor sau al actorilor de teatru). Exista mii de fobii care mai de care mai ciudate (frica de soareci, omizi, bacterii, broaste, unelte taioase, medici, politisti, papusi, masti, fantani, intuneric...). Si nu vorbim aici doar despre copii, ci si despre adulti, femei mature si barbati in putere!


Aliatii in batalia cu temerile

In cazuri extreme, cand fobia interfereaza intr-un mod puternic si evident negativ cu autorealizarea pe plan personal si profesional, se poate ajunge la depresie cronica. Inca din vechime au existat persoane empatice, cu un ascutit spirit de analiza, care au realizat importanta tratarii fobiilor prin obisnuirea graduala cu situatia, obiectul sau fiinta care provoaca o reactie nejustificata de groaza, respingere sau repulsie.

Totusi, persoana afectata nu poate recurge mereu pe cont propriu la o asemenea strategie. Temerile sunt extrem de bine ancorate in subconstient. De aceea e nevoie de ajutorul unui psiholog experimentat, cel putin pana ce samanta increderii in sine incepe sa incolteasca, cu depasirea sentimentelor de frica.

Cultivarea sentimentelor religioase va diminua, pana la eliminare, cele mai puternice spaime si va aduce armonie in viata sufleteasca. Rugaciunea a fost mereu de ajutor! O marturisesc in primul rand cei care s-au aflat in situatii critice, puternic anxiogene (razboi, prizonierat, regim carceral sever, torturi, deportari etc.).


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa