Masuri impotriva cazaturilor

 
Masuri impotriva cazaturilor
Pe masura ce imbatranim este important sa luam masuri impotriva cazaturilor. In cazul varstnicilor, o cadere in casa poate produce leziuni grave care le pot pune in primejdie independenta. Indiferent daca ati suferit sau nu o cadere recenta, luati-va cateva masuri pentru a va mentine in siguranta!

Alunecarile, impiedicarile si caderile reprezinta cele mai frecvente cauze ale accidentelor la domiciliu. Varstnicii sunt cei mai vulnerabili, deoarece schimbarile care apar in privinta vazului, auzului, coordonarii, echilibrului si reflexelor ii fac sa fie susceptibili la caderi.

Pe masura ce imbatranim, mersul ni se modifica - pasii se scurteaza si ne ridicam mai putin picioarele de pe sol. Aceasta schimbare face adesea ca persoanele varstnice sa aiba un mers caracteristic, tarsait, ce duce la un risc crescut de impiedicare. Cele mai frecvente probleme care apar in urma caderilor suferite de varstnici sunt fractura sau luxatia incheieturii mainii si fractura de femur.




Ajutati-va singuri!

Persoanele varstnice pot face multe lucruri pentru a preveni caderile si a-si pastra un stil de viata activ si independent pentru mai mult timp. Daca sunteti vulnerabili, luati-va urmatoarele precautii:
  • Intrebati medicul in legatura cu efectele adverse ale medicamentelor pe care le luati, deoarece unele va pot afecta coordonarea sau echilibrul.
  • Faceti-va anual un control oftalmologic! Problemele de vedere pot duce la alunecari sau impiedicari.
  • Nu va ridicati prea brusc de la masa, dupa somn sau dupa ce v-ati odihnit! Tensiunea arteriala poate sa scada si v-ar putea provoca ameteli.
  • Alegeti incaltaminte practica cu talpa joasa si care sa nu alunece! Pantofii cu sireturi sau cei cu arici sunt preferabili papucilor sau mocasinilor.
  • Faceti cat mai multa miscare pentru a va ameliora forta si tonusul muscular, care va ajuta la mentinerea flexibilitatii articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor, astfel incat sa va puteti misca mai usor!
  • Faceti exercitii pentru cresterea echilibrului si a coordonarii, care previn caderile, si exercitii usoare ce folosesc greutatea corpului, care reduc pierderea masei osoase si fragilitatea osoasa cauzata de osteoporoza! Tai chi si dansul combina exercitii adaptate individual cu un context social.
  • Mentineti-va consumul de alcool mult sub limitele recomandate, deoarece acesta va poate afecta in mod negativ echilibrul si reflexele!
  • Folositi un baston, un cadru sau un alt dispozitiv de ajutor la mers daca este cazul si aveti grija sa aiba o inaltime corespunzatoare! Nu lasati mandria sau rusinea sa va stea in cale!
Dispozive medicale utile: bastoane, cadre, etc.

Foto: www.dornamedical.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa