Bacteriile orale sunt nocive

 
Bacteriile orale sunt nocive
Putini oameni inteleg ca neglijarea danturii poate avea un impact devastator asupra sanatatii generale. Studiile arata ca, atunci cand bacteriile streptococcus, care provoaca atat placa dentara, cat si gingivita, ajung in sange, creeaza o proteina care determina agregarea trombocitelor.

Aceasta poate conduce la formarea de cheaguri de sange, excrescente pe valvele inimii care le stanjenesc actiunea, sau inflamarea vaselor sangvine, care se umfla si blocheaza alimentarea cu sange a inimii si a creierului.

Streptococcus tigurinus, de pilda, a fost gasit in sangele persoanelor suferinde de endocardita (inflamarea invelisului inimii), meningita si inflamatie spinala. Se crede ca bacteriile intra in sange atunci cand gingiile infectate sangereaza.

Intr-un studiu realizat in anul 2011, cercetatorii americani care au analizat mostre de tesut provenite de la pacienti cu cancer intestinal au descoperit ca unele dintre ele contineau niveluri ridicate de Fusobacterium nucleatum - o tulpina bacteriana prezenta adesea in placa dentara. Se crede ca acest microorganism ar putea juca un rol in dezvoltarea cancerului.

Mai mult decat atat, inflamarea redusa care rezulta din infectarea bacteriana a gingiilor poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip II si a osteoporozei.

STIATI CA?

Algele de mare ar putea preveni carierea dintilor. Unele substante din compozitia lor ar putea sta la baza unei noi generatii de produse de protectie anticarie, cum sunt pasta de dinti sau apa de gura.

Foto: www.new-dent.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa