Cerealele si boala celiaca

 
Cerealele si boala celiaca
Cerealele declanseaza, la tot mai multi oameni, boala celiaca (imbolnavirea cronica a intestinului subtire), care se manifesta prin balonare, greata si diaree.

Ne referim la o intoleranta la cerealele care contin gluten, ca graul, secara, orzul sau alacul. Intre timp, cercetarile stiintifice sugereaza ca boala celiaca si sensibilitatea sau intoleranta la gluten ar putea fi doar varful aisbergului bolilor inflamatoare si degenerative cronice ale prosperitatii, care sunt cauzate de o alimentatie foarte bogata in cereale si, in special, de asa-numitul grau de panificatie (graul comun).

Ce se afla intr-un bob? Desi, in general, cerealele sunt apreciate ca un aliment de baza sanatos, de curand s-a descoperit ca unele probleme de sanatate pot fi declansate chiar si de consumul de cereale integrale.

Expertii spun ca un motiv este modul in care bobul de cereale a dezvoltat numeroase substante, pentru a asigura pastrarea speciei sale: lectine toxice (printre care glutenul) si alte substante fitochimice, care ajuta plantele sa se apere impotriva daunatorilor. Aceste substante pot face rau si oamenilor, chiar daca prin coacere sau fermentare (dospire) sunt reduse partial, iar dupa consumul de cereale nu prezentam imediat afectiuni, intolerante sau alergii.

Foto: foodstory.stirileprotv.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa