Abcesul si gangrena pulmonara

 
Diagnosticul si tratamentul abcesului pulmonar si a gangrenei pulmonare

Diagnostic clinic

Abcesul si gangrena pulmonara sunt cauzate de embolie septica, reflux gastroesofagolaringian (in narcoza sau interventii nazodentofaringiene), bronhopneumopatii stafilo- sau streptococice. Simptomele cardinale sunt:
→ Frisoane, febra, leucocitoza si neutrofilie.
→ Junghi toracic, dispnee, tuse.
→ Semne clinice de condensare pulmonara.
→ Vomica la 1-2 saptamani de la debut cu miros putred sau fetid in caz de gangrena.


Diagnostic paraclinic

→ Sputa cu leucocite alterate, fibre elastice, flora microbiana bogata, fara B.K.
→ Rx.: condensare pulmonara, iar dupa vomica, imagine hidroaerica cu nivel de lichid.


Diagnostic diferential

Trebuie diferentiate de caverna tuberculoasa (anamneza lunga, modificari pulmonare intinse bilaterale, B.K. prezent). Aspergilomul sau micetomul au aspect scopic de limba de clopot. Poate fi si consecinta unei tumori bronhopulmonare, de aceea control clinic si radiologic prelungit.


Tratament

Antibioterapie specifica dupa antibiograma. Instilatii endobronsice cu aceleasi antibiotice sau, la cele periferice, injectii transtoracice in abces dupa evacuarea puroiului. Drenaj postural dupa localizare (cele de baza cu flexiunea trunchiului in fata, cele de lob mijlociu sau inferior culcat pe partea sanatoasa, cu capul in jos). Corticosteroizi (doze mici) pentru prevenirea deformarilor bronsice.

Foto: www.medtorrents.comMedicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa