Fitoterapie orientala: Lectia de Feng Shui

 
Fitoterapie orientala: Lectia de Feng Shui
In medicina traditionala chineza, plantele si florile erau considerate ca intruchipari ale zeilor, menite sa apere sanatatea. Cine se indeparta de la ele se imbolnavea. Chiar daca apropierea pare usor fortata, principiul acesta se verifica, in zilele noastre, pas de pas.

De ce apar in secolul nostru atatea boli noi, incurabile, pentru care medicina nu are raspuns? De ce majoritatea oamenilor sufera de probleme intestinale, tulburari de circulatia sangelui, artrita, boli de ficat, cancere? Cauza principala este intoxicatia alimentara. Excesul de carne si de grasimi, insecticidele si pesticidele imprastiate pe campuri, colorantii, E-urile, conservantii, cafeaua, alcoolul...


La polul opus se afla plantele, florile, radacinile, frunzele, scoarta si seva copacilor, care contin substante active miraculoase, ce elimina otravurile din corp, ne curata ficatul si sangele, rinichii si intestinele, ne stimuleaza inima si creierul. Plantele ne ajuta sa restabilim buna functionare a organismului si sa ne amelioram starea de sanatate.


Fitoterapia

Si chinezii o considera o medicina blanda, neinvaziva, cu conditia ca omul sa creada in plante si sa traiasca in armonie cu ele. Milioane de oameni, in toata lumea, isi regasesc sanatatea si se mentin in forma datorita proprietatilor medicinale ale plantelor. Practica fitoterapiei exclude orice efect secundar, asociat, in mod obisnuit, medicamentelor de sinteza.

Folosirea plantelor este milenara si se afla in armonie, din toate punctele de vedere, cu fiinta umana. Dar chiar daca preparatele fitoterapeutice au o circulatie universala, fiecare tara are plantele ei si traditii de vindecare legate de ele. In ce priveste practicile Feng Shui, ele se bazeaza pe urmatoarele remedii:
  • Usturoiul - previne ateroscleroza si amelioreaza circulatia sangelui. Diminueaza valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor din sange si coboara tensiunea. In asociere cu cimbrul, este un bun vermifug.
  • Anasonul - utilizat in tulburarile digestive, inlatura flatulenta si actioneaza ca diuretic lejer. Excelent repulsiv contra insectelor in folosirea externa.
  • Anghinarea - evita formarea de calculi renali si are un efect benefic asupra vezicii biliare. Regenereaza sistemul hepatic, in caz de icter si de ciroza.
  • Cafeaua verde - stimuleaza activitatea fizica si intelectuala, are actiune antimigrenoasa. Ajuta la pierderea de kilograme, elimina constituentii poluanti din organism, ca fumatul in exces si poluarea atmosferica.
  • Bambusul - regenereaza articulatiile, stimuleaza tesutul osos, reconstituie cartilagiile in caz de artroza si protejeaza de osteoporoza.
  • Eucaliptul - chinezii il folosesc ca antiseptic, in caz de maladii respiratorii si urinare. Este febrifug si stimulant.
  • Noni - este planta cu mii de virtuti! Vindeca astmul si alergiile, afectiunile gatului si ale gurii, problemele pulmonare, digestive, durerile de cap, constipatia, elimina parazitii, inlatura oboseala.
  • Ginsengul - chinezii „jura” ca este planta longevitatii. Are o actiune tonica absoluta. Se utilizeaza intr-o multime de boli, dar mai ales in tratamentul oboselii, al slabiciunii, stres si batranete.
  • Papaia - favorizeaza digestia, trateaza faringitele si laringitele, iar in uzaj extern este un antiinflamator puternic, folosit contra celulitei.
  • Bujorul - chinezii trateaza cu el crampele musculare, astmul si epilepsia, guta.
  • Soia - protejeaza inima si arterele si reduce colesterolul rau. Ajuta la pierderea de kilograme. Ca aliment, inlocuieste carnea cu succes.
  • Ceaiul verde - diminueaza riscul cancerului de pancreas, de colon si de rect. Ajuta la eliminarea radicalilor liberi.
Balsamul de Tigru...

Pentru chinezi, marea cauza a bolilor este vantul. „Uleiul de vant” sau balsamul de Tigru este un remediu universal in sezonul rece. Se aplica pe piele, in jurul ombilicului si al nasului.

Bibliografie: AS verde. Foto: www.shamballanutricion.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa