Cine ar fi bine sa se vaccineze? Inainte de a te vaccina, ia aminte!

 
Cine ar fi bine sa se vaccineze? Inainte de a te vaccina, ia aminte!
Vaccinarea anuala este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei: vaccinul este eficient in 95-97% dintre cazuri.

Dupa administrarea vaccinului, care contine fragmente de virus inactivat sau virus viu atenuat, chiar daca gripa iti va da tarcoale, organismul nu-i va permite sa-si faca de cap, gratie anticorpilor pe care i-a fabricat in urma vaccinarii.

Compozitia vaccinului gripal este modificata in fiecare an pe baza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care stabileste care sunt tulpinile virale ce vor produce gripa in acel an. Conform prevederilor OMS, imunizarea se face in lunile octombrie-decembrie.




Cine ar fi bine sa se vaccineze?

Specialistii spun ca toata lumea, dar in special persoanele aflate in grupe de risc, precum varstnicii (peste 65 de ani) si copiii mai mici de 4 ani, care pot dezvolta forme mai severe de boala.

Intr-o alta grupa de risc intra cei care sufera de boli cronice (diabet, afectiuni renale, pulmonare sau cardiace, cancer etc.), stiut fiind ca gripa poate determina agravarea acestora si are o evolutie mai severa pe fondul tarelor preexistente.

Risc crescut de contractare a virusului gripal au si personalul medico-sanitar si persoanele care, prin natura activitatii zilnice, stau mult timp in locuri aglomerate: copiii care merg la gradinita, elevii, studentii, personalul didactic etc.

De mentionat ca formula vaccinurilor moderne nu prezinta pericol pentru femeile insarcinate, carora li se recomanda, de asemenea, sa se vaccineze, dar nu in primul trimestru de sarcina, ci numai dupa a 14-a saptamana.




Inainte de a te vaccina, comunica-i medicului daca:

→ Ai alergie la medicamente sau alimente. Vaccinurile au in compozitie proteine de ou, urme de antibiotice etc., substante ce pot declansa reactii persoanelor cu hipersensibilitate.

→ Ai o infectie respiratorie sau orice boala acuta insotita de febra. Daca te-ai imbolnavit in ajunul vaccinarii, e recomandabil sa o amani. Fa vaccinul la doua saptamani dupa vindecare.

→ Suferi de o afectiune cronica sau acuta ori urmezi vreun tratament. Exista boli si tratamente care modifica raspunsul imunitar si este bine ca medicul sa stie acest lucru pentru a aprecia daca e indicata sau nu vaccinarea.

Bine de stiut:

• Daca te-ai vaccinat, este posibil ca la cateva zile dupa aceea sa apara simptome asemanatoare gripei (febra, oboseala, dureri musculare), dar trebuie sa stii ca vaccinul nu produce gripa. Acele simptome dovedesc ca sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva virusului din vaccin.

• Vaccinul impotriva gripei nu te fereste si de raceala sau de celelalte afectiuni de sezon (amigdalita, rinofaringita, laringita etc).

Sursa: Sanatatea de azi. Foto: suceavalive.ro




Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa