Extractele gemoterapice ajuta in caz de raceala si gripa

 
Extractele gemoterapice ajuta in caz de raceala si gripa
Sezonul rece aduce manifestari patologice in principal in sfera afectiunilor respiratorii. Virozele respiratorii sunt frecvente, deseori complicate, iar tratamentele cu medicamente sunt foarte agresive pentru organism.

Slabirea rezistentei organismului este generata si de stresul zilnic, stilul de viata suprasolicitant, patologiile cronice in exces la varstnici si chiar la adultii tineri. In aceste conditii, sunt importante atat profilaxia afectiunilor respiratorii la toate grupele de varsta, cat si abordarea unui tratament cat mai putin agresiv, care sa nu destabilizeze organismul. De asemenea, este necesara si sustinerea acestuia in perioada de convalescenta, pentru o refacere rapida si cat mai buna.

Solutia pentru toate aceste probleme sta in forta vindecatoare a plantelor prelucrate in stare proaspata, respectiv in substantele continute de partile tinere ale plantelor, cunoscute sub numele de „celule stern vegetale”: extractele gemoterapice.

Nu putem intelege pe deplin sensul unui simptom sau al unei boli, daca baza cunoasterii medicale nu este sustinuta de o conceptie energetica a vietii. Trebuie inteles sistemul fluctuant al materiei vii care se transforma in permanenta din materie in energie si invers, in conformitate cu legile entropiei si ale termodinamicii.

Astfel, intre plante si animale are loc o circulatie continua de materie si un schimb permanent de energie. Fitocomplexul din muguri, mladite, boboci, seva sau seminte actioneaza ca un „totum” cu puteri modulatoare a functiilor dereglate ale organismului in caz de boala, „amintindu-ne ca boala si remediul ei sunt bine structurate intr-un raport unic al necesitatii biologice”, asa cum scrie dr. Fernando Pitera, autorul Tratatului de Gemoterapie - cea mai valoroasa lucrare de gemoterapie la ora actuala.

Extractul gemoterapic este preparat printr-o tehnica ce permite pastrarea calitatilor biologice ale plantei nemodificate: prelucrarea partilor tinere de plante in stare proaspata (imediat dupa culegere) si extractie controlata intr-un amestec de alcool, glicerina sau apa.

Gemoterapia actioneaza astfel cu cantitati infime de substante chimice „vii” (exact conform principiilor homeopatiei), care nu vor produce reactii secundare sau adverse, ci vor reechilibra sistemele energetice cu care interactioneaza, prin mecanisme capabile sa activeze enzimele blocate si sa refaca „haosul” biochimic si celular, generand vindecarea.

Cu ajutorul gemoterapiei (terapie naturala blanda, dar cu efecte profunde, la nivel celular) se pot rezolva multe dintre neplacerile sezonului rece, actionand de la aparitia primelor semne de boala.

Este important de retinut faptul ca ameliorarea simptomatologiei de la primele administrari nu trebuie sa va faca sa intrerupeti tratamentul. Pentru efecte de durata, trebuie continuata administrarea cel putin o saptamana - pentru cei care racesc mai rar, pana la doua luni - daca faceti parte din categoria celor care racesc usor in sezonul rece.

Extractele gemoterapice se administreaza in scheme individualizate sau sub forma unor formule complexe. Vom prezenta cateva preparate naturale din gama Polygemma, combinatii complexe de extracte gemoterapice, indelung verificate in practica medicala, in cei peste 17 ani de la aparitia si dezvoltarea gemoterapiei in Romania.


Preparate naturale care actioneaza la nivelul aparatului respirator:

- Polygemma 17 - Imunitate creste puterea de aparare a organismului.

- Polygemma 5 - Cavitate bucala si gat sustine sanatatea cavitatii bucale si a gatului.

- Polygemma 3 - Tuse amelioreaza tusea seaca sau productiva.

- Polygemma 4 - Sinusuri amelioreaza simptomele neplacute din raceli, care afecteaza sinusurile.

- Polygemma 16 - Plamani este recomandat pentru detoxifiere la nivel pulmonar si sustinerea activitatii pulmonare.

Ideal ar fi sa se actioneze cu masuri profilactice de crestere a puterii de aparare a organismului si sa se apeleze la unul dintre celelalte preparate, de la primele semne de disconfort, fie la nivelul gatului, al sinusurilor, sau in caz de tuse. Preparatul pentru sustinerea activitatii pulmonare este recomandat ca adjuvant la medicatia clasica sau ca modalitate de detoxifiere pulmonara pentru persoanele expuse la noxe cu afectare la nivel respirator.


Polygemma 17 - Imunitate

Este o combinatie de extracte gemoterapice din muguri de catina, muguri de porumbar, mladite de maces si extract fitoterapic sub forma de suc din Echinacea purpurea. Preparatul creste puterea de aparare a organismului, amelioreaza simptomele din raceli si stari gripale, sustine refacerea organismului in convalescenta si ajuta la reducerea recidivelor.

Se recomanda in special administrarea profilactica, inaintea si in timpul perioadelor cu risc crescut de imbolnavire, dar si la debutul starilor gripale, sustinand organismul pentru o refacere rapida.


Polygemma 5 - Cavitate bucala si gat

Este o combinatie de extracte gemoterapice din muguri de vita de vie, mladite de maces si mladite de afin. Sustine sanatatea cavitatii bucale si a gatului prin intarirea sistemului de aparare a organismului. Are actiune antiseptica, astringenta, cicatrizanta si antiinflamatoare, cu rol vitaminizant si antioxidant.

Afectarea amigdalelor si a faringelui este frecventa la copii, in special pentru cei aflati in colectivitate, iar acest preparat poate fi de real folos pentru mamici, ajutand la o recuperare rapida a copilasului, daca este administrat din timp si boala nu este lasata sa evolueze spre complicatii, caz in care medicul trebuie consultat neaparat.

La ora actuala, multi medici s-au specializat in gemoterapie, iar tratamentul poate fi condus si urmarit de catre un specialist. In colectivitatile de copii prescolari sau scolari mici apar periodic focare de streptococii faringiene care, in cazul copiilor cu imunitatea slabita, se pot complica cu alte afectari streptococice: scarlatina, afectari renale, cardiace sau chiar afectari articulare streptococice.

Copiii cu imunitate mai buna, dar nu suficienta, raman purtatori ai unui titru ASLO crescut (peste 200). In multe dintre aceste circumstante se indica antibioterapie, care nu intotdeauna da rezultatul dorit, ca urmare a cresterii rezistentei streptococului la multe dintre antibioticele uzuale. In aceste situatii, preparatul Polygemma 5 - Cavitate bucala si gat poate fi administrat preventiv, in colectivitatile in care a aparut un caz de faringita streptococica sau de scarlatina.


Polygemma 3 - Tuse

Este o combinatie de extracte gemoterapice din muguri de carpen, muguri de calin si mladite de caprifoi negru. Are actiune de calmare a tusei si de linistire generala, efect antiinflamator si antialergic, regleaza tonusul bronsic si stimuleaza organismul pentru eliminarea toxinelor de la nivelul cailor respiratorii.

Tusea este un act reflex de aparare a organismului si, in general, nu trebuie inhibata, ci trebuie intarit organismul sa elimine toxinele cat mai repede. Acest simptom are multiple cauze si poate avea diferite aspecte. Cele mai multe raceli se insotesc de tuse datorita iritatiei nazofaringiene si a secretiilor din nas, care se scurg pe peretele posterior al faringelui.

Tusea apare si intr-o raceala simpla, cu secretii nazale, dar si in iritatii ale laringelui si faringelui ori in afectiuni pulmonare si bronhice. Schimbarea caracterului tusei (mai frecventa, mai suparatoare) este un semnal ca trebuie consultat medicul. In cazul copiilor, tusea pe care parintii o pot trata singuri acasa este cea care insoteste guturaiul simplu, cu nas infundat, secretii si stare subfebrila.

Preparatul Polygemma 3 - Tuse este recomandat in infectiile cailor respiratorii superioare, care sunt insotite de tuse seaca sau productiva, precum si in laringite insotite de tuse, in raguseala si afonie.

Trebuie sa amintim aici si de preparatul inspirat din utilizarea populara: Suc de ridiche neagra cu miere de albine, formula traditionala folosita pentru calmarea tusei.

Ridichea neagra (Raphanus sativus niger) a fost cultivata din timpuri stravechi, avand o istorie de cel putin 4000 de ani. Este un aliment cu o larga raspandire in lume, in acelasi timp fiind folosita si in fitoterapie. Contine zaharuri, uleiuri volatile sulfurate, proteine, grasimi, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, C.

Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Reduce obstructia de la nivelul cailor respiratorii superioare. Are si proprietati antiscorbutice, stimulente ale celulei hepatice, aperitive si digestive, diuretice, antialergice, sedative. Este folosita in tratamentul starilor inflamatorii care produc obstructie la nivelul cailor aeriene superioare si inferioare (faringite, laringite, bronsite, pneumonii), dar si in dispepsii, afectiuni hepatice, scorbut, insomnii, migrene.

In preparatul nostru, sucul obtinut prin presare din ridiche neagra este amestecat cu miere de albine, cu proprietati expectorante si fluidifiante ale secretiilor. Tinand cont de proprietatile sale fortifiante, siropul de ridiche neagra cu miere de albine este indicat si copiilor anemici, batranilor sau persoanelor aflate in convalescenta.

Se poate administra atat in afectiuni respiratorii acute, insotite de secretii, stari inflamatorii sau congestive, cat si in afectiuni cronice de tipul bronsitelor. Se poate administra impreuna cu medicatia simptomatica, in cazul infectiilor respiratorii virale, care au ca simptom dominant tusea sau poate insoti tratamentul antibiotic pentru infectiile de natura bacteriana de la nivelul tractului respirator.

Atentionare: sucul din ridiche neagra stimuleaza functionarea vezicii biliare, dar este contraindicat persoanelor cu litiaza biliara, putand declansa crize de colica biliara.


Polygemma 4 - Sinusuri

Este o combinatie de extracte gemoterapice din muguri de coacaz negru, muguri de carpen, muguri de arin negru si de mesteacan pufos. Ajuta la ameliorarea simptomelor neplacute din racelile care afecteaza sinusurile, avand actiune antiinflamatoare si cicatrizanta la nivelul sinusurilor. Are efect drenor, de eliminare a mucusului din sinusuri prin cavitatea nazala si actiune generala de crestere a puterii de aparare a organismului.

Sinusurile sunt cavitati pline cu aer, situate in apropierea nasului. Cel mai frecvent afectate sunt sinusurile frontale si cele maxilare, care sufera atat in diferite inflamatii ale mucoasei nazale (rinite), cat si in afectiuni dentare (abcese dentare, inflamatii).

Multe persoane sufera de inflamatii cronice ale sinusurilor, care le afecteaza respiratia si implicit calitatea vietii (dificultati de somn, probleme cu rezistenta la efort fizic etc). In aceste cazuri cronice sau recidivante, se recomanda cure de 1-2 luni.


Polygemma 16 - Plamani

Este o combinatie de extracte gemoterapice din muguri de alun, muguri de castan comestibil si mladite de mur, care ajuta la refacerea elasticitatii tesutului pulmonar, creste capacitatea respiratorie, are efect antispastic, antiinflamator si cicatrizant la nivel pulmonar.

Gemoterapia, alaturi de fitoterapia cu extracte din plante proaspete, sunt terapii naturale care valorifica intregul potential terapeutic al naturii. Sa avem intelepciunea si rabdarea sa descoperim aceste surse naturale pentru sanatatea noastra!

Extractele gemoterapice se vor administra conform prospectelor insotitoare.

Autor: Dr. farm. Carmen Ponoran, director de productie la Laboratoarele PlantExtract Cluj.

Sursa: As verde, nr. 103, ianuarie 2013.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa