Cum se trateaza tendinita? Cat dureaza tratamentul medicamentos?

 
Cum se trateaza tendinita? Cat dureaza tratamentul medicamentos?
Este cat se poate de neplacut sa ai o mana sau un picior scoase din functiune din cauza durerii provocate de tendinita. Nimic grav, doar ca vrei sa stii cum scapi cat mai repede de disconfort.

Ei bine, repede nu prea se poate, pentru ca tendinita inseamna, dupa cum e lesne de inteles, inflamatia tendonului (un tesut care face legatura intre muschi si os) ca urmare a rupturii unor fibre de colagen la acest nivel, insotite uneori de umflaturi si intotdeauna de dureri.

O astfel de problema nu trece de la o zi la alta. De ce te-ai pricopsi cu tendinita, din moment ce n-ai cazut si nici nu te-ai lovit? Pentru ca, printr-o miscare brusca sau, in timp, prin miscari repetate si solicitante, ai lezat tesuturile de care vorbeam.



Cel mai adesea, cu tendinita se confrunta sportivii de performanta, dar si indivizii foarte activi sau cei in varsta, acestia din urma din cauza procesului de imbatranire.

De unde stii ca ai tendinita? Primul si principalul indiciu este durerea puternica. Aceasta apare la miscare, la apasarea pe punctul de intalnire a tendonului cu osul din zona respectiva, la solicitarea musculaturii care-l sustine. Ea poate fi permanenta sau poate sa apara doar cand faci miscari ce solicita respectivul tendon.


Consultul medical, necesar

De foarte multe ori, simpla examinare prin palpare este suficienta. Medicul ar putea solicita si investigatii suplimentare - radiografie, RMN sau ecografie - cu scopul de a exclude o posibila confuzie cu vreo afectiune ce mimeaza simptomele unei tendinite, o fractura, de exemplu.

In ce consta tratamentul si recuperarea ne-a explicat dr. Daniel Ciuta, medic specialist ortopedie-traumatologie: „Scopul tratamentului tendinitei este de a reduce durerea si de a scapa de inflamatie, insa el difera in functie de severitatea tendinitei si localizarea ei. Primele etape ale tratamentului sunt reprezentate de repaus, folosirea unei orteze speciale asociate cu aplicatii reci si tratament antiinflamator local si oral. In cazul unei tendinite grave, acest tratament nu este suficient si este nevoie de administrarea unor infiltratii locale pentru a reduce edemul si a grabi vindecarea. Sunt si situatii in care este nevoie de tratament chirurgical prin care se indeparteaza zona de inflamatie sau se trateaza complicatiile, cum ar fi rupturile de tendon. O alternativa este si fizioterapia, care poate dura pana la cateva saptamani (in special in cazul tendinitelor cronice).”

Cateodata tratamentul medicamentos poate dura cateva saptamani sau luni, in care repausul este absolut necesar.


De ajutor

Desi nu este un diagnostic grav, tendinita poate conduce la un disconfort insuportabil in timp, daca nu este tratata. Iata cateva ajutoare la indemana:

Ai nevoie de repaus. E important sa se protejeze zona afectata prin repaus dar, pentru a nu se ajunge la atrofierea musculaturii, trebuie doar diminuata solicitarea tendonului lezat, nu intrerupta cu totul. Urmeaza intocmai sfaturile medicului tau.



Foloseste crema sau gel de arnica. Pentru a linisti zona inflamata, frictioneaz-o de doua sau trei ori pe zi cu crema sau gel de arnica. Pe langa alinarea durerii, o asemenea procedura va reduce umflatura si inflamatia, in cazul in care acestea exista.

Ba rece, ba cald. Se incepe cu racirea articulatiei pentru a scapa de durere si inflamatie cu ajutorul cuburilor de gheata. Se infasoara cateva cuburi intr-un prosop si se aplica pe locul dureros, pentru 10-20 de minute. Se repeta de trei-patru ori pe zi, timp de cateva zile. Apoi, se trece la incalzirea zonei afectate, caldura accelerand circulatia sanguina. Se poate folosi o perna electrica sau o compresa calda.


Ce masuri pot lua cei care fac sport sau au o viata foarte activa pentru a nu se confrunta cu tendinita?

Iata cateva masuri ce ar trebui respectate in acest scop:
→ intarirea musculaturii pentru a reduce solicitarea tendoanelor;
→ evitarea suprasolicitarii tendonului, fiecare cunoscandu-si limitele;
→ efectuarea exercitiilor de incalzire de fiecare data inainte de a face sport;
→ evitarea mentinerii unei articulatii in aceeasi pozitie pentru prea mult timp - daca simtim aparitia unei dureri, este important sa oprim imediat exercitiul sau activitatea;
→ evitarea miscarilor repetitive.

Toate acestea sunt foarte importante pentru ca tendinitele netratate sau neglijate pot duce la complicatii grave sau chiar la ruptura tendonului afectat.

Dr. Daniel Ciuta, medic specialist ortopedie-traumatologie, Spitalul Polisano

Foto: brotac.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa