Plante pentru intarirea imunitatii, ceaiuri pentru sistemul imunitar

 
Plante pentru intarirea imunitatii, ceaiuri pentru sistemul imunitar
Cand vine vorba de intarirea imunitatii, plantele sunt ajutoarele ideale: actioneaza bland si eficient si nu au efecte secundare daca sunt folosite corect. In fiecare iarna, te confrunti cu cel putin un episod de febra, dureri de gat, nas infundat? Anul acesta, apeleaza cu incredere la arsenalul greu: plantele.

  • Nalba mare. Mareste rezistenta la infectii. Se prepara sub forma de macerat. In 250 ml apa rece, pune o lingurita de pulbere de radacina. Da un clocot, acopera vasul si lasa sa stea 30 de minute. Bea in fiecare zi 1-2 cani, timp de doua saptamani.
  • Ghimbir. E un foarte bun intaritor al imunitatii, dar si un minunat remediu impotriva afectiunilor de sezon. Ceaiul se prepara dintr-o radacina mica de ghimbir (maximum 40 g) rasa ori taiata feliute. Pune pe foc un litru de apa. Cand incepe sa clocoteasca, adauga ghimbirul si lasa sa fiarba 5 minute. Opreste focul, acopera vasul si lasa sa infuzeze o jumatate de ora, apoi strecoara. Bea 3 cani pe zi, sorbind cate putin pe parcursul zilei. Cura dureaza 3-4 saptamani. Nu bea ceai de ghimbir seara, caci are efecte energizante si nu vei putea adormi.
  • Astragalus. Contine numeroase substante ce favorizeaza formarea anticorpilor. Este, alaturi de ginseng, cea mai utilizata planta pentru marirea capacitatii naturale de aparare a organismului impotriva bolilor. Intr-un vas emailat, pune 500 ml apa si 10 g radacina uscata si maruntita de astragalus. Fierbe amestecul la foc mic, pana scade la jumatate. Strecoara si bea lichidul cald, o cana dimineata la trezire si una inainte de masa de pranz. Urmeaza cura timp de 3 saptamani.
  • Coacaze negre. Atat fructele, cat si frunzele coacazului au o actiune tonifianta si energizanta gratie bogatiei lor in vitamina C si antioxidanti. Cura cu infuzie de coacaze este recomandata pentru combaterea oboselii si tratarea durerilor articulare, a varicelor, hemoroizilor, alergiilor alimentare. De asemenea, coacazul este un excelent intaritor al sistemului imunitar si un ajutor pretios pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus. Intr-o cana cu apa rece, pune 2-3 lingurite de coacaze negre (sunt bune si cele congelate). Acopera vasul, lasa sa fiarba 5 minute, apoi ia vasul de pe foc si mai lasa sa stea 15 minute, dupa care strecoara. Bea o treime de cana de 2-4 ori pe zi, intre mese. Cura se urmeaza 3 saptamani.
  • Macese. Aportul de vitamine al maceselor este deosebit de pretios, in special cand organismul e slabit si are nevoie de o portie suplimentara de vitamina C. Fructele sunt de mare ajutor in gripa, guturai, stari febrile, maladii infectioase, avitaminoze, suprasolicitare fizica si intelectuala, rezistenta scazuta la boli. Pune doua linguri de macese zdrobite in 500 ml apa si fierbe la foc mic, 10 minute. Bea 2 cani pe zi, timp de 15 zile.
  • Amestec de plante. Ai nevoie de o lingurita de anason verde, o lingura de musetel si o treime de baton de scortisoara de Ceylon (sau o jumatate de lingurita de scortisoara macinata). In 500 ml apa, pune anasonul si scortisoara, adu amestecul la punctul de fierbere si lasa sa clocoteasca un minut. Varsa apoi lichidul fierbinte peste musetel, acopera vasul si lasa sa infuzeze 3-5 minute. Bea 2 cani pa zi, timp de 2 saptamani.
Polenul albinelor este un adevarat tezaur de elemente pretioase pentru sanatate: vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C), saruri minerale, oligoelemente, aminoacizi. Este una dintre cele mai bogate surse naturale de seleniu, un oligoelement indispensabil vietii, care joaca un rol major in reglarea activitatii sistemului imunitar si in prevenirea bolilor cardiovasculare si a unor cancere. Cura cu polen: timp de o luna, ia in fiecare zi cate o lingurita de polen cu o ora inaintea meselor principale. Ca sa-i atenuezi gustul fad, amesteca-l cu putina miere.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa