Ma dor articulatiile! Cum pot combate durerile?

 
Ma dor articulatiile! Cum pot combate durerile?
Odata cu racirea vremii se amplifica si durerile articulare. De ce apar, cine este mai predispus, cum se manifesta si ce puteti face pentru a le ameliora, veti afla in acest articol.

Articulatiile reprezinta totalitatea elementelor prin care se asigura unirea dintre capetele a doua sau mai multor oase. Articulatiile corpului uman au structura si caracteristici diferite, adaptate la functia pe care trebuie sa o indeplineasca: miscarea.

Astfel, ele sunt clasificate in: articulatii fixe (sinartroze), articulatii semimobile (amfiartroze) si articulatii mobile (diartroze). O articulatie este formata din extremitatile osoase acoperite de cartilaj cu rol de tampon pentru amortizarea socurilor.

Articulatia este inconjurata de o membrana sinoviala care secreta lichid sinovial pentru lubrifierea articulatiei. Durerile pot fi cauzate de inaintarea in varsta, leziunile preexistente, pierderea masei musculare, inflamatia in cadrul micilor traumatisme, greutatea in exces etc.


Afectiunile reumatice...

Reumatismul reprezinta o categorie larga de afectiuni inflamatorii cronice dureroase (peste 100 de boli ce afecteaza oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele).

Ele produc inflamatie (inrosire, umflare, rigiditate si durere) si schimbari la nivelul articulatiilor, precum si la nivelul structurilor inconjuratoare. Simptomele variaza, dar toate afecteaza sistemul musculoscheletic. La unele persoane pot fi afectate organele interne: inima, rinichi, plamani, piele.


Reumatismul articular...

Este afectiunea cea mai frecvent intalnita. Aceasta include:
  • Spondilita anchilozanta - inflamarea articulatiilor dintre vertebre si a celor dintre coloana vertebrala si pelvis. Durerea este insotita de o senzatie de intepenire. Alte simptome care pot aparea: presiune respiratorie, monoartrita genunchiului si gleznei iar, uneori, limitarea discreta a flexiei lombare. Exercitiile sunt singurele care cresc mobilitatea pacientilor. De asemenea, in momentul de fata, nu se cunosc agenti terapeutici care sa modifice evolutia bolii.
  • Guta - forma complexa de artrita caracterizata prin accese de durere, sensibilitate a articulatiilor, roseata. Principala cauza a gutei este excesul de acid uric din sange, insa nu toate persoanele care au hiperuricemie fac si guta. Guta este o boala invalidanta daca nu este tratata corect.
  • Artrita infectioasa, gonococica si artrita cu parvovirus. Artritele infectioase sunt cauzate de prezenta bacteriana, virala sau fungica, la nivel articular unde determina leziuni specifice. Cele mai agresive sunt artritele bacteriene care mai sunt cunoscute sub numele de artrite septice.
  • Artrita juvenila idiopatica - apar dureri persistente, umflaturi, rigiditate. Reprezinta cea mai intalnita forma de artrita care afecteaza copiii. Totodata, constituie una dintre cele mai severe boli cronice reumatologice din aceasta grupa de varsta (1-16 ani). In timp, ea poate evolua de la inflamatie articulara pana la anchiloza articulara invalidanta. Scopul tratamentului medical pentru artrita reumatoida juvenila este de a ameliora durerile articulare si de a preveni disfunctiile copiilor. Fizioterapia si medicatia reprezinta baza tratamentului medical pentru artrita reumatoida juvenila.
  • Osteoartrita - boala degenerativa care apare cand cartilajul articulatiilor este distrus. Sunt afectate frecvent mainile, soldurile, genunchii, gatul. Tratamentul consta in eliminarea cauzei (daca este posibil), menajarea articulatiei, exercitii fizice moderate pentru mobilizarea articulatiei, reducerea manifestarilor dureroase si refacerea cartilajului. In cazul unei crize severe, o infiltratie cu corticoizi usureaza durerea dupa cateva zile, iar efectul dureaza cateva saptamani.
  • Febra reumatica - se dezvolta ca urmare a complicatiei faringitei streptococice, netratata sau tratata inadecvat.
Cum se pune diagnosticul?

Acesta se realizeaza prin examinarea distributiei articulatiilor afectate, examen radiologic, teste sanguine si examinarea lichidului sinovial obtinut prin aspirare din articulatia tumefiata.


Cum se trateaza?

Tratamentul se realizeaza in functie de cauza care a declansat afectiunea. Analgezicele, antiinflamatoarele sau relaxantele musculare sunt deseori recomandate pentru tratarea simptomelor usoare.

In cazul in care pacientul acuza dureri grave, tratamentul consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene eliberate cu prescriptie medicala. Multe dintre aceste medicamente, insa, au efecte adverse asupra organismului, crescand riscul de accident vascular sau cerebral sau infarct miocardic. De aceea, cea mai buna metoda de tratament este... preventia!

Suplimente alimentare pentru tratarea simptomelor usoare:
Va recomandam sa cititi si: Tratamentul natural al afectiunilor reumatice


Metode eficiente de prevenire...

Prima masura atat in preventia cat si in tratamentul bolilor articulare este de a ne imbraca adecvat cu temperatura de afara. O imbracaminte care sa ne asigure un confort termic inclusiv la nivelul articulatiilor mainilor si picioarelor ne poate scuti de durere, medicamente si multa bataie de cap.

Exista suplimentele alimentare ce se pot administra ca adjuvanti in artrite. Acestea au la baza substante precum glucozamina, condroitina, acidul hialuronic, metilsulfonilmetan, extracte de boswellia si curcumin - au rolul de a pastra integritatea si mobilitatea cartilajelor; si antioxidantii sunt benefici - extracte de struguri, ceai verde, vitamina C si E - ei detoxifica si intaresc organismul.

Metodele alternative, cum ar fi compresele reci pe zonele dureroase, plasturii impotriva durerilor si inflamatiilor pot ameliora durerile articulare. Pacientii artrozici se plang de dureri la debutul mobilizarii. Se recomanda 30 de minute de gimnastica care sa intareasca musculatura membrelor. Exercitiile de stretching ajuta la cresterea mobilitatii si flexibilitatii si contribuie la ameliorarea durerilor.


Exercitii pentru oase si articulatii...

Genuflexiunile, fandarile, flotarile abdomenele si alte exercitii care lucreaza partea superioara sau cea mediana a corpului sunt benefice pentru intarirea oaselor si flexibilitatea articulatiilor. Abdomenele intaresc oasele si muschii spatelui si fortifica partea mediana a corpului.

Pentru sanatatea oaselor, puteti face 30 de minute de exercitii cu gantere o data pe saptamana.Yoga este excelenta pentru sistemul osteo-articular: creste forta si flexibilitatea intregului corp si densitatea oaselor.


Pentru sanatatea articulatiilor...

Pentru reducerea inflamatiilor articulare, consumati alimente bogate in acizi grasi esentiali: peste gras (somon, hering, sardine), seminte de in, nuci si cereale integrale.

Ananasul contine bromelina, o substanta care reduce inflamatia. Afinele, ciresele si visinele contin antioxidanti puternici (proantocianide) care ajuta la combaterea artritei. Benefic in ameliorarea simptomelor gutei este consumul de betacaroten (legume si fructe galbene).

Toate articulatiile sunt expuse bolilor, patologia la acest nivel fiind foarte variata. Exista peste 200 de boli care pot afecta articulatiile, 50% din populatie sufera de aceste afectiuni.

Foto: www.ziarulring.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa