Switch-ul duodenal este eficient? Pot aparea complicatii?

 
Switch-ul duodenal este eficient? Pot aparea complicatii?
Daca mergeti cu masina pe o ruta oarecare, stiti diferenta dintre Drumul 1 si Alternativa la Drumul 1. Drumul 1 s-ar putea sa va duca prin centrul orasului, putand astfel sa va opriti la magazine, sa vedeti cladirile incluse in patrimoniu si sa va pierdeti vremea pe la treizeci si cinci de semafoare imprastiate pe o distanta de vreo opt sute de metri.

In unele cazuri, este in regula. Dar, daca doar incercati sa ajungeti in cealalta parte a orasului, atunci o veti lua pe Alternativa la Drumul 1 — o centura a orasului, care evita semafoarele si va duce de la oficiul postal la cabinetul pentru animale de companie fara a mai trebui sa va strecurati printr-un trafic mai lent decat mersul unui melc sedat.

O interventie malabsorbtiva este o cale alternativa: va taie principalul drum gastrointestinal astfel incat mancarea va plati taxa de iesire de pe autostrada fara a mai opri la semafoarele ce stocheaza grasimea, plantate de-a lungul drumului.






In switch-ul duodenal, intestinele sunt taiate si reatasate in scopul de a grabi timpul de care are nevoie hrana pentru a traversa sistemul; in acest fel o parte dintre nutrienti nu vor fi absorbiti integral. Vi se taie cam 80% din distanta pe care o parcurg alimentele prin intestine, intre 600 si 100 de cm.

Switch-ul permite intestinelor sa separe fluxul alimentelor de fluxul sucurilor digestive, cum ar fi bila, iar acest fapt va ajuta sa evitati absorbtia tuturor caloriilor. Catre partea inferioara a tubului intestinal, cele doua cai sunt reconectate, acolo unde alimentele si sucurile digestive se amesteca precum o margarita inainte de a ajunge in sistemul municipal de canalizare. In timp ce aceste cai sunt separate, in fluxul sangvin vor fi absorbite (si, eventual, depozitate in abdomen) mai putine grasimi. Pur si simplu, este un adevar fiziologic: daca nu puteti absorbi caloriile suplimentare, atunci nu le puteti stoca.

Intr-un fel, procedurile restrictive precum inelul gastric sunt comparabile cu a detine un rezervor de benzina mai mic. Daca micsorati dimensiunea rezervorului de combustibil la o zecime din dimensiunea originala, pur si simplu masina dumneavoastra nu va putea sa aiba suficient combustibil.

Dar interventiile malabsorbtive sunt ca o scurgere din rezervorul de combustibil. Cu o scurgere, nu conteaza cat combustibil pui, motorul nu va fi capabil sa-l foloseasca. In procedurile malabsorbtive corpul dumneavoastra nu are acces la excesul caloric pentru a-l depozita sub forma de grasimi — si, intr-un fel, le pierde din organismul dumneavoastra (pe aleea din spate).

In mod obisnuit, switch-ul este cea mai eficienta interventie si permite oamenilor sa manance portii de dimensiuni normale. Dar probabil ca va fi nevoie sa va administrati suplimente tot restul vietii, deoarece corpul dumneavoastra nu va mai digera nutrientii pe care ii mancati. Mai mult, natura draconica a acestei operatii duce la cele mai mari rate ale complicatiilor dintre toate procedurile bariatrice.

Bibliografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat. Foto: www.wardenbariatrics.com.

Informatii suplimentare despre switch-ul duodenal

Sursa video: Mexico Bariatric Center











Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa