De ce nu pot pleca definitiv dintr-o relatie violenta?

 
De ce nu pot pleca definitiv dintr-o relatie violenta?
Violenta domestica este una dintre cele mai des intalnite forme de violenta impotriva femeilor. Efectele sale sunt devastatoare si cu impact pe termen lung, atat asupra femeilor cat si asupra copiilor, martori sau victime.


De ce nu pleaca din relatiile violente?

Cateva indicii putem gasi in intelegerea contextului in care traieste o victima, caracterizat de riscul crescut de a fi in primejdie, dificultatile financiare, comportamentul agresorului, lipsa sprijinului social si stigmatizarea, dar si de trairile sale interioare, precum teama, mania, vina si negarea, convingerile disfunctionale si suferinta asociata pierderii, intr-o relatie abuziva, femeia este lipsita de putere si control, toata energia ei fiind canalizata catre protectia sa si reducerea intensitatii si numarului episoadelor violente.






Ii este dificil sa se concentreze pe gasirea unor alternative la viata. Decizia de a parasi relatia este mai usor de luat atunci cand exista o retea de suport puternica, formata din membrii familiei extinse, prieteni, colegi de serviciu, dar si servicii sociale in comunitate. In tara noastra, femeile pot apela la servicii de consiliere si de gazduire pe termen scurt si mediu.


Reintoarcerea la partenerul agresor

Unele femei aleg sa se intoarca la partenerul agresiv, desi au beneficiat de suport si gazduire intr-un centru specializat. Pentru ca o femeie sa isi redescopere resursele interioare, stima de sine si sa priveasca viitorul cu incredere, este important ca serviciile de gazduire sa fie dublate de cele de consiliere si terapie. Femeia aflata intr-o relatie abuziva are nevoie de sprijin neconditionat din partea celor din jur, dar si servicii de calitate, care sa-i ofere o alternativa pe termen lung.


Intr-un studiu din 2013 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii se arata o prevalenta crescuta a expunerii la violenta domestica la femeile din grupa de varsta 15-19 ani, ceea ce indica un debut vremelnic al abuzurilor, atingand un maxim la intervalul 40-44 ani. Prevalenta violentei domestice la femeile cu varsta intre 15 si 49 de ani variaza intre 29% si 38%. Datele aceluiasi studiu din 2013 indica o prevalenta mai scazuta in tarile cu un nivel al veniturilor mai ridicat.


Cititi si: Bagajul emotional cu care iesim din relatiile abuzive. Foto: politialocalasector1.ro.








Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa