Aparatul pentru aerosoli este alegerea ideala pentru sanatatea noastra

 
Aparatul pentru aerosoli. Cum sa alegi cel mai bun aparat de aerosoli?

Afectiunile respiratorii sunt printre cele mai raspandite la copiii mici, iar disconfortul aparut ii face pe cei mici sa devina foarte agitati. In aceste momente administrarea medicamentelor devine astfel aproape imposibil de realizat iar singura metoda eficienta ramane nebulizatorul (aparatul cu aerosoli), deoarece aceasta este singura cale prin care medicamentele ajung direct la infectia localizata in caile respiratorii fara a patrunde in organism in cantitati foarte mari.


Sanatatea noastra este intotdeauna pe primul plan

Aerosolii sunt de fapt particule foarte mici de infuzie medicamentoasa ce sunt vizibile doar la microscop si sunt administrate cu ajutorul unui aparat special. Medicamentele sunt introduse in recipientul aparatului, impreuna cu o solutie (de dilutie), de acolo de unde sunt vaporizate.

Trebuie insa sa tinem seama de faptul ca cei mici sunt destul de sensibili la zgomotul produs de astfel de aparate (de obicei acestea se folosesc in timpul noptii) iar modul in care ne vom alege aparatul de aerosoli este deosebit de important.

Varianta ideala pentru fiecare raman nebulizatoarele cu ultrasunete, deoarece sunt mai mici si mai silentioase fata de varianta echipata cu compresor. Chiar daca acesta este ceva mai scump, faptul ca este mai mic si implicit mai usor de transportat, si mai silentios este un mare avantaj.

Este insa important sa fim atenti cu aceste nebulizatoare, intrucat aparatul cu ultrasunete este posibil sa nu poata fi folosit pentru anumite tipuri de medicamente.

Spre exemplu, acesta nu poate functiona cu uleiuri esentiale si solutii alcaline si poate neutraliza actiunea preparatelor hormonale.

Unul dintre lucrurile de care trebuie sa tinem seama este ca bebelusul de pana la 3 ani nu poate folosi piesa bucala a aparatului, de aceea este necesar sa ne asiguram ca din pachetul aparatului nu lipseste masca.

Aceasta trebuie sa fie mereu in contact cu fata copilului, deoarece cea mai mica distanta dintre aceasta si fata copilului poate sa duca la pierderea a 50% din substantele active din rezervorul nebulizatorului.


Un aparat pentru aerosoli bun este indispensabil

Viteza cu care este livrat medicamentul este de asemenea importanta in cazul unui nebulizator. Capacitatea celor mai bune aparate este cuprinsa intre 4–8 litri de substanta pe minut, iar aceasta viteza poate fi pastrata constanta curatand cu atentie in fiecare seara filtrul.

Un aparat de aerosoli este indispensabil indiferent de varsta celor din casa, deoarece infectiile respiratorii pot fi extrem de neplacute chiar si in cazul adultilor.

In plus, in afara eficientei cu care va actiona medicamentul vom beneficia si de o economie baneasca importanta deoarece cantitatea de medicament necesara va fi mult mai mica si vom preveni aparitia simptomelor adverse.

Volumul recipientului este si el un factor important de care trebuie sa tinem seama. Cu cat acesta este mai mare cu atat va fi mai bine, insa este necesar sa fim atenti sa nu depasim anumite limite, deoarece astfel aparatul va deveni mai greu de transportat. Ideale sunt aparatele pentru aerosoli cu un volum al recipientului cuprins intre 5 si 10 ml.

Rata de nebulizare ideala este situata in jurul valorii de 0.35 ml/minut. Particulele de substanta activa trebuie sa fie destul de mici pentru a fi inhalate fara dificultate si pentru a ajunge repede in plamani.

Modalitatea de alimentare a aparatului pentru aerosoli trebuie sa ne asigure un anumit grad de autonomie pentru folosirea acestuia. Intrucat dificultatile respiratorii nu isi aleg momentul de manifestare, acestea trebuie folosite si pe timpul zilei cand suntem la birou sau la cumparaturi, asa incat varianta ideala este un nebulizator ce este alimentat la priza dar poate functiona si cu baterii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa