Alergia solara: spuzeala, urticaria, fotosensibilitatea

 
Alergia solara: spuzeala, urticaria, fotosensibilitatea

Soarele readuce natura la viata iar noua ne reda entuziasmul de zi cu zi. Insa, asa cum ne avertizeaza medicii tot mai insistent in ultimii ani, soarele se poate transforma usor in dusmanul sanatatii noastre daca nu tinem cont de cateva lucruri simple.


Spuzeala...

Dupa cum se stie, copiii, varstnicii si persoanele cu tenul deschis sunt cele mai expuse alergiilor provocate de soare. Cea mai raspandita si mai inofensiva dintre ele este asa-numita spuzeala, care afecteaza mai ales copiii si femeile tinere: o usoara roseata, dublata de o senzatie de mancarime pe decolteu, pe dosul mainilor si pe brate, dupa prima expunere la soare - mai ales daca a fost una exagerat de lunga.






Spuzeala poate aparea dupa o sedinta-doua la solar, dupa un weekend la plaja sau in primele zile ale concediului la mare. Poate disparea de la sine sau, daca acest lucru nu se intampla, se impune evitarea expunerii la soare si cautarea umbrei.

Cel mai bine ar fi sa recurgem la cremele cu factor de protectie antisolara si sa purtam imbracaminte care acopera portiunile de piele afectate. In anii urmatori, simptomele pot aparea dupa o expunere si mai scurta la soare. De obicei, dispar dupa o saptamana, daca se evita soarele. Afectiunea nu este grava, doar impredictibila.


Urticaria solara...

Spre deosebire de spuzeala, urticaria apare rapid, dupa cateva minute de stat la soare. Din fericire, dispare dupa cateva ore daca persoana afectata se refugiaza la umbra.

Ca si in cazul spuzelii, sunt afectate cu precadere femeile tinere, probabil fiindca mii de ani femeile au trait mai ales la umbra, lucrand in gospodarie, in timp ce barbatul vana sau muncea campul...

Chiar daca dispare spontan, urticaria solara poate reveni an de an si poate deveni extrem de neplacuta, deoarece provoaca broboane asemanatoare intepaturilor de urzica.


Spuzeala polimorfa...

Apare de indata ce soarele revine dupa saptamanile gri ale iernii si ii afecteaza si pe barbati, nu doar pe femei.






Spre deosebire de spuzeala banala, aceasta afecteaza si fata (chiar si zona din spatele urechilor!), nu doar decolteul, dosul mainilor si bratele.

La fel ca si cealalta forma de spuzeala, dispare de la sine, daca se evita soarele. Spuzeala polimorfa revine la fiecare expunere la soare, in fiecare an si are tendinta sa se agraveze.


Fotosensibilitatea...

Fotosensibilitatea este o reactie a pielii la doi factori, unul dintre ei fiind razele UV, iar celalalt - o substanta aplicata pe piele, inghitita ori injectata sub forma de medicament. Poate fi vorba despre un ingredient din crema sau din parfumul utilizat.

De aceea, daca stiti ca aveti o piele sensibila, cand mergeti la plaja ar trebui sa uitati de creme hidratante, de ruj si parfum - antiperspirantul si lotiunea antisolara ar trebui sa fie suficiente! La fel de iritanti pot fi si unii coloranti, fie ei din vopseaua de par sau din materialul costumului de baie sau al slapilor.

Intre medicamentele susceptibile sa provoace fotosensibilitate se afla sulfamidele, ciclinele si quinolonele. Daca plecati la mare si sunteti sub un tratament, intrebati medicul daca riscati o reactie la soare si cum puteti s-o evitati.

Foto: perfecte.md






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa