Sindromul de soc toxic, periculos

 
Sindromul de soc toxic, periculos

Are un nume complicat si serios, iar urmarile sale sunt extrem de grave: in cazul in care nu se intervine medical rapid, pacienta poate pierde lupta cu viata.

Din fericire, aceasta problema medicala nu este foarte raspandita si este considerata o afectiune a femeilor „la menstruatie”, deoarece e provocata mai ales de folosirea incorecta a tampoanelor interne, mai exact de situatiile in care acestea nu sunt schimbate destul de des (o data la cateva ore).






Ce il declanseaza?

Cauza aparitiei acestui sindrom este stafilococul auriu (mai rar, il poate declansa un streptococ), pe care foarte multi il gazduiesc in organism, fara a avea batai de cap din cauza lui. In anumite situatii, insa, inmultirea acestui microb duce la eliberarea de toxine in sange, cu scaderea semnificativa a tensiunii arteriale, astfel ca organele sunt afectate si chiar pot ceda.

Se pare ca expusi sunt pacientii cu arsuri pe suprafete mari de piele, cei care trec prin interventii chirurgicale - in cazul lor bacteria este contractata in spital - dar si femeile aflate la menstruatie care folosesc tampoane intravaginale pe care uita sa le inlocuiasca, ori cele care utilizeaza diafragme sau alte dispozitive de acest gen.


Simptomele sunt agresive...

Odata scapata de sub control dezvoltarea acestei bacterii, semnele infectarii nu se vor lasa asteptate. Ele pot fi diverse, insa mai mereu includ febra spontana, hipotensiune, frisoane, greata, varsaturi. Din nefericire, de multe ori poate fi confundata cu gripa. Tocmai de aceea, aparitia unei stari generale proaste va trebui sa trimita orice bolnav la medic, deoarece trebuie depistat urgent locul infectiei. Daca e vorba de plagi, ele au nevoie de igienizare, in cazul in care se banuieste o infectare din cauza unui tampon, este obligatoriu un examen ginecologic.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa