Bolile sistemului imun la copii

 
Bolile sistemului imun la copii

Desi sunt boli foarte rare, e obligatoriu sa le cunoastem semnele. Intarzierea diagnosticului si lipsa tratamentului pot scurta sau chiar curma vieti aflate abia la inceput de drum.

Sistemul imunitar are, dupa cum se stie, rolul de a ne proteja de boli si infectii de tot soiul. El se dezvolta pana la varsta de 11-12 ani. Cand nu functioneaza cum ar trebui, problemele care apar sunt multe si de multe ori, grave, de la banale alergii, pana la afectiuni letale, precum leucemii sau limfoame.






  • Artrita juvenila se manifesta prin durere si limitarea miscarilor. Copiii cu diverse forme de artrita au si un risc marit de inflamatii oculare (uveita), care pot afecta serios vederea.
  • Imunodeficientele primare sunt boli genetice care deregleaza functionarea sistemului imunitar, lasand cale libera infectiilor, unor forme de cancer, bolilor autoimune, precum lupusul eritematos sistemic sau boala Crohn. Se pot manifesta prin tulburari de crestere, infectii severe (pneumonie, septicemie, meningita, diaree cu sange) si nu numai.
  • Pentru depistarea bolilor autoimune, in cazul carora sistemul imun ataca si distruge propriile structuri, trebuie sa-ti dea de gandit febra care apare fara motiv, diareea care nu mai trece, durerile abdominale puternice, dureri de cap, slabiciune musculara, articulatiile inflamate, calde, care dor, scaderea in greutate.
  • Alergiile intra si ele in sfera bolilor autoimune si au manifestari precum eruptiile cutanate, nasul infundat, astmul, refluxul gastroesofagian.

Sfatul medicului

„Diagnosticul este intarziat deoarece multi pediatri sau alti medici specialisti nu recunosc simptomele specifice acestor boli. In multe cazuri, se ajunge chiar pana la decesul copilului inainte ca el sa primeasca diagnosticul, lucru care poate fi prevenit printr-o mai buna informare, atat a medicilor de familie, cat si a parintilor, primii care ar putea observa anumite semne ingrijoratoare. Un diagnostic corect si primit la timp, impreuna cu tratamentul adecvat, inseamna o viata mai lunga si mai buna pentru acesti copii”, a declarat Dr. Alexis Cochino - presedintele Asociatiei Imunopedia si medic primar pediatrie, specialist alergologie si imunologie.

Sursa imagine: bebee.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa