Strategiile care va feresc de artrita

 
Strategiile care va feresc de artrita. Cum ma feresc de artrita? Cum evit artrita?
Artrita este o boala care creeaza limitari severe. Sigur ati vazut oameni care schiopateaza din cauza soldurilor sau a genunchilor infirmi ori care se chinuie sa isi intinda untul pe paine, cu degetele tepene si dureroase.

Dar osteoartrita - uzarea cartilajului dintre articulatii, al carui rol este sa absoarba socurile - nu este inevitabila. La aparitia ei contribuie mai multi factori, printre care: mostenire genetica, leziuni ale articulatiilor si, odata cu inaintarea in varsta, modificari ale enzimelor ce protejeaza cartilajele. Dar exista metode care pot reduce considerabil riscul de artrita.


  • Slabiti! Iata inca un motiv pentru a o face: articulatile vor fi supuse la o presiune mai mica si, ca urmare, riscul de a face artrita va scadea. O echipa de cercetatori australieni afirma ca riscul de osteoartrita creste cu 36% pentru fiecare 5,5 kg peste greutatea normala. Pe de alta parte, doar o jumatate de kilogram in minus inseamna cu 2 kg mai putin pentru genunchi.

    Daca sunteti obez si slabiti 5,5 kg, riscul de a face artrita in urmatorii zece ani scade cu 50% - un procent uluitor. Scaderea in greutate nu este benefica doar pentru genunchi, ci si pentru solduri. Femeile cu o greutate mare au un risc de doua ori mai ridicat de a avea nevoie de o operatie de protezare a soldului.
  • Faceti miscare cel putin o ora pe saptamana! Artrita a constituit multa vreme un mister pentru medici si cercetatori. Pana de curand, acestia credeau ca activitatea fizica indelungata predispune la boala, deoarece studiile au demonstrat existenta unui risc mai mare de probleme articulare la sportivii care imbatraneau.

    In prezent, cercetatorii afirma ca problema o constituie leziunile articulatiilor si nu exercitiile in sine. De fapt, apar tot mai multe dovezi ca exercitiile fizice au un rol preventiv, deoarece maresc masa musculara care protejeaza articulatiile.

    Intr-un studiu australian asupra unor femei de varsta mijlocie si inaintata, cele care exersau 2,5 ore pe saptamana aveau un risc cu 40% mai mic de a se imbolnavi de artrita. O singura ora de activitate fizica pe saptamana reduce riscul cu 30%.
  • Faceti exercitii de forta! Fortificarea muschilor prin exercitii de rezistenta (cu gantere usoare, benzi elastice, aparate de la sala ori exercitii la domiciliu in care se foloseste ca rezistenta propria greutate, precum genuflexiunile) protejeaza articulatiile.

    Intr-un studiu, femeile cu muschii coapselor puternici aveau un risc cu 55% mai mic de artrita a genunchilor si un risc cu 64% mai mic de artrita a soldurilor, fata de femeile cu muschii slabiti. Fortificarea muschilor este utila si daca aveti deja artrita. La testarea unui program de forta usor, efectuat la domiciliu, destinat barbatilor si femeilor varstnice cu osteoartrita a genunchiului moderata pana la severa, rezultatele au fost surprinzatoare pentru participanti. Dupa 16 saptamani, durerile scazusera cu 36%, iar gradul de infirmitate, cu 38%.

    De asemenea, expertii afirma ca exercitiile de forta usoare pot diminua durerea si infirmitatea cauzate de artrita reumatoida, care se instaleaza atunci cand sistemul imunitar ataca tesuturile ce protejeaza oasele. Intr-un studiu din Finlanda, persoanele cu artrita reumatoida usoara, care au urmat timp de doi ani un program de astfel de exercitii la domiciliu, au constatat ca durerea scazuse cu 67%, iar infirmitatea cu 50%.

Foto: ampress.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa