Remedii stravechi contra artritei, artrozei, durerilor reumatice

 
Remedii stravechi contra artritei, artrozei, durerilor reumatice

Artrita, artroza, dureri reumatice

Scheletele descoperite in sapaturile arheologice au dovedit ca pana si oamenii din epoca de piatra sufereau de inflamatii provocate de uzura articulatiilor. Multe dintre remediile folosite atunci ne-au parvenit pana astazi.


Miere acra


Dioscoride a fost un celebru medic grec din secolul I al erei noastre. In scrierile sale, el vorbeste despre o licoare numita „oxymel”, sau miere acra, folosita pentru usurarea durerilor asemanatoare cu ceea ce intelegem azi prin artrita si artroza. De-a lungul secolelor, oxymelul - un amestec de otet de mere si miere - a devenit un remediu universal pentru ameliorarea durerilor provocate de depunerile de calciu in organism, dar si pentru tratarea febrei fanului.

Reteta: luati cantitati egale de otet de mere si miere. Puneti o lingura de amestec in 250 ml de apa plata. Apoi adaugati 8 parti de apa pentru o parte de oxymel. Amestecul are gust de suc de mere. Atenueaza durerile din zonele bolnave, in plus, calmeaza adultii nervosi si copiii hiperactivi. Intreaga cantitate se bea de-a lungul unei zile.


Apa de cartofi

De secole, in Europa de vest se recomanda contra artritei cura cu apa de cartofi, care se bea dimineata, pe stomacul gol.

Reteta: curatati de coaja un cartof crescut natural, fara ingrasaminte. Taiati-l bucati. Bagati-le intr-un mixer si adaugati 250 ml apa plata. Beti lichidul.

Alt procedeu: puneti cartofii taiati marunt in 250 ml apa si lasati-i sa stea peste noapte, acoperiti. A doua zi, scoateti bucatile de cartofi si beti lichidul.


Tratamente siberiene cu ceapa

Reteta: seara, dupa ce mancati, luati un pumn de tarate si o ceapa mare, taiata in felii. Puneti taratele intr-un litru de apa si lasati-le sa mijoteasca pe foc, vreme de 10 minute. Varsati apa cu tarate intr-un vas suficient de mare ca sa incapa in el articulatia bolnava. Baia dureaza 15 minute. Uscati zona imbaiata cu un prosop si inconjurati articulatia sau articulatiile cu pricina, cu felii de ceapa. Puneti deasupra o punga de plastic, fixati-o cu ajutorul unui bandaj si lasati-o sa actioneze cateva ore. Inainte de a va culca, scoateti bandajul si foile de ceapa si clatiti usor pielea. N-o stergeti. Puneti un alt bandaj cu foi de ceapa si lasati-l pana dimineata. Daca e nevoie, repetati tratamentul cateva seri la rand.


Ananas proaspat

Aborigenii din insulele Pacificului au observat ca ananasul proaspat, consumat crud, are o influenta puternica asupra artritei. Bromelaina, o enzima prezenta in ananas, atenueaza durerea provocata de inflamatia tesuturilor moi.

Reteta: mancati in fiecare zi mai multe felii de ananas proaspat sau luati intre 4-6 comprimate de bromelaina.


Comprese cu ulei de ricin

Pionierii germani care au emigrat in America au dus acolo cu ei o reteta clasica din farmacia naturii europeana: compresele cu ulei de ricin.

Reteta: infierbantati 2 linguri de ulei de ricin intr-un vas care sa nu fie din aluminiu. Inmuiati o carpa curata in untdelemn. Aplicati-o pe articulatiile dureroase cu grija, sa nu va ardeti. Pentru a pastra caldura si a nu va pata hainele, acoperiti compresa cu o bucata de plastic, infasurata, la randul ei, intr-un prosop gros. Lasati compresa 30 de minute. Puteti repeta procedeul de cate ori vreti, cu conditia ca articulatia sa nu fie inflamata.


Frectii cu ulei de ienupar

Ienuparul este o planta foarte larg folosita ca leac in Sardinia. Femeile de acolo prepara un ulei antireumatic din boabe zdrobite de ienupar si ulei de masline, lasate vreme de o luna la macerat.

Reteta: masati-va de mai multe ori pe zi locurile dureroase cu ulei aromat. Tratamentul dureaza 7 zile. Alternativ, se fac frectii cu coji stoarse de portocala (cand sunt proaspete, lasa o esenta), tot 7 zile. Urmeaza alte 7 zile de bai facute seara, cu flori de fan. Se sta 30 de minute in apa mereu reincalzita. Bolnavul se baga apoi in pat, la caldura, cu o compresa fierbinte de flori de fan oparite (cele care au fost folosite pentru baie se reincalzesc) pusa pe locul dureros.

Foto: blog.sanavita.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa