Cum pot fi controlate emotiile? Afla sfaturile psihologului!

 
Cum pot fi controlate emotiile? Afla recomandarile psihologului!

Emotiile sunt un ingredient foarte important al vietii noastre. Creierul si-a dezvoltat capacitatea de a percepe si genera emotii pentru ca acestea sunt in primul rand esentiale pentru supravietuirea individului si a speciei.

Prin urmare, o parte importanta a creierului uman este dedicata procesarii emotiilor, ca de exemplu structuri specifice ale lobilor frontal si temporal. Abilitatea de autoreglare emotionala (self regulation) este definita ca initierea, inhibarea si modularea emotiilor si a comportamentelor asociate acestora pentru a raspunde solicitarilor interne si externe intr-o maniera acceptabila social, suficient de flexibila pentru a permite atat spontaneitate in reactii cat si amanarea reactiilor atunci cand nu sunt potrivite situatiei. Aceasta abilitate afecteaza modul in care relationam cu ceilalti, conformarea la normele de convietuire in grup si felul in care suntem perceputi si judecati de cei cu care interactionam.






Putem influenta modul in care ne gestionam emotiile?

Desi exista o componenta genetica temperamentala extrem de importanta, formarea abilitatii de autoreglare emotionala incepe inca din primii ani de viata si se consolideaza pe parcursul micii copilarii, fiind sensibila la modelarea de catre factorii de mediu (exemplu: stilul parental, educatie). Mai mult, studiile arata ca modul in care reactionam la emotii se schimba pe tot parcursul vietii si capacitatea de autoreglare emotionala poate fi educata prin terapii specifice.


Cum ne afecteaza emotiile?

Gestionarea gresita a emotiilor puternice, cu precadere a celor negative (frica, furie, ura, tristete etc.) poate determina atat boli fizice (somatizari) cat si psihice. Anxietatea, depresia, tulburarile de comportament alimentar (anorexie, bulimie) si, in general, tulburarile afective si de comportament, au la baza fie emotii reprimate, negate, neexprimate (tulburari de internalizare) fie emotii exprimate inadecvat (tulburari de externalizare).






Cum ne putem controla emotiile?

Una dintre cele mai eficiente metode de a prelua controlul asupra emotiilor noastre este terapia cognitiv-comportamentala, dar sunt foarte eficiente si alte practici terapeutice de tip yoga sau mindfulness. Practicarea unui sport si un stil de viata disciplinat ajuta, de asemenea, la controlul emotiilor. Exprimarea emotiilor puternice, fie pozitive sau negative, prin miscare (dans, sport), arta (pictura, sculptura etc.), muzica este o metoda eficienta de consumare a acestora intr-un mod tolerabil atat pentru individ cat si pentru societate.

Expert: Monica Bolocan, psiholog clinician specialist (Clinica Neuroaxis, https://www.neuroaxis.ro). Sursa imagine: personalitatealfa.com





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa