Trezirile din timpul noptii. De ce ma trezesc mereu noaptea? Nu mai adorm!

 
Trezirile din timpul noptii. De ce ma trezesc mereu noaptea? Nu mai adorm!
Trezirile din timpul noptii sunt absolut normale, atata vreme cat reusesti imediat sa adormi la loc, iar a doua zi nu ai probleme cauzate de oboseala. Unii dintre noi experimenteaza astfel de intreruperi ale somnului pentru scurta vreme din cauza ca li se face cald, frig sau sete ori din cauza zgomotului pe care il face partenerul de viata atunci cand sforaie sau tuseste. O saltea inconfortabila este si ea una dintre cauze.


Ciclul somnului si misterele sale

Pana nu de mult, se credea ca in timpul somnului, creierul si organismul intra intr-o stare de repaus general, cand se incarca cu energie. Ei bine, cercetarile din ultimele decenii au descoperit lucruri cu adevarat uimitoare, astfel ca acum stim ca, in anumite etape ale somnului, creierul este chiar mai activ decat in timpul zilei.






Alte informatii surprinzatoare pe care le-au aflat cercetatorii sunt legate de etapele somnului. Ei bine, de-a lungul unei nopti, cu totii trecem prin 5-6 stadii de adormire, una mai interesanta decat cealalta. Daca in primele, se face trecerea de la starea de veghe la cea de odihna profunda printr-un somn usor, in care muschii se relaxeaza, inca mai auzim sunetele din jur, urmatoarele sunt de-a dreptul fascinante pentru cei care le studiaza.

Creierul devine dintr-o data foarte activ, apar cele mai intense vise, membrele sunt paralizate, iar respiratia este neregulata.


De ce ne trezim cand ne trezim?

Intre aceste etape sau la finalul unui ciclu complet de somn, pot interveni trezirile - pentru ca avem o nevoie oarecare, pentru ca am amortit pe partea pe care am dormit prea mult sau am avut un vis mult prea intens. De multe ori, ne trezim atunci cand incheiem toate cele 4-5 stadii ale somnului, urmand sa o luam de la capat pana la ivirea zorilor.






Trezirile pentru o perioada scurta de timp, de cateva secunde, sunt absolut firesti. In cazul in care ele depasesc o jumatate de ora, putem vorbi despre aparitia insomniilor nocturne. Nimeni nu poate spune care e numarul normal de treziri pe timp de noapte, insa daca ele ne fac sa fim foarte obositi a doua zi, este clar ca trebuie sa luam masuri.


Cum sa avem un somn odihnitor?

Se stie ca un adult ar trebui sa doarma in jur de 7-9 ore pe noapte pentru a-si mentine sanatatea. Daca somnul e prea scurt ori intreruperile frecvente, poate interveni oboseala cronica. In acest caz, trebuie reevaluata calitatea somnului nocturn si, daca e cazul, luate masuri pentru imbunatatirea lui. lata cateva sfaturi pentru a avea parte de odihna atat de necesara:
  • cantitatea de lichide consumate inainte de culcare trebuie sa fie moderata
  • nu este indicat sa facem efort fizic seara, tarziu, pentru ca nivelul de adrenalina creste, iar somnul e pus pe fuga






  • in cazul in care patul e problema trezirilor frecvente, trebuie cautata o solutie pentru schimbarea saltelei
  • este posibil ca partenerul de viata sa fie responsabil pentru intreruperile somnului nocturn, fie pentru ca sforaie, se misca prea mult de pe-o parte pe alta sau este... pasare de noapte. In acest caz, este bine ca fiecare sa doarma in camera sa. Chiar daca multi nu accepta solutia, trebuie sa intelegem ca somnul nu are legatura cu dragostea si atasamentul, iar odihna nocturna are o importanta vitala
  • temperatura din camera poate fi prea ridicata, caz in care ar fi bine sa inchidem caloriferele sau sa deschidem putin fereastra
  • daca este vinovata apneea, ea trebuie tratata - intreruperea respiratiei vreme de cateva secunde in timpul somnului este cauzata de greutatea excesiva si probleme din sfera ORL. Un control medical se impune de urgenta






Cu totii avem parte de somn intrerupt de-a lungul unei nopti: fie ca ne intoarcem de pe-o parte pe alta, mergem la toaleta, plange copilul ori miauna pisica, pauzele din timpul somnului sunt cu atat mai daunatoare cu cat sunt mai frecvente.

De mare ajutor! Pentru a putea dormi la loc, pulsul trebuie sa scada usor sub 60. Acest lucru se poate obtine prin exercitii de respiratie. 4-7-8 este metoda cea mai eficienta. Asta inseamna sa inspiri vreme de 4 secunde, sa iti tii respiratia vreme de 7 si sa expiri de-a lungul a 8 secunde. Succes!

Bibliografie: Sanatatea de azi, februarie 2019. Text: Georgiana Dobrescu. Imagine: paradisulverde.com





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa