10 masuri eficiente contra microbilor

 
10 masuri eficiente contra microbilor

  1. Reimprospatati frecvent aerul din incinte. Atat acasa, cat si la serviciu, aerisiti fiecare incapere cel putin zece minute pe zi. De asemenea, puteti purifica aerul utilizand un amestec de uleiuri aromatice. Cele mai bune sunt esenta de camfor, comercializata si sub denumirea de ravintsara, cu proprietati imunostimulante, si cea de lamaie, cu efecte antivirale si antibacteriene si aroma proaspata, revigoranta. Pentru o suprafata de 30 pana la 60 de metri patrati, socotiti cate opt-zece picaturi din fiecare, pe care le puneti in lampa de aromaterapie. Doua ore de difuzare, una dimineata, una seara, sunt suficiente pentru a dezinfecta aerul.
  2. Spalati-va cat mai des mainile. Banalul stranut este in fapt o reactie de aparare, un reflex salutar, care permite expulzarea germenilor, care se disperseaza apoi in atmosfera o data cu microparticulele de saliva, ce ating viteze colosale. Ducerea instantanee a palmei in fata nasului si gurii este importanta, caci impiedica raspandirea virusurilor si bacteriilor, dar acest gest trebuie urmat neaparat de spalarea pe maini. Altfel, puse murdare, infectate, pe clante, pe balustrade, pe diverse obiecte ce sunt atinse si de altii, constituie un mijloc de propagare a microbilor. In cazul celor sanatosi, daca mainile nu sunt igienizate frecvent, reprezinta mijlocul predilect de contractare a agentilor patogeni.
  3. Nu supraincalziti locuinta. La fel ca agentii poluanti, alergenii sau fumul de tigara, si aerul foarte uscat si incins modifica in sens negativ structura si calitatea secretiilor cailor respiratorii. De aceea, temperatura din camere nu trebuie sa fie mai mare de 19-20°C. De asemenea, e important sa pastrati atmosfera umeda, in acest scop asezand pe sursele de incalzire mici vase cu apa.
  4. Faceti miscare. Limfocitele, celulele-santinela ale sistemului imunitar, se deplaseaza mai usor prin sange in timpul si dupa practicarea unei activitati fizice. Daca nu aveti timp sa faceti antrenamente serioase, mergeti macar o jumatate de ora pe jos in fiecare zi.
  5. Nu ignorati flora intestinala. Aproximativ 70% din celulele care alcatuiesc sistemul imunitar se gasesc in aparatul digestiv. Pentru a asigura integritatea florei intestinale este de ajuns sa consumati zilnic doua-trei iaurturi cu probiotice. Branzeturile imbogatite cu mucegaiuri nobile, precum camembert, brie sau gorgonzola, contin bacterii bune, care le combat pe cele patogene.
  6. Urmati o cura cu oligoelemente. Va simtiti obositi? Aveti toleranta scazuta la infectii? N-ar fi rau sa va administrati trioul cupru-aur-argint, timp de o luna. Daca sunteti expusi riscului de a contracta viroze, faceti o cura cu magneziu si cupru (o fiola pe zi, doua zile pe saptamana).
  7. Protejati-va cu uleiuri esentiale. Pe tot parcursul iernii, luati zilnic, dupa fiecare masa, cate o picatura de ulei esential de oregano, pusa pe o jumatate de cub de zahar. In paralel, frictionati-va in fiecare dimineata talpile cu patru-cinci picaturi de ulei eteric de camfor. Diluati-I in prealabil cu un ulei vegetal neutru (de floarea-soarelui, de pilda), daca sunteti insarcinata sau daca aveti pielea sensibila. Tot pentru a va creste rezistenta la virusuri, va puteti masa in fiecare zi si pieptul, cu un amestec din patru lingurite de ulei de masline, cate patru picaturi de uleiuri esentiale de cimbru si de cardamom, plus doua de bergamote.
  8. Bazati-va pe echinaceea. Aceasta planta originara din America de Nord este reputata pentru efectele sale de prevenire a infectiilor. Actioneaza asemanator unui vaccin, simuland o invazie virala si astfel obligand organismul sa-si mobilizeze resursele imunitare. Este foarte utila folosita in cure repetate (cate doua saptamani pe luna pana in martie), sub forma de tinctura-mama, gelule cu pulbere sau infuzie. Nu trebuie sa faceti abuz: luata pe tot parcursul anului, echinaceea poate obosi si slabi sistemul natural de aparare. Totodata, este nerecomandata in caz de maladii autoimune. Un plus de atentie trebuie sa acorde tratamentului cu echinaceea persoanele cu astm, cele alergice in genere.
  9. Apelati la homeopatie. Pentru a preveni instalarea sindromului gripal (febra, oboseala, dureri musculare), urmati un tratament cu Influenzinum, 15CH in ianuarie si 30CH in februarie, iar pentru finele anului: 7CH in octombrie, 9CH in noiembrie, 12CH in decembrie. Luati o doza o data la fiecare 15 zile. O alta solutie este Oscillococcinum, cate o doza in fiecare saptamana.
  10. Incercati acupunctura. Stimularea prin intepaturi a anumitor puncte de pe corp contribuie la consolidarea sistemului imunitar prin reechilibrarea energiilor vitale. Nu ezitati sa faceti cateva sedinte de acupunctura pentru a rezista mai usor provocarilor iernii, mai ales daca v-ati confruntat cu probleme de sanatate in anul trecut.
Dr. Monica Antonescu, medic se familie - Medicina naturista nr. 1 (161)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa