Stevia primeneste sangele si ajuta ficatul

 
Stevia primeneste sangele si ajuta ficatul

Ruda apropiata cu spanacul, salata verde si macrisul, stevia, cu gustul sau usor acrisor, astringent, se poate dovedi de un real ajutor in combaterea unor boli dintre cele mai diverse, de la constipatie ori probleme cutanate, la afectiuni cardiace si hepatice.


Remedii pentru uz extern

Din radacina maruntita de stevie, se prepara un decoct foarte bun in tratarea bolilor de piele (bube dulci, abcese, pecingine, eczeme etc).

Se pun doua lingurite de radacina spalata, data in prealabil pe razatoarea cu ochiuri mici, in 300 ml apa. Se fierbe 15 minute, se strecoara. Se inmoaie comprese sterile in ceaiul caldut, apoi se aplica pe zonele afectate.

Frunzele de stevie, fierte si amestecate cu o cantitate egala de untura, se pun pe furuncule, pentru a le grabi maturarea.

In cazul in care se doreste sa se faca o alifie de stevie, se pun 50 g de radacina maruntita in 250 ml ulei vegetal, se fierbe pe baie de apa timp de trei ore, se strecoara, se adauga ceara de albine si se reincalzeste pentru topirea produsului apicol. (Marioara CERNAT, Suceava)


Macerat ce regleaza tranzitul intestinal

Se baga la macerat 20-30 g frunze proaspete de stevie, tocate in prealabil, intr-un litru de apa. Se lasa timp de 24 de ore, in vasul acoperit, apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate in doua reprize, dimineata, pe stomacul gol, si seara, inainte de culcare. Se procedeaza astfel mai multe zile la rand, digestia revenind garantat la un ritm firesc. (Ioana MOLDOVEANU, Pitesti)


Ceai hepatic din frunze proaspete

Se culeg cateva frunze proaspete de stevie, ideal dintr-un loc curat, nepoluat, se spala bine, apoi se maruntesc cu mana, nu cu cutitul, ca sa nu se oxideze. Se toarna peste o lingurita de planta o cana cu apa clocotita. Se acopera vasul pentru zece minute, apoi se strecoara. Se beau doua-trei cani de ceai pe zi.

Remediul este eficient atat in tratarea afectiunilor hepatice, cat si a celor endocrine, diabetului, icterului sau tuberculozei. (Lica PANAITESCU, Galati)


Leacuri pentru functia inimii si reumatism

Se scoate cu cazmaua o radacina mare, frumoasa, se curata bine de pamint, se spala intr-un jet de apa rece, apoi se pune la zvantat. Dupa aceea, se da pe razatoarea cu ochiuri mici si se consuma cate o lingurita de materie vegetala de trei ori pe zi.

Foarte bun este si ceaiul obtinut din radacina. Se pune o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa, se fierbe zece minute, se strecoara. Se consuma doua-trei cani pe zi.

Infuzia se poate folosi si in caz de afectiuni ale pielii, sub forma de spalaturi sau comprese. (Ionela COSTEA, Braila)

Remedii naturiste nr. 4 (96)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa