Suferinte felurite, un singur leac: tataneasa

 
Suferinte felurite, un singur leac: tataneasa

Prin continutul sau deosebit in substante cu efecte astringente, emoliente si cicatrizante, radacina de tataneasa reprezinta una dintre cele mai eficiente solutii terapeutice traditionale cu atestare stiintifica. Chiar daca este folosita de foarte multa vreme in tratarea unor afectiuni dintre cele mai diverse, e bine de stiut ca efectul benefic depinde foarte mult de modul de administrare al plantei si mai ales de dozele utilizate. Aflati cum puteti profita la maximum de calitatile vindecatoare incontestabile ale acestei vegetale.


Alifie adjuvanta in tratarea psoriazisului

Puneti un pachet de unt nesarat intr-o oala emailata si topiti-l la foc de intensitate medie, avand grija sa strangeti din cand in cand spuma formata deasupra. Dupa aproximativ un sfert de ora, veti observa cum pe fundul vasului se depun cateva resturi inchise la culoare. Atunci este momentul sa indepartati oala de pe foc si sa treceti untul incins, limpede, deci fara sedimente, intr-un vas curat. Adaugati un bob (cam cat o aluna) de ceara de albine si amestecati foarte bine. Cand aproape s-a intarit, inglobati patru linguri cu varf de pulbere de tataneasa (obtinuta prin macinarea radacinii uscate) si omogenizati alifia folosindu-va de o spatula de lemn. Dupa ce s-a racit de tot, introduceti alifia la frigider, unde este bine sa se pastreze. Ungeti zonele afectate de psoriazis cu un strat nu prea consistent de crema, de mai multe ori pe zi. Remediul este deopotriva util in tratarea ranilor, ulcerului varicos, arsurilor, luxatiilor, fracturilor, hemoroizilor. (Elvira COPILU, Arad)


Pulbere ce alina durerile de stomac

Pulberea se obtine din radacini de tataneasa uscate, macinate cu rasnita de cafea. Pentru ca pudra sa fie cat mai fina, este bine sa fie cernuta in prealabil printr-o sita. Doza recomandata pentru adulti este de cate o lingurita de remediu de trei ori pe zi. Se iau inainte de micul dejun, la cateva ore dupa pranz si in timpul cinei. Ideal este sa amestecati pulberea intr-un ceai calmant, cum ar fi cel obtinut din flori de tei sau de salcam. (Marioara TANASESCU, Ulmi)


Decoct pentru infectiile condidozice

Se fierb doua lingurite de radacina de tataneasa bine maruntite in 500 ml apa, pana ce lichidul scade la jumatate. Se acopera vasul cu o farfurie si se lasa planta la infuzat circa 20 de minute. Se strecoara apoi cu mare atentie, ca sa nu ramana reziduuri. Se fac bai locale cu fiertura calduta, folosindu-se un irigator, in fiecare dimineata si seara. (Mirela TARTANU, Brasov)


Remediul perfect in caz de varice si hemoroizi

Faceti de doua ori pe zi bai locale cu un decoct concentrat de tataneasa. Se realizeaza din cinci linguri de planta, care se fierb 20 de minute in 300 ml apa. De asemenea, puneti seara, inainte de culcare, comprese cu acest ceai. Urmati tratamentul cat tine sezonul estival. Intre altele fie zis, acest leac este valabil si pentru varice.

La fel de utila se dovedeste si alifia care are la baza tinctura de tataneasa, dar a carei preparare necesita mai mult efort. Aveti nevoie de 10 ml extract alcoolic standardizat de tataneasa (il puteti gasi in magazinele tip plafar), 20 g oxid de zinc, 20 de picaturi de esenta de bergamota (fructul galben, asemanator perei, al unui arbore pitic denumit Citrus bergamia, rod din pulpa caruia se extrage acid citric si care contine in coaja un ulei eteric numit esenta de bergamota, de culoare verde-smarald si cu o aroma asemanatoare portocalei), 10 g lanolina si 30 g vaselina. Si restul ingredientelor se gasesc la farmacii sau magazine naturiste. Alifia se poate aplica, intr-un strat subtire, dupa ce a fost curatata bine pielea, cu apa si sapun, si in caz de ulceratii sau rani.
(Mirela STOENESCU, Iasi)

Sursa foto: cumparaturiieftine.ro; Remedii naturiste nr. 5 (97)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa