Boli cardiovasculare

 
Informatii despre bolile cardiovasculare

Pentru copiii care congenital sau din copilarie au suferit si continua sa sufere de diverse boli cardiovasculare, masurile pe care parintii le vor lua vor fi acelea recomandate de medicul specialist care trateaza copilul.

Manifestarile patologice care pot sa apara la adolescenta la un copil care pana la aceasta etapa nu a suferit de o maladie cardiaca sunt in general tulburari functionale si sunt cauzate de instabilitatea sistemului neurovegetativ. Aceasta nu inseamna sa indepartam, fara a cerceta, cauzele mai grave, cum ar fi aparitia in aceasta perioada a unor boli generale cardiovasculare, renale sau neuroendocrine. Un adolescent care prezinta repetate tulburari cardiovasculare cum sunt: palpitatii, oboseala la eforturi chiar minime, senzatie de lesin sau chiar lesin, dureri precordiale la efort, trebuie prezentat urgent la medic.

Hipertensiunea arteriala la adolescenta. Se considera hipertensiune arteriala valorile care depasesc constant 140/90 mmHg pentru copil; 150/100 mmHg pentru adolescent. Neavand expresie clinica specifica, hipertensiunea arteriala la adolescenti este depistata cel mai adesea la un control medical de rutina. Antecedentele familiale de hipertensiune arteriala, obezitatea, aportul crescut de sare, starile emotionale puternice, cum si eforturile fizice excesive sunt factori de risc in aparitia hipertensiunii arteriale la adolescenti. Cauzele care pot declansa hipertensiunea arteriala la adolescenta sunt multiple, hipertensiunea arteriala fiind adesea numai un simptom in cadrul unor afectiuni generale complexe (renale, endocrine, metabolice, nervoase etc). Practic, hipertensiunea arteriala la adolescenta odata depistata, adolescentul trebuie supravegheat medical prin examene clinice si de laborator pana la recunoasterea cauzei care a declansat hipertensiunea arteriala.

Hipotensiunea arteriala este rara, in afara unor boli generale infectioase sau socuri traumatice. Se manifesta prin stari de lipotimie, senzatie intensa de oboseala, transpiratii reci. O forma deosebita este hipotensiunea ortostatica. In aceasta forma, a carei cauza este cel mai adesea neuroendocrina, manifestarile sunt generale. Copiii si adolescentii care prezinta aceasta forma de boala prezinta instabilitate neurovegetativa, acuza oboseala, dureri abdominale, cefalee, stari de rau, iar daca stau un timp indelungat in picioare prezinta lipotimii (lesin).

Palpitatiile sau tahicardiile sunt tulburari ale ritmului batailor inimii in sensul cresterii frecventei lor. Sunt resimtite ca o senzatie neplacuta de miscari supraadaugate in regiunea precordiala. Pot sa apara ca un simptom singular sau sa fie insotite si de alte manifestari in cadrul sistemului cardiovascular sau in alte sisteme. La adolescenta, cauza cea mai frecventa a aparitiei palpitatiilor este instabilitatea neurovegetativa. Daca palpitatiile se repeta si devin suparatoare pentru adolescent trebuie consultat medicul. Palpitatiile pot sa fie unul din semnele de debut ale unor boli generale cardiovasculare, renale sau neuroendocrine.


Ultimele articole din categoria: Boli cardiovasculare





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa