Arterita: terapii alopate, intrebari si raspunsuri

 
Arterita: terapii alopate, intrebari si raspunsuri

Arterita este determinata de obstructionarea unei artere printr-o placa de aterom (depozit grasos).


Terapii alopate

In 5% dintre cazuri, se impune interventia chirurgicala, pe langa tratamentul medicamentos indispensabil
(vasodilatatoare, pentru a mari calibrul arterelor; administrarea, posibil pe viata, a unui antiagregant plachetar, de tipul aspirinei). Operatia este imperios necesara in urmatoarele situatii:

• daca pacientul nu se mai poate deplasa pe jos mai mult de 200-300 m fara dureri;

• daca durerile apar chiar si in caz de repaus la pat;

• cand se produce necrozarea unuia dintre degetele de la picioare;

• daca bolnavul sufera de ischemie acuta (un tromb blocheaza o artera).

Un procedeu putin traumatizant, care permite inlaturarea obstacolului arterial, este angioplastia. Sub control radiologic, se introduce in artera o fibra optica, pana la locul unde aceasta este obstructionata. In varf este plasat un mic balon, care se umfla, aplatizand depozitul de grasime care infunda artera. Pentru a evita recidiva, un fel de arc este pozitionat in interiorul arterei, pentru ca aceasta sa ramana deschisa. Aceasta interventie se recomanda in cazurile cand obstructia se intinde pe suprafete mici (5-6 cm).

In situatii mai grave, se efectueaza scurtcircuitarea obstacolului, creandu-se un fel de pod de-o parte si de alta a dopului. Aceasta derivatie este realizata cu ajutorul unei proteze vasculare confectionata dintr-o bucata de vena sau artera recoltata din alta zona a corpului.


Specialistul va raspunde

Cand se recomanda purtarea ciorapilor de contentie? Toti adultii cu deficiente venoase, care fac o calatorie mai lunga stand in sezut (cu avionul sau trenul), ar trebui sa poarte sosete de contentie. De asemenea, persoanele care petrec mult timp in picioare prin natura meseriei lor. Din pacate, putini oameni sunt la curent cu oportunitatea purtarii unor astfel de ciorapi in vederea prevenirii unor probleme circulatorii, ce se pot dovedi la un moment dat foarte serioase, precum flebita.

Aromaterapia este indicata in tulburarile venoase? Iata o formula ce se aplica prin masaj, din zona gleznelor pana la coapse: 50 de picaturi de ulei esential de lamaie + 30 de picaturi de ulei de cedru + 20 de picaturi geranium + 100 ml ulei de migdale. Pentru baie se pot folosi: 10 picaturi de ulei esential de cedru + 5 picaturi de ulei de ienupar + 5 picaturi de ulei de lamaie + ulei neutru de baie.

Medicina naturista nr. 6 (178); foto: www.hrivitalion.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa