Boli genitale si ale sanilor

 
Boli genitale si ale sanilor

Un numar impresionant de femei, majoritatea tinere, se confrunta cu simptome suparatoare, legate strict de intimitatea fiecareia, despre care, din pudoare, nu indraznesc sa vorbeasca cu medicul specialist. E bine de stiut ca anumite asemenea manifestari pot ascunde afectiuni grave, cu consecinte severe pe termen lung. Descoperiti un scurt ghid al celor mai frecvente astfel de semne anormale.


Scurgeri vaginale transparente

Nu aveti motive de ingrijorare. Pierderile vaginale transparente sunt absolut normale. Influentate de fluctuatiile de ordin hormonal, se intensifica in general la jumatatea ciclului menstrual, ce coincide cu ovulatia. De asemenea, pot fi mai abundente pe parcursul pubertatii, al sarcinii si in premenopauza. Lipsa tonicitatii perianale provoaca adesea astfel de manifestari. In acest caz, se impune efectuarea cu consecventa a unor exercitii de reeducare musculara locala, la inceput sub indrumarea unui medic specialist.

Ce e de facut? O data pe zi, faceti-va toaleta intima externa, folosind un sapun cu consistenta cremoasa, de preferat lichid. Spalati-va din fata inspre spate, apoi clatiti-va cu apa din abundenta. In zilele in care pierderile sunt mai abundente, puteti folosi tampoanele absorbante de uz cotidian. Atentie: utilizarea fara pauza a acestor accesorii poate intretine si chiar stimula eliminarea secretiilor!


Secretii abundente si lipicioase

Programati-va pentru analize. Daca scurgerile abundente si lipicioase nu au la origine prezenta unor germeni patogeni in vagin, lucru de care va puteti convinge numai dupa efectuarea unor analize specifice de laborator, pot fi determinate de o fragilitate accentuata a colului uterin, ca urmare a unei nasteri recente sau unui proces infectios local (rana pe col sau cervicita). Adesea, simptomatologia mai include dureri lombare sau in timpul contactului sexual. Diagnosticul se confirma numai dupa vizita la medicul ginecolog.

Ce e de facut? Administrarea de ovule prescrise de medic va ajuta la cicatrizarea colului. In cazul in care va confruntati cu un dezechilibru al florei vaginale ca urmare a tratamentelor prelungite sau repetate cu antibiotice sau cortizon (efect advers frecvent intalnit), o cura cu gelule reechilibrante restabileste situatia normala in maximum doua saptamani.


Pierderi galbui si urat mirositoare

Consultati de urgenta medicul. Secretiile iritante, care pateaza si/sau miros urat trebuie sa va trimita urgent la medic. Astfel de simptome pot indica prezenta bacteriilor patogene (chlamidiae, mycoplasma, gonococi), decelabile cu ajutorul analizelor de laborator, care impun tratament medicamentos imediat. Altfel, riscul ca infectia sa afecteze trompele uterine, ducand la infertilitate, este foarte mare. Alti germeni, mai putin periculosi, dar foarte frecventi, pot fi responsabili de asemenea scurgeri (micoze, gardnerella). Neinstituirea la timp a unui tratament adaptat ar putea avea drept consecinta aparitia unui dezechilibru al florei vaginale, manifestat prin pierderi vaginale urat mirositoare, dureri pe parcursul raportului sexual etc.

Ce e de facut? Este necesara vizita la medicul generalist sau ginecolog, cu scopul de a stabili tratamentul oral si/sau local cel mai bine adaptat situatiei. Terapia va fi insotita, mai ales daca infectia este recurenta, de o reechilibrare a florei locale (prin administrare pe cale vaginala de gelule si creme pe o perioada de una-doua saptamani).


De retinut!

• Nu sunt de dorit dusurile vaginale, precum si folosirea antisepticelor locale din dorinta de a stopa scurgerile. La fel stau lucrurile cu produsele dedicate toaletei intime, adesea mult prea agresive, putand afecta flora locala si creste astfel producerea de secretii.

• Pentru a evida recidivele, anuntati-va medicul data viitoare cand va va prescrie un tratament antibiotic pentru tratarea unei bronsite sau oricarei alte probleme de sanatate, ca sa va dea, cu titlu preventiv si un antimicotic pe care sa vi-l administrati la sfarsitul curei cu antibiotic.

Dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog; foto: www.ghidestetica.ro


Ultimele articole din categoria: Boli genitale si ale sanilor





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa