Cata acuratete au auto-testele de sanatate?

 
Cata acuratete au auto-testele de sanatate?

De la confirmarea sau infirmarea sarcinii, pana la determinarea nivelului colesterolului sau glucozei in sange, auto-testele de sanatate devin tot mai performante, cuprinzand noi si noi arii de interes. Sunt insa ele atat de eficiente si utile pe cat se lasa sa se creada? O trecere in revista a celor mai uzuale astfel de metode, insotita de parerea specialistilor despre fiecare, este, credem, oportuna.

Nivel hormonal, trigliceride, colesterol... Toate pot fi verificate, in intimitatea locuintei, datorita auto-testelor medicale. Numerosi bolnavi cronici, cum sunt diabeticii sau suferinzii de dislipidemie, agreeaza metoda, pentru ca este lesnicioasa, rapida (rezultatul se afla in numai cateva minute) si ofera informatii destul de precise asupra unor aspecte ale starii de sanatate la un moment dat. Totusi, multi cad in capcana acestor probe, ajungand sa se multumeasca doar cu propria interpretare vizavi de valorile descoperite, sa se diagnosticheze de capul lor si, mai grav, sa-si puna singuri la punct tratamentul; pe scurt: sunt tentati sa se „joace de-a doctorul“, ceea ce nu este deloc intelept.


Colesterol si glicemie: evaluarea este orientativa

Pentru persoanele care nu gasesc niciodata timp sa mearga la medic, doua analize de efectuat la domiciliu, nu prea complicate, au fost puse la punct pentru a releva nivelurile colesterolului si glucozei. Este necesara numai o picatura de sange recoltata din buricul unui deget.

Testul pentru „dozarea“ grasimilor masoara valoarea totala a acestora, fiind mai putin precis decat o examinare hematologica ce face posibila distinctia intre HDL (lipide bune) si LDL (lipide rele). Deci nu poate evalua riguros riscul de boala coronariana, dar ramane util in detectarea unei eventuale hipercolesterolemii. Se recomanda mai ales celor care sufera de hipertensiune arteriala, care fumeaza, care sunt supraponderali, care iau pilule contraceptive sau care urmeaza deja un tratament cardiovascular. Acest test colorimetric ofera rezultatul in circa zece minute. Se vizeaza scala cuprinsa intre 1,25 g/l si 4 g/l. Daca valoarea se situeaza sub 2 g/l, nu exista motive de ingrijorare. Peste aceasta limita, se recomanda repetarea analizei peste doua saptamani. Oricum, neaparat trebuie stabilita o intalnire cu medicul specialist, pentru a studia problema.

Pentru detectarea glicemiei, adica a nivelului de zahar in sange, rezultatul este considerat ca fiind normal pentru un adult sau un copil mai mare de sapte ani daca se situeaza intre 72 mg/dl si 108 mg/dl. Valorile sub sau peste aceste coordonate trebuie reverificate in orele care urmeaza si consultat doctorul daca anomalia se confirma. E bine de stiut ca o cantitate importanta de grasimi in sange sau o priza importanta de vitamina C pot influenta negativ rezultatul auto-testului.

Sfatul specialistului. Testul pentru depistarea colesterolului se poate face in orice moment al zilei si nu impune restrictii alimentare, in ce priveste glicemia, masurarea corecta presupune un post alimentar premergator de 12 ore (nu se poate consuma decat apa).


Sarcina: erorile sunt rarisime

Auto-testele de sarcina sunt capabile sa detecteze prezenta hormonului chorionic gonadotrop (hCG), care incepe sa fie produs imediat ce ovulul a fost fecundat. Cele mai multe astfel de probe sunt sensibile la valori cuprinse intre 25 si 50 UI/l, altele chiar la mai putin (12 sau 20). Cu cat nivelul este mai scazut, cu atat testul este mai sensibil, astfel ca posibilitatea de a confirma o sarcina foarte devreme este mare. O astfel de metoda este foarte utila in cazul in care se urmeaza tratamente contra sterilitatii, dar si pentru a depista la timp o sarcina nedorita si a actiona cat mai repede cu putinta. Daca ati luat pastila de a doua zi, puteti afla daca aceasta a fost eficienta sau nu dupa 17 zile, efectuand un auto-test de sarcina. De asemenea, rezultatul este concludent daca efectuati testul la minimum zece zile dupa ultimul raport sexual. E bine de stiut ca si o reactie foarte slaba, pe fondul unei diluari excesive a urinei, este considerata ca fiind pozitiva. False rezultate pozitive se pot ivi dupa un avort sau dupa o nastere prematura, circa trei saptamani de la eveniment.

Sfatul specialistului. Un test de sarcina poate fi efectuat in orice moment al zilei, incepand din prima zi in care a intarziat menstruatia. Este insa mai bine sa fie facut dimineata, imediat dupa trezire, pentru ca urina sa fie cat mai concentrata. Atentie: cu o seara inainte ar fi ideal sa nu mai consumati lichide dupa ora 20!


Fertilitate: rezultatul depinde de durata ciclului

Va doriti un copil, dar nu reusiti sa ramaneti insarcinata? Determinati-va perioada ideala de fecundare, utilizand un test de ovulatie. Acesta este capabil sa detecteze in urina hormonul luteinizant (LH), al carui nivel creste brusc cu 24 pana la 30 de ore inainte de ovulatie. Rezultatul pozitiv echivaleaza cu faptul ca in urmatoarele 48 de ore fertilitatea va fi maxima. Cel mai inalt nivel al LH se determina in principiu in cinci zile. Atata vreme cat rezultatul este negativ, testul se reface a doua zi. Este dificil sa alegi momentul cand e bine sa incepi seria. Sunt posibile trei cazuri:

• daca ciclul dureaza de obicei 28 de zile, primul test trebuie efectuat incepand din a 11-a zi dupa debutul ultimei menstruatiei;

• daca durata ciclului fluctueaza de la o luna la alta, ghidati-va dupa cel mai scurt period din ultimele sase luni;

• daca sunteti un „caz particular“, cu menstruatii lungi, incepeti testarea cu 17 zile inainte de data prevazuta pentru urmatorul ciclu. Rezultatul nu este obiectiv daca urmati un tratament contra infertilitatii.

Sfatul specialistului. Precizia auto-testului de fertilitate este destul de buna. Daca prima analiza de ovulatie poate fi efectuata in oricare moment, este preferabil ca urmatoarele sa fie facute la aceeasi ora in zilele care urmeaza. Dimineata, la trezire, este ideal.


Rezultatele trebuie confirmate

Unele auto-teste medicale necesita o expertiza de specialitate pentru a fi obiectivizate. De pilda, cel care se foloseste in depistarea menopauzei. Cand aceasta etapa se apropie, unele femei constata in prima faza, vreme de cateva luni, incetarea menstruatiei. Proba este precisa, dar nu reflecta decat situatia data la un moment dat. Daca ovarele reincep sa functioneze, rezultatul va fi diferit. Prin urmare, pentru un diagnostic indubitabil, un astfel de auto-test trebuie dublat de repetate examinari la specialistul ginecolog sau endocrinolog.


O reflectare a starii de sanatate

• Pentru colesterol. Zece minute (maximum un sfert de ceas) sunt necesare pentru a obtine coloratia maximala, prin comparatie cu scara graduala furnizata o data cu testul. Precautie: asteptati cel putin patru ore pana sa faceti testul daca ati luat 500 mg de vitamina C, paracetamol sau un antiinflamator, altfel rezultatul poate fi compromis.

• Pentru glicemie. Se asteapta aproximativ un minut pana ce culoarea se defineste, pentru a putea fi ulterior comparata cu grila de rezultate care intregeste auto-testul.


3 analize pentru femei

• Pentru menopauza. Doua teste, o schema pentru a evita orice indoiala si un rezultat concludent in zece minute.

• Pentru sarcina. Betisorul absorbant este prevazut la un capat cu o zona unde se poate vizualiza rezultatul testului. Se introduce in urina circa cinci secunde, iar intr-un minut se da verdictul: (+) sau doua liniute rosii inseamna pozitiv, (-) sau o liniuta rosie inseamna ca nu sunteti insarcinata.

• Pentru ovulatie. Cinci cartele, cinci recipiente pentru recoltat urina, un rezultat care se citeste in cinci minute. Testele de ovulatie sunt valabile pentru cicluri de 21 pana la 40 de zile.

Dr. Monica Antonescu, medic de familie; Medicina naturista nr. 6 (178); foto: www.presaonline.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa