Diabet-obezitate, o relatie cu cantec

 
Diabet-obezitate, o relatie cu cantec

Flagel al lumii moderne, obezitatea ne afecteaza in multe feluri sanatatea, legatura dintre ea si aparitia diabetului fiind una foarte stransa. Diabetul si obezitatea sunt cele mai mari provocari ale secolului 21. Dietele hipocalorice in cazuri incipiente de obezitate constituie o masura de preventie a diabetului. Altfel, obezitatea poate duce, intr-o perioada relativ scurta, la dezvoltarea diabetului de tip II.


Care este mecanismul?

Dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip II, aproximativ 80% sufera de obezitate, ceea ce confirma legatura stransa dintre cele doua afectiuni. Odata obezitatea instalata, scade capacitatea organismului de a mentine nivelul adecvat de glucoza in sange si, in timp, se instaleaza rezistenta la insulina. Daca esti obez si ai diabet, vei avea nevoie de mai multa insulina pentru a procura zaharul necesar corpului, iar daca nu suferi de aceasta afectiune, rezistenta prelungita la insulina determina, in cele din urma, aparitia bolii.


Trucuri ca sa slabesti usor

Ca suferi sau nu de diabet, dar ai cateva kilograme in plus, dieta este primul lucru la care apelezi. Ca rezultatele sa apara mai repede, tine cont de cateva trucuri care te ajuta sa arzi grasimile:

Sucul de varza e de ajutor. Nu doar protejeaza stomacul, ci te ajuta sa slabesti. Bea dimineata, pe stomacul gol, un pahar cu suc de varza proaspata!

Chiar daca nu ti-a placut niciodata sportul, poti incepe sa faci plimbari (ideal ar fi dupa o masa) cel putin o data pe zi. Fa-ti un obicei din a merge pe jos, fie in pas alert spre serviciu sau la piata, fie mai lent, in drum spre casa sau cand esti in parc cu familia. Activitatea fizica ajuta la controlul glicemiei, dar si la consumarea caloriilor si alungarea stresului.

Dormi suficient! Mai putin de sase ore pe noapte te fac sa exagerezi cu mesele, pentru ca absenta somnului controleaza senzatia de foame si stimuleaza apetitul. Cei care nu dorm cat trebuie ajung sa manance zilnic chiar si 500 kcal in plus.

Ia o gustare cu o jumatate de ora inainte de masa - cateva cuburi de carne fiarta sau la gratar ori un ou fiert tare sau un iaurt mic. Aceasta gustare reduce senzatia de foame si reface nivelul de zahar din sange. Astfel, eviti sa mananci mult si te pregatesti pentru masa prin declansarea secretiilor gastrice, imbunatatind digestia.

Magneziul este un element cheie cand vrei sa scapi de kilogramele in plus. El asigura o mai buna oxigenare a celulelor, favorizand arderea grasimilor. Alunga oboseala si calmeaza sistemul nervos, contribuind si la pierderea rapida in greutate. Necesarul zilnic de magneziu este echivalentul unui kilogram de branza, a 11 banane sau a unui kilogram de cartofi, insa comprimatele de magneziu feresc diabeticul de un consum exagerat de carbohidrati.

Cromul contribuie si el la arderea grasimilor din organism, marind ritmul considerabil. O dieta bogata in crom contribuie la prevenirea diabetului de tip II si te ajuta sa-l gestionezi mai usor prin pierderea kilogramelor in plus daca esti deja suferind. Exista suplimente cu crom in farmacii, dar si surse naturale, respectiv cacao, cereale integrale si nuci.

Alege carnea alba! Curcanul si pestele sunt variante mai bune de proteine cand vrem sa slabim, pentru ca ele maresc rata metabolismului.

Diminueaza-ti poftele cu apa! Cand tie pofta de ceva, bea ceai sau putin suc natural. Activarea sucurilor gastrice duce la diminuarea nevoii de mancare - implicit, a poftelor.

Dormi intr-o camera racorita! Cand temperatura este mai scazuta, corpul tinde s-o creasca. Astfel, contribuie la stimularea metabolismului.

Scapa de stres! Alege metoda ideala pentru tine care sa alunge stresul: o muzica linistitoare, practicarea exercitiilor de relaxare de tip yoga, aromaterapie sau un masaj. Stresul determina cresterea nivelului de cortizol, un hormon ce influenteaza cresterea in greutate.


Stiai?

• Cu 73% se estimeaza ca va creste numarul persoanelor obeze in urmatorii 20 de ani, ceea ce ar duce la peste un milion de noi cazuri de diabet de tip II, boli de inima si cancer.

• Lipsa somnului creste pofta de mancare.

Foto: www.copilul.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa