Diabetul si miscarea

 
Diabetul si miscarea

Alaturi de obezitate si dieta nesanatoasa, lipsa miscarii este una dintre principalele cauze ale diabetului de tip II.

Comoditatea aduce cu sine sedentarismul, care, la randul lui, cauzeaza sanatatii nenumarate neajunsuri. Daca este si cazul tau, e timpul sa renunti la serile petrecute in fata televizorului si sa te imprietenesti cu miscarea.


Doza zilnica obligatorie

Daca suferi de diabet, efortul fizic moderat trebuie privit nu ca o simpla recomandare ce poate fi trecuta cu vederea, ci ca o componenta esentiala a tratamentului, alaturi de medicamente si de regimul dietetic atent monitorizat. Dupa mai multe saptamani in care faci miscare zilnic, nivelul glicemiei scade, toleranta la glucoza creste, iar necesarul de insulina se micsoreaza.


30 de minute pe zi

Sunt suficiente ca sa-ti pastrezi tonusul si sanatatea organismului. Usor de zis, dar mai greu de facut, chiar daca nu pare deloc dificil sa gasesti o jumatate de ora libera din 16, cate stai treaza si sa faci miscare in intervalul cu pricina. Dimineata insa preferi sa dormi, seara esti obosita, la serviciu abia apuci sa mananci ceva in pauza de pranz, nicidecum sa te „misti“ atata timp... Totusi, daca vrei, se poate! In functie de programul tau, iti poti stabili o rutina de la care sa nu te abati in nicio dimineata sau seara. Nu-i musai sa te duci la sala, o plimbare mai lunga sau o alta forma de miscare moderata sunt de ajuns, dupa cum o sa descoperi in continuare.


Cum sa te misti

Atata vreme cat nu stai pe fotoliu fara sa faci nimic, orice forma de miscare e binevenita si te ajuta sa tii boala sub control. Cele mai indicate sunt exercitiile fizice tip cardio, printre care se numara:

• Mersul pe jos in ritm alert sau alergarea usoara, pe care le poti pune in practica dupa bunul plac, la orice ora.

• Mersul pe bicicleta, lucreaza multe grupe musculare, iar daca ai facut asta vreodata cu placere, e bine de stiut ca nu se uita niciodata.

• Inotul este un sport recomandat aproape tuturor categoriilor de pacienti, chiar si celor care sufera de afectiuni cardiovasculare sau de retinopatie.

• Jocurile precum tenisul sau badmintonul te ajuta sa socializezi si totodata sa-ti pastrezi sanatatea.

• Aerobicul - atentie insa, unele tipuri de exercitii sunt extrem de solicitante. Alege mai degraba cursurile tip Pilates!

• O investitie care merita toti banii este un aparat de fitness pe care sa-l folosesti zi de zi chiar la tine acasa, fara sa fii nevoita sa te preocupi de drumul pana la sala ori de echipamentul la moda. Un stepper, o bicicleta sau o banda de alergat folosite cate 30 de minute pe zi te mentin in forma si contribuie la reglarea glicemiei.


Miscarea, beneficii de top

Pe langa riscul de diabet, miscarea te fereste si de alte afectiuni si te ajuta sa-ti mentii greutatea in limite normale:

• Probleme cardiovasculare - muschiul inimii este mai bine oxigenat in timpul activitatii fizice, astfel ca persoanele care fac miscare au valori mai bune ale tensiunii arteriale si colesterolului.

• Digestie dificila - putina miscare dupa mesele copioase te ajuta, pe de o parte, sa dai jos din calorii, iar pe de alta, stimuleaza tranzitul intestinal.

• Depresie - mult mai mari sunt sansele sa cazi prada tristetii daca stai intre patru pereti decat daca iesi la aer pentru o plimbare, mai ales daca faci acest lucru ziua, cand lumina naturala aduce energie si alunga starile negative.

Osteoporoza - femeile al caror stil de viata include putin sport au oase mai puternice si risc scazut de osteoporoza.

• Probleme articulare - reumatismul si problemele articulatiilor au ca tratament principal miscarea, care aduce, in timp, flexibilitate si mai putine dureri.

• Cancer - desi pare greu de crezut, miscarea te fereste si de cancer, dat fiind ca intareste imunitatea organismului.


Stiai?

Riscul de diabet al persoanelor care fac miscare 30 de minute pe zi este cu 40% mai mic.

In diabet, miscarea este recomandata. Persoanele care sufera de diabet trebuie sa faca miscare cel putin 30 de minute pe zi.

Foto: dreamcatcherscommunity.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa