Tulburari venoase

 
Tulburari venoase

Venele alcatuiesc un complex sistem prin care sangele se intoarce de la tesuturi la inima, prevazute fiind cu valve care impiedica fluidul vital sa se deplaseze in sens invers. Atunci cand, din diverse cauze, aceste mecanisme unidirectionale devin ineficiente, cand structura vaselor se fragilizeaza ori cand ele se obtureaza, apar probleme ca inesteticele varice, mai severele ulcer varicos si flebita, durerosii hemoroizi sau alte complicatii.

Sangele pompat de inima prin artere se intoarce la cord prin intermediul sistemului venos. Odata ajuns la un nivel inferior, el trebuie sa invinga gravitatia, lucru posibil datorita unor valve. Daca aceste supape care inlesnesc fluxul sanguin nu isi mai indeplinesc functia la parametri optimi, sangele se deplaseaza mai greu, marind presiunea in vase, care se dilata, fenomen ce, incet-incet, se agraveaza. Ingrosarea peretilor interiori ai venelor poate fi o consecinta a alimentatiei gresite (exces de grasimi de origine animala in detrimentul legumelor si fructelor proaspete), a fumatului, a sedentarismului, a consumului excesiv de alcool etc. Ereditatea joaca si ea un rol important, ca si varsta inaintata, obezitatea, constipatia cronica, sarcina, profesiunile ce impun pozitii statice. Astfel apar varicele, acele vase vizibile la suprafata pielii, hemoroizii, flebita.


Edeme

Se ivesc cand sangele are tendinta sa stagneze in tesuturi. Se constata cel mai frecvent in partea inferioara a picioarelor. O insuficienta venoasa, dar si cardiaca, renala, hepatica sau limfatica pot sta la originea aparitiei edemelor. In cel din urma caz, fenomenul se constata adeseori doar la nivelul unei singure glezne, cuprinzand, spre finele zilei, restul gambei. Pentru a determina fara dubiu factorul declansator, este nevoie de un consult de specialitate.


Varicozitati

Aceste mici paienjenisuri de culoare rosu deschis sau chiar albastrui, ce se observa pe gambe sau coapse, apar ca urmare a dilatarii unor vase superficiale. Pentru stabilirea unui tratament eficient, este necesar un examen medical specific (ecografie Doppler), prin care se evalueaza starea globala a retelei venoase. Totusi, in ciuda terapiei, varicozitatile pot reaparea mai devreme sau mai tarziu, procesul avand caracter cronic si evolutiv. Consumul sporit de apa, evitarea expunerilor prelungite la soare, a bailor fierbinti, a statului excesiv in picioare reduc riscul recidivei.


Dureri de picioare

Localizarea simptomului, circumstantele aparitiei lui, frecventa si intensitatea reprezinta elemente care-l ajuta pe medic sa identifice factorul declansator. Daca durerea se manifesta preponderent la finele zilei, de obicei dupa solicitarea picioarelor, daca este difuza si se constata pe toata lungimea membrelor inferioare, atunci posibilitatea ca ea sa fie consecinta unei insuficiente venoase este foarte mare. O durere persistenta intr-una dintre glezne, insotita sau nu de febra, poate avea drept motiv o flebita. In aceasta situatie, zona din jurul maleolei este sensibila la atingere, usor deformata si se poate constata o temperatura locala mai mare decat a restului corpului. Nu este exclus insa ca problema sa nu se manifeste nicicum. Flebita se numara printre urgentele medicale, caci apare ca urmare a obturarii unei vene de catre un cheag de sange, ce poate migra, provocand o embolie pulmonara si facand imposibila respiratia. Cu cat blocajul sanguin este situat mai sus (deasupra genunchiului), cu atat riscul este mai mare. De vina mai pot fi o alterare a peretelui venos, o incetinire a fluxului sanguin favorizata de o convalescenta prelungita la pat. Daca vi se intampla sa va doara gleznele in timp ce mergeti, acest lucru ar putea fi cauzat de un defect de vascularizare arteriala (arterita). Simptomul nu este intotdeauna legat de o tulburare vasculara. Poate avea la origine o tendinita, o sciatica, un canal lombar strangulat, un accident muscular sau chiar o carenta de calciu.


Schiopatat

Cand o durere la glezna sau la gamba survine in timpul mersului, facand imposibila deplasarea normala, se poate suspecta o problema arteriala. Schiopatatul pe acest fond este cu atat mai probabil la persoanele care sunt sau au fost fumatoare, la diabetici, la indivizii cu hipercolesterolemie sau trecuti de 50 de ani. Nu pot fi excluse dintre cauze deficientele articulara, neurologica, musculara. Consultul unui flebolog, precum si efectuarea unei ecografii Doppler sunt lamuritoare in ce priveste cauza.


Varice

Sunt determinate de dilatarea excesiva a unor portiuni ale unor vene, pe unde sangele nu circula normal. Tulburarile de circulatie venoasa materializate prin prezenta varicelor sunt multiple: obstructionarea tesutului subcutanat si al epidermei, ulceratii ale pielii la nivelul gleznelor, complicatii inflamatorii (paraflebita). Daca nu sunt tratate la timp, varicele pot afecta circulatia profunda si cauza o flebita.


Ulceratii

Ulcerul varicos se manifesta cel mai adesea pe fata interna a picioarelor, chiar deasupra gleznelor. Este urmarea unor tulburari ale vascularizarii pielii, de origine venoasa, uneori chiar arteriala. La inceput, epiderma este iritata, se crapa, sangereaza cu usurinta, fapt ce predispune la infectii locale. Diabeticii se incadreaza in categoria de risc. Este foarte importanta consultarea de urgenta a medicului de specialitate, pentru a se stabili tratamentul corespunzator. Daca la origine este o vena varicoasa, o interventie chirurgicala s-ar putea impune. Contrar a ceea ce se crede, lasarea neacoperita a plagii nu grabeste vindecarea; in aceasta situatie sunt de preferat pansamentele umede. Din pacate, procesul curativ este adesea anevoios.

Medicina naturista nr. 6 (178)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa