Tratamentul naturist al pancreatitei

 
Tratamentul naturist al pancreatitei

Pancreatita este o afectiune extrem de periculoasa, al carei tratament adesea este de competenta medicinei de urgenta. Interventia medicinei naturale de cele mai multe ori are o actiune lenta, necesitand tratamente de lunga sau de foarte lunga durata.


Plante medicinale

Tratamente interne:

• Radacina de cicoare (Cichorium intybus) — substantele amare pe care aceasta planta le contine sunt un exceptional drenor biliar (in conditiile in care adesea pancreatita apare ca o reactie secundara la anumite probleme ale cailor biliare), un bun antiinflamator si stimulent al activitatii pancreasului. Se recomanda pentru profilaxia pancreatitei, dar si ca tratament in pancreatita cronica, fiind in schimb contraindicata in faza acuta. Administrarea este sub forma de pulbere de radacina, din care se ia cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de 30-60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza.

• Frunzele de maslin (Olea europaea) - este o planta cu puternice efecte antiinflamatoare asupra vezicii biliare si a pancreasului. Se administreaza sub forma de capsule, care contin un amestec de extract uscat si de pulbere de frunze. Zilnic se iau cate 4 capsule, in cure de doua-trei saptamani, urmate de 1-2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se reia.

• Radacina de obligeana (Acorus calamus) — o lingurita de planta uscata maruntita se lasa intr-un pahar de apa de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza, iar extractul obtinut se pune deoparte. Se bea un pahar de macerat dimineata, imediat dupa trezire, si unul seara. Are efecte antiinflamatoare, tonice digestive, normalizeaza apetitul (care este una din marile probleme ale bolnavilor de acest tip), normalizeaza activitatea la nivelul colonului. Se fac tratamente de o luna, urmate de zece zile de pauza, dupa care se reia.

Tratamente externe:

Tataneasa (Symphytum officinalis) - este un foarte puternic antiinflamator, in special datorita alantoinei, un principiu activ cu efecte exceptionale in reducerea inflamatiilor cu cele mai diverse localizari. Se aplica sub forma de cataplasma, preparata astfel: doua linguri de radacina de tataneasa se pun intr-un vas, in care se adauga apoi apa calduta, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn, pana cand se formeaza o pasta. Aceasta pasta se pune, printr-un tifon subtire, pe locul afectat, unde se pastreaza una-doua ore, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se zvante. Adesea, tataneasa se combina cu urmatoarea marul-lupului.

• Marul-lupului (Aristolochia clematitis) - doua linguri de tataneasa si doua linguri de marul-lupului (ambele sub forma de pulbere) se pun intr-un vas in care se adauga apoi apa calduta, amestecand incontinuu, pana cand se formeaza o pasta. Aceasta pasta se pune, printr-un tifon subtire, pe zona pancreasului, unde se pastreaza una-doua ore, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se zvante. Este o aplicatie extrem de eficienta in tratamentul pancreatitei, precum si in tratamentul de eliminare a sechelelor acesteia.


Apiterapia

Efecte excelente in tratamentul pancreatitei are tinctura de propolis sau, in cazurile acute, cand cel mai mic aport de alcool este strict contraindicat, extractul glicolic (pentru uz intern!) de propolis. Se tin cure de cate 4 saptamani, timp in care se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura sau de extract glicolic, de trei ori pe zi, cu putina miere.

Cura cu laptisor de matca se recomanda dupa depasirea fazei acute a pancreatitei, pentru refacerea rapida, atat fizica, cat si psihica. Se administreaza cate un gram de laptisor de matca zilnic, in stare neprelucrata (eventual conservat in miere), in cure de 21 de zile. Acest tratament are efecte tonice, ajuta la refacerea echilibrului sistemului nervos, imunitar si endocrin, are efecte puternic antidepresive, necesare bolnavilor epuizati de accesele dureroase, de privarea de hrana si de incapacitatea de efort.


Cateva elemente de dieta

Mai in gluma, mai in serios, pentru a preveni si trata pancreatita, cuvantul-cheie este ABTINERE. In cele mai multe cazuri, aparitia pancreatitei tine, pe langa o predispozitie innascuta, de anumite abuzuri alimentare, iar tratamentul, pentru a fi eficient, este necesar sa fie corelat cu cateva interdictii ferme. Iata, in continuare, care sunt aceste interdictii, dar si cateva recomandari:

• Renuntati complet la consumul de carne - aceasta solicita pentru a fi digerata si metabolizata foarte mult pancreasul si vezica biliara, blocheaza procesele de eliminare. Carnea va fi inlocuita de proteinele vegetale usor digerabile, cum ar fi cele din cerealele integrale si din hrisca.

• Consumati sucuri de legume si supe din legume pasate - sunt foarte usor digerabile, iar prin continutul lor de enzime, de vitamine, de minerale si fibre alimentare, acestea constituie un adevarat elixir in tratamentul pancreatitei.

• Eliminati toate produsele cu aditivi sintetici - afanatorii, aromele sintetice, conservantii si colorantii artificiali determina in marea lor majoritate aparitia si agravarea pancreatitei, utilizarea lor pe scara tot mai larga in ultimele decenii fiind una dintre explicatiile pentru care pancreatita a devenit atat de raspandita in zilele noastre. Renuntati si la alimente cum ar fi zaharul, margarina, faina alba, conservele de tot felul.

• Nu mancati prajit - cercetari recente arata ca transformarile suferite de amidon si de grasimi in procesul prajirii duc la formarea unor substante cu un potential de declansare a afectiunilor pancreatice si biliare foarte mare.

• Un nu hotarat alcoolului si tutunului - este un indemn care practic nu mai are nevoie de justificare. Este demn de mentionat, insa, ca cele doua vicii pot duce la aparitia sau reactivarea pancreatitei, cu efecte letale asupra bolnavului.

• Consumati proteine si grasimi vegetale naturale - acest indemn este valabil doar dupa depasirea fazei de convalescenta. Se recomanda proteinele si grasimile din leguminoase (linte, naut, soia), din nuci, din arahide si alune neprajite, din seminte de dovleac si de floarea-soarelui, din susan. Acestea constituie alimentele cu toxicitatea cea mai scazuta si care confera in schimb organismului o energie extraordinara, menita sa-l ajute sa previna boala.

• Evitati medicamentele de sinteza pentru slabit — adesea ele pot declansa pancreatita. De asemenea, curele drastice de slabire prin infometare pot declansa pancreatita.

• Consumati scortisoara — este singurul condiment picant permis in cazul acestei afectiuni. Un varf de lingurita de pulbere se amesteca foarte bine cu putina miere si se administreaza la inceputul fiecarei mese. Are puternice efecte antiinflamatoare si tonice digestive.


Respiratia abdominala

O respiratie sanatoasa, ampla si profunda este un ajutor exceptional in tratarea tuturor bolilor din zona abdominala, inclusiv a pancreatitei. De ce? Vom afla in continuare, insa mai intai sa vedem tehnica de executie a respiratiei abdominale:

Ne asezam comod pe un scaun cu spatele drept, ne plasam palma stanga pe abdomen si pe cea dreapta pe torace. Expiram profund, pentru a goli complet plamanii de aer, dupa care inspiram lent, dilatand cat mai mult narile si relaxand cat mai profund muschii abdomenului, asa incat sa permitem lobilor inferiori ai plamanilor sa se umple cu aer. Dupa ce am umplut plamanii in zona lor inferioara cu aer (ceea ce va avea un efect de bombare a abdomenului, care va impinge in sus palma mainii stangi), ne oprim si facem o scurta retentie pe plin, dupa care expiram aerul pe gura. Reluam aceasta respiratie de 40 de ori pe zi, minimum. Atunci cand respiram abdominal, obligam muschii din aceasta zona sa se relaxeze (persoanele bolnave sunt foarte contractate), ceea ce va duce la normalizarea proceselor si va favoriza lupta organismului contra bolii. Mai mult, respiratia abdominala realizeaza un masaj natural profund al tuturor organelor abdominale, stimulandu-le armonios activitatea, iar in plus, are un exceptional efect calmant asupra psihicului, care este un factor care adesea face diferenta intre viata si moarte, in cazul bolilor grave. Cel mai puternic efect il are respiratia abdominala atunci cand este insotita de o vizualizare creatoare corespunzatoare.


Vizualizarea creatoare

Pentru persoanele sceptice fata de nou si profund atasate de ideea ca fiinta noastra este exclusiv materiala, metoda care urmeaza poate parea cel putin hazardata. Si totusi, aplicand-o, bolnavul, ale carui mijloace de actiune sunt altfel extrem de reduse in aceste cazuri, nu are nimic de pierdut. De altfel, vizualizarea creatoare este un mijloc de vindecare inca putin experimentat in cazurile de pancreatita, dar care in multe alte afectiuni grave a avut efecte terapeutice uimitoare. Exista mai multe moduri de efectuare a vizualizarii creatoare, insa acum vom prezenta o varianta foarte simpla si totodata eficienta, corelata cu respiratia. Iata tehnica de executie: atunci cand faceti respiratia abdominala, vizualizati cum odata cu aerul inspirat patrunde in zona abdominala si o energie stralucitoare, de culoare verde (ca a frunzelor la inceputul verii), care amelioreaza inflamatia, calmeaza durerea, vindeca si reface in profunzime tesuturile afectate. De asemenea, aceasta energie luminoasa alunga boala, pe care o veti reprezenta mental ca o pata de culoare gri sters sau maro palid. Cu fiecare inspiratie, ne imaginam cu putere si totala convingere cum aceasta energie verde, pura si extrem de puternica ne patrunde in organism, iar in retentia pe plin vedem cum aceasta energie vindeca si curata zonele bolnave. Apoi, cand expiram, vizualizam cum toate energiile reziduale sunt eliminate, lasandu-ne organismul curat si sanatos, fara urma de boala. Efectuati acest tratament inedit si aparent simplu, minimum 20 de minute zilnic, vreme de 3 luni macar. Eficienta sa va va uimi!

Asul verde nr. 87, 2011


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa