Criza de astm

 
Criza de astm

Criza de astm se manifesta prin tuse, greutate in respiratie si crize de sufocare. Pe langa cauzele obisnuite - inhalatii de substante iritante, aer rece sau uscat, variatii hormonale sau stres - primavara, criza de astm poate fi declansata si de polenul purtat de vant. Pe langa tratamentul de baza, prescris de medic, anumite remedii naturale pot sa atenueze sau chiar sa suprime crizele.


Restabilirea respiratiei in timpul unei crize

  • Straduiti-va sa ramaneti calmi caci panica agraveaza dificultatile respiratorii. Practicati, de pilda, urmatorul exercitiu de vizualizare: inchideti ochii si in timp ce inspirati, imaginati-va cum plamanii dvs. se umplu de aer si de o lumina alba. Pastrati imaginea in minte, spunand: „Respir mai bine, respir mai bine, trece, trece”. In doua minute, criza va trece definitiv.
  • Apelati la cofeina. Beti o cana mare de cafea tare, sau doua cani de Coca-Cola, in clipa cand simtiti ca se apropie o criza. Cofeina are proprietati bronhodilatatoare, relaxeaza muschii bronhiilor si ii dilata.

Suplimente alimentare

  • Ginkgo Biloba e folosita de secole, in medicina traditionala chinezeasca, pentru tratamentul astmului. Luati 250 mg de Ginkgo Biloba pe zi.
  • Magneziul dilata si el, caile respiratorii. Se recomanda administrarea a 300 mg pe zi pentru barbati si 270 mg pe zi pentru femei.

Pentru blocarea inflamatiilor

  • Omega 3, prezent in pestele oceanic gras - ton, somon, hering si macrouri - blocheaza elementele responsabile de inflamarea bronhiilor. Consumati unul din aceste tipuri de peste, de trei ori pe saptamana si luati zilnic gelule cu ulei de peste (consultati medicul, daca luati medicamente anticoagulante sau aveti diabet).
  • Bioflavonoide - sunt substantele care dau culoare fructelor si legumelor, posedand proprietati antiinflamatoare si antialergice. Un studiu finlandez a demonstrat ca crizele de astm sunt mai putin frecvente cand regimul alimentar este bogat in flavonoide. Consumati cat mai mult usturoi, ceapa, broccoli, varza, conopida, mere...
  • Curcuma - condiment indian, actioneaza ca un antiinflamator. Se pune o lingurita de pulbere (se gaseste la supermarket) de curcuma intr-o cana de lapte fierbinte. Se beau trei cani pe zi. In magazinele naturiste exista si pastile de curcuma. Fiti prudenti daca urmati un tratament anticoagulant, caci curcuma are, de asemenea, aceste proprietati.

Invatati sa va cunoasteti

  • Notati pe un carnet tot ceea ce mancati, vreme de o luna. Notati si frecventa tulburarilor respiratorii. Desi alergiile alimentare sunt rareori o cauza a crizelor de astm, poate exista o legatura. Urmariti notele din carnet, pentru a vedea daca exista vreo legatura intre crize si ce mancati.

Mai bine sa previi decat sa vindeci

  • Nu fumati si evitati locurile unde se fumeaza. Fumul de tigara irita caile respiratorii.
  • Nu va asezati langa un semineu sau o soba cu lemne, pentru ca oxidul de azot continut in fum poate sa agraveze astmul.
  • Daca frigul este un factor declansator, protejati-va nasul si gura cu o esarfa.
  • Evitati lucrurile ce pot declansa o criza: un fel de mancare foarte condimentat, aspirina sau testerele de parfum din magazinele cosmetice.
  • Nu mancati inainte de culcare. Refluxul gastric care antreneaza arsuri de stomac poate sa provoace o criza de astm.

Binefacerile respiratiei abdominale

  • Respiratia abdominala diminueaza intensitatea si frecventa crizelor de astm. Apropierea lor e insotita totdeauna de panica, ceea ce accentueaza contractiile bronhiilor. Respiratia abdominala va ajuta sa va regasiti suflul.
  • Intindeti-va pe spate si puneti o carte groasa pe abdomen.
  • Inspirati incet si profund, umflandu-va burta, iar nu pieptul. Cartea trebuie sa se ridice usor.
  • Cand ajungeti cu inspiratia la maximum, incercati sa mai trageti aer in plamani de un deget. Cartea trebuie sa se ridice din nou.
  • Expirati progresiv, numarand pana la cinci. Veti simti imediat o senzatie de usurare a respiratiei.
  • Repetati exercitiul de cinci ori.

Leacuri stravechi

Metoda Kunzle. A fost un vindecator elvetian celebru, care recomanda in caz de crize de astm „baia de brate”.

Reteta: se pun la fiert patru cani de otet de mere cat mai vechi. Cand da in clocot se ia vasul de pe foc si se inmoaie in lichidul fierbinte cateva servete curate de bucatarie. Cand se racesc, atat cat vor putea fi folosite, se storc si se pun, cat mai calde, pe brate.


Reteta italiana cu lamaie. Portul Amalfi, din Italia, este cunoscut drept „tara lamailor”. Prin traditie, locuitorii asezarii folosesc un remediu pe baza de citrice pentru a se vindeca de astm.

Reteta: beti in fiecare dimineata, pe stomacul gol, un pahar de suc diluat de lamaie (1 lingurita la un pahar de apa). Intre mese, se ia cate o lingurita de suc de lamaie nediluat.


Masaj japonez. In Japonia, adeptii metodei shiatsu isi maseaza anumite puncte de pe partea de sus a spatelui, pentru a atenua criza de astm.

Reteta: bolnavul trebuie sa roage pe cineva sa-i maseze spatele, de-a lungul sirei spinarii, pe ambele parti.


Leac egiptean cu usturoi. Istoricul roman Plinius a mentionat intr-una dintre lucrarile lui ca preotii egipteni foloseau usturoiul crud pentru a trata tusea asociata cu astm.

Reteta: Radeti doi catei de usturoi si a- % mestecati-i intr-un pahar mare cu suc de morcov si sfecla. Beti o data pe zi.


Leac rusesc din Crimeea. In marea traditie de vindecare pastrata in satele rusesti, crizele de astm se vindeca cu apa si respiratie.

Reteta: bolnavul trebuie sa inspire si sa expire foarte incet si, intre respiratii, sa bea, inghititura de inghititura, o ceasca mica de apa calduta. Tratamentul dureaza 30 de minute, vreme in care bolnavul bea doua pahare de apa.


Retete monahale

  • Ceai de salvie - se bea trei saptamani cate un litru de ceai de salvie pe zi. Se pun la fiert doua linguri de planta intr-un litru de apa rece. Se lasa sa clocoteasca trei minute, apoi se lasa la infuzat. Litrul de ceai se bea fractionat de-a lungul zilei.
  • Zahar candel - 50 de grame de zahar candel se dau intr-un singur clocot, intr-o cana de apa in care au fiert cartofi (pentru piure). Se lasa sa se raceasca putin si se bea cu inghitituri mici. Se repeta trei zile pe saptamana.
  • Suc de ceapa cu miere - se toaca o ceapa, se pune intr-un vas si se acopera cu un deget de miere. Se lasa 24 de ore la macerat, cu capac. Din zeama care se lasa, se ia o lingura pe zi.
  • Terci de lapte cu paine - se pune pe foc un sfert de litru de lapte, impreuna cu doua chifle. Dupa ce dau un clocot, se preseaza cu o furculita pana ce se obtine un terci. Se face o cataplasma care se aplica pe piept 20 de minute.
  • Hrean cu mar - se curata o radacina de hrean, se da pe razatoare si se amesteca cu o cantitate de patru ori mai mare de mar ras pe razatoarea mica. Se iau cate 2 lingurite, de trei ori pe zi.
  • Usturoi cu miere - se zdrobesc bine doi catei de usturoi si se amesteca cu miere. Se iau 2-3 lingurite pe zi, vreme de o luna.
Foto: www.unica.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa