Principala complicatie a herniei de disc

 
Principala complicatie a herniei de disc


Hernia de disc este o afectiune la nivelul discurilor aflate intre vertebrele coloanei. In urma procesului natural de imbatranire sau din cauza unui traumatism, discul aluneca din pozitia lui obisnuita, se deformeaza si se poate rupe.

Distrugerea discurilor vertebrale sau degenerarea lor, raniri la nivelul coloanei vertebrale, fisuri, o tensionare puternica sau o presiune crescuta la nivel lombar, activitatile zilnice care supun spatele unui stres, ridicarile vicioase sau bruste, expunerile prelungite la vibratii sau accidentari la sport sunt tot atatea cauze pentru aparitia herniei.


Simptomele herniei de disc

Durerea intensa de spate este un prim simptom al aparitiei herniei de disc, insa exista si altele, in functie de zona afectata. Durerea este continua, iar in cele mai multe cazuri apare cand pacientul adopta aceeasi pozitie. Cu toate acestea, exista exceptii, cand pacientii nu au parte de atentionari speciale. Iata-le pe cele care se resimt:
  • amorteala sau slabiciunea unui brat ori a mainii si aparitia unei dureri intense la nivelul gatului, umarului pot indica o herniere a unui disc din zona gatului;
  • amorteala resimtita la nivelul membrelor inferioare poate fi semnul hernierii unui disc la nivelul partii mijlocii sau inferioare a spatelui;
  • in cazul herniei lombare, pacientii se confrunta cu spasm muscular, durere iradiata de-a lungul nervilor, agravarea durerii la tuse sau cu alte tulburari senzitive la nivelul membrelor inferioare.

Cand e nevoie de interventie?

Daca durerea nu cedeaza dupa 4-8 saptamani de tratament nechirurgical, trebuie luata in considerare varianta bisturiului. De asemenea, cand apare o complicatie precum incontinenta vezicala, tratamentul chirurgical este necesar.


Care este principala complicatie a herniei de disc?

Principala complicatie care apare in urma instalarii herniei de disc este sciatica. Acest termen medical se refera la o serie de manifestari, printre care si durerile de spate, cauzate de o problema a nervului sciatic:
  • Nervul sciatic este un nerv major, care se intinde din partea inferioara a spatelui spre partea posterioara a fiecarui picior. Cand nervul sciatic este lezat ori supus unei presiuni suplimentare, pot sa apara dureri in partea inferioara a spatelui. Durerea se poate raspandi la sold, fese sau picioare. Pana la 90% din persoanele afectate isi revin complet, fara a fi nevoie de interventii chirurgicale.
  • Sciatica nu este un diagnostic medical in sine, cuprinde o serie de simptome dureroase de spate, care iradiaza pe traiectoria nervului sciatic si a radacinilor sale. Majoritatea persoanelor care sufera de sciatica au varste intre 30 si 50 de ani.
  • Sciatica apare cel mai adesea pe o singura parte. Unii oameni au o durere ascutita pe o parte a soldului sau a unui picior. Durerea poate fi resimtita si in spatele gambei sau in talpa. Durerea tinde sa apara brusc si poate dura cateva zile sau chiar saptamani.
  • Manifestarile caracteristice sciaticii se pot inrautati cand bolnavul sta in picioare sau pe scaun, doarme, stranuta, tuseste, rade, indoaie trunchiul, se apleaca ori merge pe jos mai mult de cativa metri.

Nucleoplastia te scapa de hernie!

Nucleoplastia percutana este o interventie efectuata de medici specializati in radiologie interventionala nonvasculara, una dintre cele mai noi si spectaculoase ramuri ale medicinei moderne. Nucleoplastia percutana reprezinta o alternativa eficienta si minim invaziva in raport cu tratamentul medicamentos sau interventia chirurgicala clasica. Acest tip de interventie este indicat pacientilor la care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate si care nu au o indicatie clara pentru interventia chirurgicala clasica. Puteti afla mai multe informatii pe site-ul www.youtube.com.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.sciatica-clinic.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa