Leacuri pentru problemele de memorie

 

La cate lucruri ai de facut zilnic, nici nu-i de mirare ca-ti scapa cate ceva. Stresul te face sa ratezi tot mai multe, dar natura te ajuta sa tii minte.

Cu oricat pozitivism te-ai incarca, stresul tot se agata de tine, cu repercusiunile sale vizibile asupra fizicului si psihicului. La inceput, iti scapa una-alta, lucruri insignifiante, dar te trezesti, dupa o perioada de negare, ca ai probleme cu memoria. Nici agenda nu te mai ajuta, pentru ca uiti s-o verifici. Ar fi cazul sa iei niste masuri inainte ca problemele de memorie sa-ti afecteze rezultatele de la serviciu sau chiar integritatea fizica ori a familiei. Cine stie, poate ca intr-o zi o sa uiti fierul de calcat in priza sau oala pe foc.


Mancare, bautura si masaj

In loc sa apelezi din prima la un tratament medicamentos pentru aceasta problema, ar fi bine sa incerci cateva metode naturiste, fara repercusiuni asupra organismului.

Metoda meniului potrivit. Exista cateva alimente care imbunatatesc memoria si previn degradarea acesteia:
  • Fructele de padure, in special afinele, au grija de creier, astfel incat sa se afle intr-o stare optima de functionare. Acesti antioxidanti ajuta procesele cognitive.
  • Pestele gras (somon, ton, macrou, sardine, hering), bogat in acizi omega 3, are grija de sanatatea creierului si previne aparitia bolii Alzheimer. Daca pestele nu se numara printre alimentele tale favorite, ia-ti doza de omega 3 din nuci, seminte de in (neaparat rasnite), fasole neagra si rosie, seminte de dovleac.
  • Ciocolata neagra, consumata cu moderatie (3-4 patratele pe zi), sporeste fluxul de sange spre creier, mentinandu-l in forma.
  • Rosiile protejeaza celulele nervoase datorita licopenului (antioxidant) pe care il contin.
  • Spanacul si broccoli contin vitamina E, care ajuta la refacerea tesutului cerebral.
Metoda rutinei de ceai. O cana cu infuzie aburinda te stimuleaza pe moment, dar iti ajuta memoria pe termen lung. Iata ce plante sa cauti la plafar:
  • Ceaiul verde contine polifenoli, antioxidanti care protejeaza celulele creierului impotriva radicalilor liberi. Consumul de ceai verde pe termen lung incetineste imbatranirea creierului, creste capacitatea de concentrare si memoria.
  • Menta are puterea de a scadea nivelul de stres si de a stimula gandirea.
  • Ventrilica - bea o cana cu infuzie din aceasta planta inainte de culcare si vei observa o imbunatatire a randamentului tau de peste zi.
  • Rozmarinul e bun si pentru concentrare, nu numai pentru friptura la cuptor. Aceasta planta are grija de sistemul circulator din zona creierului.
  • Salvia sporeste gradul de concentrare, chiar daca te afli intr-un mediu zgomotos. Invioreaza simturile imediat!
Metoda aromaterapiei. Este, poate, cea mai placuta metoda de mentinut memoria in forma. O poti aplica oricand la serviciu, intr-o mica pauza de lucru. Fie ca iti masezi usor tamplele cu cateva picaturi de ulei esential, fie ca inspiri adanc aroma lor, te vei simti imediat revigorata, gata sa te concentrezi pe ceea ce ai de facut. Atentie: daca folosesti metoda masajului, dilueaza uleiul esential in ulei vegetal, ca sa-l poti aplica pe piele! Altfel, te pricopsesti cu iritatii. Trebuie sa folosesti ulei vegetal intr-o cantitate egala sau mai mare decat cel esential (aromat). Cel de masline este un ulei vegetal la-ndemana si foarte bland cu pielea.
  • Uleiul de chiparos ajuta la calmarea starilor nervoase, sterge efectele oboselii si imbunatateste memoria.
  • Uleiul de pin scade anxietatea si te ajuta sa te concentrezi mai bine.
  • Uleiul de rozmarin atenueaza problemele de memorie.
Combina zece picaturi de ulei de rozmarin cu sase picaturi de ulei de lamaie si o picatura de ulei de salvie si inmoaie o batista in acest amestec. Inspira mirosul ori de cate ori ai nevoie de un aliat in munca intelectuala.


Sfat

Mesteca o guma la nevoie: cea cu aroma de menta sau scortisoara stimuleaza memoria si gandirea pe moment, ca un catalizator!

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: addox.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa