Pericolele luminii artificiale

 
Pericolele luminii artificiale

Prezenta luminii ne usureaza munca la serviciu, dar cladirile de birouri ne expun, direct sau indirect, la radiatii optice, sursa unor serioase probleme de sanatate.

Starea de bine depinde de calitatea si cantitatea luminii naturale pe care o primim zilnic, energia solara fiind esentiala pentru buna functionare a organismului. Evolutia insasi a avut loc in anumite conditii de lumina, in lipsa carora viata ar fi fost imposibila. Lumina artificiala, un compromis necesar, vine insa cu o serie de riscuri, mai ales cand expunerea e intensa si frecventa.

O lumina slaba la serviciu ingreuneaza lucrul si favorizeaza instalarea oboselii si a disconfortului. Cand iluminarea e insuficienta sau vine doar dintr-o anumita directie, munca devine dificila. Pe de alta parte, lumina puternica duce la probleme de vedere, tulburari hormonale, metabolice sau boli de piele.


Cuprins articol



Slabirea retinei

Vederea incetosata, ochii iritati si senzatia de corp strain sunt semne ale acesteia. Pericolul este direct proportional cu frecventa expunerii: chiar daca intensitatea e scazuta, riscurile fotochimice apar cand expunerea este indelungata.


Sensibilitate la stres

Genereaza schimbari in comportament pe fondul oboselii (iritabilitate), modificari somatice (durerile musculare) sau tulburari neurologice (ameteli, confuzie). Studii germane arata ca productia de cortizol (indicator al stresului) creste dupa expunerea la un nivel ridicat de lumina alba fluorescenta. In aceste conditii, sistemul imunitar slabeste, efectul fiind similar pentru performantele intelectuale si puterea de concentrare. O alta consecinta este cresterea tensiunii sistolice (cea mare) cu 20 de puncte (de la 115 la 135).


Risc de cancer

O cercetare aparuta in reputata publicatie britanica The Lancet, reper in oncologie, indica faptul ca expunerea la lumina fluorescenta la locul de munca este asociata cu un risc dublu de a dezvolta melanom. Pericolul creste in functie de durata expunerii.


Insomnie

Cand lucram la lumina artificiala in timpul noptii (cand ar trebui sa dormim), ceasul biologic (reglat natural de lumina soarelui) este perturbat si se instaleaza tulburarile de somn. Tot ceasul biologic este responsabil pentru eliberarea unor hormoni care cresc pofta de mancare. Indirect, lumina artificiala determina fluctuatii de greutate, diabet zaharat de tip 2, stari depresive.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa