Boli ce pot fi ameliorate cu muguri de pin, brad, nuc, plop, salcie, castan...

 
Lista afectiunilor ce pot fi ameliorate cu muguri de pin, brad, castan, plop, nuc, salcie, frasin, maslin

In martie-aprilie, este timpul mugurilor. De brad, pin, jneapan sau chiar de liliac, mugurii sunt plini de sanatate. Au proprietati terapeutice superioare plantelor mature, o concentratie mai mare de principii active, dar si un spectru mai larg de actiune decat oricare din partile plantei luata izolat.

Tratarea bolilor cu ajutorul mugurilor se numeste gemoterapie. Principiile acestei ramuri a fitoterapiei se bazeaza pe utilizarea tesuturilor embrionare ale plantelor, respectiv mugurii, mladitele, radicelele (radacinile secundare, cele care se dezvolta pe radacina principala). Gemoterapia presupune prepararea unor extracte mai complexe, care se gasesc in farmacii. Puteti folosi mugurii si preparati mai simplu, acasa. Efectul lor vindecator este garantat.


Cuprins articol
  1. Tuse, stari febrile
  2. Bronsita, anemie, anorexie
  3. Nas infundat, ten obosit
  4. Hemoroizi, fragilitate capilara, varice
  5. Anorexie, halena
  6. Nevralgie
  7. Obezitate
  8. Reumatism articular
  9. Afectiuni renale, reumatism, cistite, spondilita anchilozanta
  10. Dermatomicoze, foliculite
  11. Rani, boli de piele (chiar si cancer)
  12. Insomnie, isterie, tulburari psihice
  13. Afectiuni hepatobiliare
  14. Colesterol marit
  15. Matreata, alopecie
  16. Cum se prepara siropul de brad (sau pin)?
  17. Stiati ca?
  18. Bibliografie


Tuse, stari febrile

Sirop din muguri de brad, adica acele varfuri verzi-deschis ale crengilor de brad (dulci-acrisoare la gust), care au efect antiinflamator, detoxifiant si intaritor. Pentru a prepara siropul, procedati simplu: mai intai, fierbeti 1 kg de muguri de brad in 2 l de apa vreme de 15 minute. Lasati sa se raceasca, adaugati 2 kg de zahar si puneti din nou la fiert, pana ce da in clocot. Lasati din nou la racit, filtrati si trageti in sticla. Se iau cate 4-6 lingurite pe zi.






Bronsita, anemie, anorexie

Puneti intr-un borcan mai mare (de muraturi, 3 l) straturi alternative de muguri si miere (de circa doua degete grosime). Inchideti ermetic si lasati la loc racoros 4-6 saptamani. Filtrati, trageti in sticlute inchise la culoare si folositi in tuse cronica si bronsita (6-10 lingurite pe zi) sau anemie (2-3 lingurite pe zi). Este eficient si in anorexie (½ pahar, diluat cu sifon), baut inainte de mese.


Nas infundat, ten obosit

Turnati 1 l de apa clocotita peste un pumn de muguri verzi de brad. Acoperiti-va capul cu un prosop si stati asa deasupra vasului cu muguri si apa clocotita. Desfunda caile respiratorii, vindeca raceala la debut, activeaza circulatia si reda tonusul pielii la nivelul fetei.


Hemoroizi, fragilitate capilara, varice

Mugurii de castan sunt recomandati. Au efect vasoprotector (flebotonic) si decongestiv venos. Se iau 20-30 de picaturi de extract (il gasiti gata preparat in farmacii) in fiecare zi.






Anorexie, halena

Mestecati 5-6 muguri de brad pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de masa, pentru reglarea poftei de mancare, dezinfectarea gurii si improspatarea respiratiei. Mugurii de brad se pastreaza foarte bine la frigider timp de 7-10 zile, in pungi de hartie.


Nevralgie

Luati 4-5 lingurite cu sirop nediluat de muguri de pin si miere, pe stomacul gol.


Obezitate

Mestecati indelung 2-3 muguri inainte de masa. Datorita rasinilor si aromei puternice, pofta de mancare dispare (mugurii de brad fac tocmai invers).






Reumatism articular

Siropul de muguri de pin amestecat cu miere are efecte diuretice, depurative, antiinflamatoare. Un tratament de 1-2 saptamani cu acest sirop (zece lingurite dizolvate intr-un litru de apa plata) are efecte exceptionale in detoxificare. Este diuretic si antiinflamator.


Afectiuni renale, reumatism, cistite, spondilita anchilozanta

Preparati o infuzie dintr-o lingurita cu muguri de plop zdrobiti la o cana de 250 ml cu apa clocotita. Beti cate trei cani pe zi, timp de 10 zile.


Dermatomicoze, foliculite

Se pun comprese cu infuzie de muguri de plop-negru pe locurile cu probleme, de 2-3 ori pe zi, pana la vindecare.






Rani, boli de piele (chiar si cancer)

Infuzia din muguri de plop este cicatrizanta si dezinfectanta. Se fac bai locale sau generale zilnic, vreme de 20 de zile, cu pauza de o zi dupa sase bai. Infuzia se prepara din 20 g de muguri la 1 l de apa sau 200 g muguri la 5 l de apa clocotita.


Insomnie, isterie, tulburari psihice

Maceratul din muguri de salcie este foarte nimerit pentru tratarea acestor boli: o cana de macerat in fiecare seara, cu 30 de minute inainte de culcare.


Afectiuni hepatobiliare

Se trateaza foarte eficient cu extract de muguri de frasin (il gasiti in farmacii): se iau cate 30-40 de picaturi o data pe zi, timp de minimum trei luni.






Colesterol marit

Mugurii de maslin sunt tocmai buni pentru reglarea colesterolului din sange. Puteti lua 30-50 de picaturi de extract, de doua ori pe zi, minimum trei luni.


Matreata, alopecie

Se trateaza cu unguent din muguri de nuc: incingeti intr-o tigaie noua 400-500 g untura de porc (osanza), adaugati un pumn de muguri proaspeti de nuc. Amestecati vreme de 30 de minute, apoi lasati (acoperit) sa se raceasca pana a doua zi dimineata. Puneti unguentul in borcane mici din portelan ce se inchid ermetic. Aplicati direct pe par, in fiecare seara.


Cum se prepara siropul de brad (sau pin)?

Puneti intr-o oala mare 500 g de muguri bine spalati, peste care turnati apa pana ce sunt acoperiti (circa 1.500 ml). Puneti pe foc si, din momentul in care apa incepe sa clocoteasca, acoperiti, lasati o ora la fiert, apoi inchideti focul. Strecurati si inlaturati mugurii. Apa ramasa, putin albicioasa, trebuie cantarita, indulciti cu zahar in proportie de 1 kg/1 l, apoi puneti din nou la fiert, pana ce obtineti un lichid gros. Siropul se pune fierbinte in borcane, care se sigileaza, se intorc repede cu capacul in jos si invers. Culoarea trebuie sa fie roscata, de consistenta mierii.






Stiati ca?

  • Mugurii de plop-negru se numesc si propolis vegetal. Asemenea lui, extractul de muguri are actiune antibiotica si antifungica. Tocmai de aceea preparatele din muguri de plop sunt contraindicate celor alergici la propolis.
  • Migrena trece daca mestecati 4-5 muguri de brad sau de pin la inceputul crizei.
  • Osteoporoza se trateaza cu muguri de afin.

Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa