Plantele - speranta sau amagire in cancer?

 
Plantele - speranta sau amagire in cancer?
Considerata una dintre cele mai de temut boli, cancerul poate fi combatut cu ajutorul remediilor oferite de natura. Plantele care au efect anticancerigen ajuta la incetinirea bolii, completand actiunea terapiei oncologice, fara a o inlocui insa.

Leacurile din plante si-au dovedit eficienta inca din cele mai vechi timpuri in diverse probleme de sanatate. Si cand vine vorba de cancer, una dintre afectiunile care a „castigat” tot mai mult teren in ultimii ani, numeroase studii au demonstrat ca preparatele din plante ajuta la potentarea efectelor tratamentelor clasice, cu cateva conditii. Ele trebuie sa fie recomandate de specialistul fitoterapeut in colaborare cu medicul oncolog, sa fie administrate conform indicatiilor si sa completeze tratamentul medicamentos. Astfel, remediile ajuta la intarirea imunitatii, reduc efectele neplacute ale bolii si incetinesc multiplicarea celulelor canceroase.


Cuprins articol
  1. Unele plante pot afecta terapia clasica
  2. Vascul reduce neplacerile chimioterapiei
  3. Ceaiul verde opreste formarea de celule maligne
  4. Ghimbirul combate senzatia de greata
  5. Sofranul, remediu anticancer
  6. Condimentele maresc eficienta citostaticelor
  7. 3 cure de efect
  8. Sfatul specialistilor
  9. Bibliografie
  10. Autori
  11. Bibliografie


Unele plante pot afecta terapia clasica

Desi in ultima perioada au aparut tot mai multe remedii miraculoase care promit tratarea cancerului, este important de stiut ca boala are sanse mari sa fie tratata daca este diagnosticata in fazele incipiente. Remediile din plante sunt un aliat de incredere in lupta impotriva cancerului doar daca sunt indicate in paralel cu tratamentul clasic (chimioterapie, radioterapie etc). In cartea sa, „Cancerul - tratamente naturiste”, specialistul in fitoterapie Eugen Giurgiu spune ca „preparatele din plante se pot asocia terapiei oncologice in orice faza a bolii, indiferent de localizarea ei sau varsta pacientului”. Remediile trebuie recomandate doar de fitoterapeut, mai ales ca unele plante pot anula efectele altora, fie pot sa-si intensifice actiunea si sa afecteze terapia clasica.


Vascul reduce neplacerile chimioterapiei

Cunoscut si sub denumirea de creanga de aur, vascul este un bun ajutor in lupta impotriva cancerului. Studiile din ultimii ani realizate la Institutul German de Imunologie si Oncologie Experimentala au aratat ca extractul de vasc (injectat in sange) face ca efectele negative ale chimioterapiei si radioterapiei sa fie mai putin resimtite. De ajutor este si maceratul de vasc. Il prepari din 2-4 lingurite de planta maruntita la 250 ml de apa rece. Lasi vasul acoperit 8 ore, dupa care strecori si bei cate 2-3 cani pe zi (indulcite cu putina miere), timp de 20 de zile.


Ceaiul verde opreste formarea de celule maligne

Recunoscut pentru efectele sale diuretice, ceaiul verde este un remediu eficient care previne cresterea tumorilor canceroase. Cercetarile efectuate de oamenii de stiinta britanici au aratat ca planta contine polifenoli numiti catechine, care opresc formarea de noi vase de sange de catre celulele canceroase. Planta mareste si efectul radioterapiei. Prepari ceaiul astfel: pui o lingurita de ceai verde in 250 ml de apa si fierbi 8-10 minute. Filtrezi si bei cate 6 cani de ceai pe zi. Este necesara fierberea timp de 10 minute pentru ca planta sa-si elibereze catechinele cu efect anticancerigen.


Ghimbirul combate senzatia de greata

Remediile din ghimbir sunt eficiente cand vine vorba de efectele secundare neplacute ale chimioterapiei si radioterapiei. Prin actiunea lor antioxidanta si antiinflamatoare, preparatele cu ghimbir reduc senzatia de greata data de chimioterapie si incetinesc vascularizarea tumorilor. Taie o bucata de ghimbir in feliute mici si opareste-le 10-15 minute in 300 ml de apa clocotita. Bea cate 2-3 cani de infuzie de ghimbir pe zi, timp de 3 saptamani.


Sofranul, remediu anticancer

Folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale curative, sofranul completeaza lista remediilor indicate in cancer. Studiile au aratat ca substantele antiinflamatoare din condiment ajuta la distrugerea tumorilor maligne, prin blocarea formarii de noi vase de sange la nivelul acestora. Amesteca un sfert de lingurita de pulbere de sofran cu o jumatate de lingura de ulei de masline si cu putin piper negru. Amestecul il poti adauga peste salate.


Condimentele maresc eficienta citostaticelor

Plantele aromatice nu dau doar un gust placut mancarurilor, ci au si proprietati anticancerigene. Dintre condimente, rozmarinul, cimbrul, busuiocul si menta sunt bogate in uleiuri esentiale din familia terpenilor, substante care au un rol important in blocarea dezvoltarii celulelor canceroase, dar si in accentuarea eficientei citostaticelor. Prepara o infuzie dintr-o lingurita de condimente la 200 ml de apa fierbinte. Se beau cate 2-3 cani pe zi, timp de 20 de zile. De asemenea, patrunjelul si telina contin apigenin, un antiinflamator puternic, care stimuleaza distrugerea celulelor maligne. Este indicat sa consumi aceste condimente si verdeturi, atat la prepararea mancarurilor, dar si sub forma de remedii.


3 cure de efect

  1. Cura cu ulei de floarea-soarelui. Beneficii in tratarea cancerului, indiferent de tipul lui, aduce si cura cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, potrivit medicului Rares Simu. Important este ca uleiul sa fie administrat dimineata, inainte ca persoana sa se spele pe dinti. Pe stomacul gol, iei o lingura de ulei ca si cum ai clati gura timp de 15-20 de minute, dupa care arunci intreaga cantitate. Este foarte important sa nu inghiti nici un pic de ulei, deoarece, la sfarsit, el este toxic. Daca faci corect procedura, uleiul va avea o culoare albicioasa. Poti repeta de mai multe ori pe zi.
  2. Cura cu argila. La fel de eficienta este si cura cu argila, recunoscuta pentru proprietatile sale anticancerigene. O urmezi timp de 3 saptamani, dupa care faci o pauza de 10 zile si o reiei. Dizolvi o lingura de argila intr-un pahar de apa (de izvor sau plata). Primele doua zile bei doar apa deasupra argilei, iar mai apoi amesteci si consumi continutul. In prima saptamana bei un pahar pe zi, dimineata, apoi, in a doua saptamana, 2 pahare pe zi, dimineata si seara. In cea de-a treia saptamana, consumi cate 3 pahare pe zi, dimineata, la pranz si seara.
  3. Cura cu aloe vera. Aloe vera se numara printre remediile care ajuta la distrugerea celulelor maligne, in combinatie cu tratamentul oncologic. Fitoterapeutii recomanda cura cu aloe pentru o luna, timp in care nu se consuma lapte sau oua. Amesteci intr-un borcan de sticla 1,5 kg de planta macinata (neudata in prealabil 5 zile) cu 2,5 kg de miere si 3,5 l de vin rosu. Pastrezi la rece amestecul 5 zile, dupa care iei cate o lingurita de 3 ori pe zi, cu doua ore inainte de mese. In toata aceasta perioada, este bine sa consumi cat mai multe fructe si legume.

Sfatul specialistilor

  • Studiile au dovedit ca alimentatia joaca un rol important in patologia unor forme de cancer, in special a celor cu localizare digestiva. Un regim alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume, cu limitarea consumului de carne (in special de carne grasa) si de dulciuri concentrate, poate preveni aparitia si multiplicarea celulelor canceroase. Legumele crucifere (varza, conopida, broccoli) contin sulforafan si indo-3-carbinol, substante care ajuta la eliminarea toxinelor emise de unii compusi cancerigeni. Efecte similare au si remediile din ceapa, usturoi, praz, dar si cele din spanz (barba-ursului).
  • Tratamentele alternative care se aplica pacientilor cu cancer se realizeaza dupa scheme bine gandite, adaptate strict individului in cauza. Dintre remediile oferite de natura, cele mai importante sunt marul-lupului, salvia, naprasnicul, catina alba, tintaura, urzica si coada-calului. Pentru o absorbtie cu eficienta maxima, plantele terapeutice se recomanda a se consuma sub forma de pulbere, administrate sublingual (sub limba). Efecte benefice are si cura cu oua de prepelita - se iau cate 7 oua pe zi, timp de 10 zile, apoi se face o pauza de 10 zile, dupa care se reia inca de doua ori.

Autori

  • Alina Corneanu.
  • Dr. Mihaela Amarandei - medic specialist oncolog, Spitalul Sanador, Bucuresti.
  • Dr. Rares Simu - specialist in imunologie, alergologie si homeopatie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia, Bucuresti.

Bibliografie

Click! Sanatate, nr. 4 (62), aprilie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa