Adevarul despre carnea de porc si mezeluri

 
Adevarul despre carnea de porc si mezeluri
Carnea de porc e chiar sanatoasa cand este consumata in cantitati rezonabile si preparata cum se cuvine. Varza murata este mai buna decat medicamentele antiacide, iar mezelurile nu sunt nici ele atat de nocive cum se tot vorbeste. Sa daramam, asadar, cateva mituri.
  • Carnea de porc e grasa. FALS! E grasa numai daca lasi grasimea pe ea. Altfel, are un aport caloric mediu, asemanator cu al carnii de pasare (105-135 kcal/100 g, in functie de bucata de carne). De asemenea, are un continut redus de grasimi (in medie, 3 g/100 g), aceasta hulita carne incadrandu-se perfect intr-o alimentatie echilibrata. In plus, carnea de porc are grasimea la vedere si poate fi inlaturata cu usurinta.
  • Mezelurile sunt o bomba calorica. FALS! Este drept, carnatii, caltabosii, sunca, toba contin cu pana la de trei ori mai multa grasime decat carnea macra de porc. Consumate moderat si preparate cu condimente naturale si cu grasime doar cat e nevoie nu prezinta un dezechilibru foarte mare!
  • Sarmalele cad greu la stomac. FALS! Daca mananci nenumarate (si daca inoata in grasime) sunt indigeste, cu siguranta. Altfel, varza murata e sanatate curata: are din belsug vitamine din complexul B (inclusiv acid folic) si fibre, fiind o adevarata binecuvantare pentru sistemul imunitar si tractul digestiv, iar condimentele pe care le pui in sarmale sunt digestive, dar si ajutoare de nadejde pentru ficat.
De trei ori DA pentru carnea de porc:
  1. bogata in proteine de o excelenta calitate;
  2. are un continut bogat de fier, necesar producerii globulelor rosii;
  3. contine o cantitate mare de zinc (1,54 mg/100 g), care creste imunitatea organismului si seleniu, antioxidant puternic ce protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa