Flori bune pentru ten

 
Flori bune pentru ten
Delicate, parfumate si de o frumusete fara cusur, florile verii ne incanta simturile. Iar in gingasia lor se ascunde o nebanuita putere ce face tenul catifelat si radiant si parul matasos.

De multe ori, ati adunat flori de pe camp, in buchete senzationale sau le-ati cumparat pentru a va decora casa. O floare este o bucurie, dar poate fi si un veritabil tratament pentru frumusete. Bogate in principii active, cu celule stern vegetale si substante asemanatoare corpului uman, ajuta la regenerarea pielii.

Cercetarile au aratat ca numeroase afectiuni cutanate pot fi prevenite, atenuate sau vindecate cu ajutorul plantelor, mai ales al florilor, in care principiile active sunt mult mai concentrate. Cand florile incep sa se usuce in glastra, pastrati petalele si preparati-va tratamente de infrumusetare!


Crin

Crinul face parte din categoria: flori bune pentru ten. Din petalele crinului, preparati o excelenta infuzie pentru tenul gras, dar in egala masura de ajutor pielii mature datorita proprietatilor revigorante si astringente. Crinul actioneaza la nivelul tenului printr-o hidratare intensa, prevenind imbatranirea prematura, reduce petele si reda culoarea, diminueaza sebumul si dimensiunile porilor.

Puneti trei linguri cu petale intr-o cana cu apa clocotita, lasati la infuzat 15 minute, apoi strecurati. Dupa ce se raceste, folositi infuzia ca tonic, dupa demachiere.


Galbenele

Si galbenelele fac parte din categoria: flori bune pentru ten. Le intalnim pe campuri, in jardiniere si in aranjamentele rustice. Micute, dar cu un colorit puternic, solar, nu aveti cum sa le treceti cu vederea. Cine nu a auzit de beneficiile alifiei de galbenele? Daca va apare o mica iritatie sau o infectie, galbeneaua ii vine de hac. Cand vine vorba de ingrijire, galbenelele alina cel mai bine problemele tenului uscat. In trecut am discutat si despre remediile cu galbenele.

Puneti 10 g de flori uscate in 100 ml de apa clocotita si lasati la infuzat 15 minute. Folositi pentru calmarea tenului.

Pregatiti un ulei revigorant si revitalizant: umpleti un borcan cu flori, presati bine si turnati ulei pana ce acoperiti toate florile. Lasati la macerat doua zile, apoi strecurati uleiul. Este excelent pentru tratarea iritatiilor pielii si prevenirea aparitiei ridurilor.


Mac

Nici macul nu lipseste din categoria: flori bune pentru ten. Pe cat de plapand si delicat este, pe atat de puternic se dovedeste a fi. Iar asta, pentru ca poate supravietui in soluri aride si bolovanoase. Din petalele de mac, preparati o infuzie benefica pentru tenul ofilit.

Puneti la macerat 20 de petale in 250 ml de apa fiarta si strecurati dupa 20 de minute. Spalati tenul de doua ori pe zi cu aceasta infuzie si veti vedea cum pe zi ce trece chipul vi se revigoreaza.


Papadie

Din categoria: flori bune pentru ten - nu putea lipsi papadia. O intalnim aproape prin orice petic de iarba. Florile au puternice proprietati antioxidante, ajuta la intarirea sistemului imunitar, dau tonus tenului, iar lotionarile cu infuzie de papadie, dimineata si seara, curata fata, diminueaza petele si pistruii. In trecut am discutat despre beneficiile papadiei. O masca revigoranta si purificatoare poate fi obtinuta din siropul de papadie.

Puneti la fiert trei linguri cu flori in 250 ml de apa, lasati sa clocoteasca cinci minute, apoi strecurati si puneti la racit. Folositi ceaiul pentru curatarea tenului si diminuarea petelor.

Intr-un borcan, asezati alternativ un strat de flori si unul de zahar, iar cand s-a umplut, sigilati borcanul. Siropul rezultat il puteti folosi ca masca pentru tenul ridat sau incarcat.


Trandafir

Si nu in ultimul rand trandafirul face parte din categoria: flori bune pentru ten. Esenta lui este folosita ca ingredient important in multe produse cosmetice pentru ca, in afara de parfumul suav si seducator, el are proprietati tonifiante, dezinfectante, purificatoare, antiiritante, cicatrizante, remineralizante si decongestive pentru piele. Apa de trandafiri este un alint pentru orice tip de ten - calmeaza si echilibreaza prin elementele esentiale (vitamine, minerale si taninuri) pe care le aduce.

Pentru a obtine uleiul esential mai usor, folositi petalele putin strivite. Aplicati pe tenul curat si lasati sa actioneze 10-15 minute.

Lasati trei linguri cu petale intr-o cana cu apa la frigider, de seara pana dimineata. Puneti alte sase linguri cu petale in 250 ml de apa clocotita pentru 20 de minute. Strecurati ambele infuzii si amestecati-le. Obtineti o veritabila apa de trandafir, buna pentru regenerarea sau curatarea tenului.

Autor: Luminita Tabaran. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: ploiestiri.altphel.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa