Boli cu transmitere sexuala

 
Boli cu transmitere sexuala
Stim cu totii ca exista boli cu transmitere sexuala, dar multi se comporta de parca nici n-ar fi auzit de ele, iar asta fie prin sex neprotejat cu un partener care nu merita increderea ce i se acorda, fie cand motivele de suspiciune asupra unei eventuale molipsiri sunt alungate printr-un naiv „doar nu mi intampla tocmai mie”.

De regula, despre bolile cu transmitere sexuala vorbim cu sfiala. Am prefera chiar sa n-o facem deloc, nici macar cu un medic ginecolog, desi acesta ar putea inlatura atat urmarile imediate (doar neplacute si usor suparatoare) ale unei asemenea probleme, cat si confruntarea cu grave consecinte pe viitor. Si nu doar pentru persoana in cauza, ci si pentru cei apropiati.

Nici una din aceste boli n-ar trebui tratata cu superficialitate. Si sunt destule! Mult timp, lista bolilor cu transmitere sexuala a fost foarte scurta, incluzand doar cateva asemenea neplaceri, printre cele mai cunoscute fiind sifilisul, gonoreea si tricomonaza. In ultimii 20-25 de ani, lista bolilor cu transmitere sexuala s-a extins considerabil, in prezent incluzand peste 20 de patologii. Nu-i nicidecum vorba despre boli noi, ci doar de diagnosticarea lor recenta datorita tehnologiei tot mai performante.


Cum se transmit

De cele mai multe ori, sunt consecinta directa a implicarii fara prea mult discernamant in acte sexuale neprotejate, cu mai multi parteneri sau insuficient cunoscuti. Deseori, se intampla ca persoana infectata sa nu aiba nicio vina, iar partenerul (unul singur, dar infidel) sa fie cel raspunzator. In afara relatiilor intime, unele boli din aceasta categorie se transmit prin contactul cu un obiect infectat, ace de seringa, instrumente medicale nesterile sau cele taioase, precum ustensilele de tuns, manichiura si pedichiura. Unele afectiuni sunt transmise de la mama la fat.


Factori de risc

Riscul de infectare este mai mare cand se face sex neprotejat (in unele situatii, prezervativul este o metoda sigura de protectie) ori se schimba frecvent partenerii, daca debutul vietii intime a avut loc la o varsta foarte tanara, cand se recurge la droguri injectabile intravenos, partenerul se drogheaza sau are la randul lui mai multi parteneri sexuali.


Consecinte grave

Daca nu sunt tratate, bolile cu transmitere sexuala duc in timp la grave probleme de sanatate. De exemplu, chlamydia poate fi cauza infertilitatii, papillomavirus produce cancerul de col uterin sau al penisului, iar sifilisul provoaca afectiuni cardiace, probleme psihice, paralizie, orbire si chiar deces.


Un sfat demn de urmat

Cel al medicilor de pretutindeni: nu treceti cu vederea niciun simptom din zona organelor genitale, oricat de banal vi s-ar parea! Un simplu control medical va poate salva nu doar sanatatea, ci chiar viata. Doar medicul stabileste un diagnostic corect si un tratament corespunzator, care trebuie respectat si continuat chiar daca simptomele dispar. Abia la trei zile dupa terminarea tratamentului se pot relua relatiile intime.


7 indicii ingrijoratoare

Din pacate, nu sunt putine cazurile in care asemenea afectiuni nu prezinta simptome clare, evoluand in tacere pana la aparitia complicatiilor. Totusi, unele indicii ar trebui sa va puna pe ganduri si, mai ales, sa va trimita la medic:
  1. Mancarimi sau dureri in zona genitala.
  2. Inrosirea pielii din zona organelor genitale si a anusului, mici vezicule ce se transforma in cruste sau negi, fie si nedurerosi.
  3. Scurgeri neobisnuite sau abundente, uneori urat mirositoare.
  4. Urinari frecvente, insotite de dureri.
  5. Cresterea ganglionilor limfatici, mai ales a celor din zona inghinala.
  6. Dureri in partea de jos a abdomenului.
  7. Dureri in timpul raportului sexual ori sangerari dupa actul intim.

Ultimele articole din categoria: Boli cu transmitere sexuala




Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa