Leacuri cu catina

 
Leacuri cu catina
Micutele fructe de catina alba (Hippophae rhamnoides), ovale, carnoase, portocalii si cu un sambure dur, ne stau la dispozitie toata vara, ba chiar, daca vremea este blanda, pana la debutul sezonului rece.

Ar fi pacat sa nu profitam de ele, intrucat catina reprezinta o adevarata farmacie naturala, avand dovedite proprietati tonifiante, remineralizante si revitaminizante, antiscorbutice, astringente, vermifuge, bactericide, antiinflamatoare (uleiul extras din coaja) etc.

De altfel, exista insemnari privind importanta terapeutica a catinei albe provenite de la savantii greci antici Dioscoride si Theophrast.

In trecut am scris si despre intrebuintarile, calitatile si precautile catinei. In continuare va prezentam cateva leacuri cu catina impotriva diareei, anemiei, hepatitei.


Cuprins articol:


Un antidiareic de exceptie

Un foarte bun leac in caz de diaree rebela, repetata, care nu mai raspunde la medicamentele de sinteza specifice, este decoctul de catina. Il poate folosi practic oricine, indiferent de varsta, intrucat este total lipsit de efecte secundare indezirabile.

Fiertura se obtine foarte simplu, dintr-o lingura de fructe zdrobite la 250 ml de apa. Se tine la fiert cinci-zece minute, apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate in mai multe reprize, pana la normalizarea scaunului.


Leac imbatabil in anemii

Este vorba de un amestec de catine cu miere (preferabil de floarea-soarelui); nu numai ca se dovedeste eficient, dar e si foarte bun la gust, pe placul tuturor.

Se culege cam la un kilogram de fructe proaspete, intregi, sanatoase si cu pielita mai tare. Se spala temeinic sub jet de apa rece, ele stand intr-o sita. Se lasa sa se scurga bine, apoi se umple pe trei sferturi un borcan cu catinele zvantate. Se toarna deasupra 250-300 g miere, incalzita usor in prealabil. Borcanul se capaceste si se sterilizeaza zece minute in baia de apa.

Va recomandam sa cititi si: Peltea si lichior de catina


Scurtati convalescenta dupa suferinte ale ficatului

Este vorba despre infuzii obtinute din fructele catinului pentru hepatita epidemica (ceaiul este indicat in toate suferintele ficatului). Beti zilnic infuzie de catine; urmati acest tratament trei-patru luni, concomitent cu dieta specifica.

Ceaiul se obtine din doua linguri de fructe zdrobite, puse intr-o jumatate de litru de apa clocotita. Se acopera vasul pentru 30 de minute sau chiar mai mult, apoi se strecoara. Se poate indulci cu miere de tei. Se bea intreaga cantitate in mai multe reprize pe parcursul unei zile.


Bautura racoritoare regeneranta

Bobitele de catina contin serotonina vegetala, un foarte bun agent antistres, stimulant fizic, neurotransmitator, tonic cerebral avand de asemenea de doua ori mai multa vitamina C decat macesele si de zece ori mai multa decat citricele. Va prezentam in continuare o bautura racoritoare care este excelenta pentru cei care sufera de vreo afectiune a ficatului.

Fructele folosite la prepararea sucului necesar pentru bautura trebuie culese la deplina maturitate, adica sa fie intens colorate (galben pana la portocaliu-roscat). Se amesteca zeama extrasa din catinele proaspete (un kilogram de fructe se zdrobesc, se preseaza sau se centrifugheaza cu ajutorul unui storcator de fructe electric) cu 200 g miere curata, poliflora sau de salcam. Se agita bine, ca sa se dizolve produsul apicol.



Catina de la A la Z

Arbust spinos cu flori mici, galbui si fructe portocalii dispuse in ciorchini - asa arata catina alba (exista si catina rosie, dar cea alba este importanta pentru farmacia naturala). Planta creste in zone pietroase din apropierea apelor. La noi in tara, este raspandita indeosebi in regiunea deluroasa a Munteniei si Moldovei, dar se gaseste pe alocuri si in zona litoralului.

Bobitele aurii, fructele catinei, se recolteaza de la sfarsitul lunii august pana la finele lui octombrie si pot fi folosite in scop alimentar ori terapeutic ca atare sau sub forma de suc, dulceata, sirop, vin, lichior, ulei. Ca remediu, unul dintre cele mai folosite si mai valoroase este uleiul.

Cantitatea uriasa de vitamina C este secretul catinii: 100 g din micile fructe portocalii ne ofera intre 500 si 800 mg de vitamina C, de 20 de ori mai mult decat portocalele, insa profilul nutritiv al catinii este mult mai impresionant. Ea contine 14 vitamine esentiale (A, D, E, B-uri, K etc), minerale, acizii grasi omega 3, 6, 9 si mai rarul omega 7, multi antioxidanti, proteine, fibre si alte cateva sute de substante bioactive.

Datorita compozitiei chimice bogate si complexe, catina este recomandata ca remediu in foarte multe afectiuni: ulcer gastrointestinal, guta, hipertensiune arteriala, colesterol crescut, astm, anemie, boli de inima, reumatism, afectiuni virale, infectii de tot felul.

Extern, uleiul de catina face minuni in tratarea multor probleme de piele: iritatii, acnee, leziuni, arsuri, urticarie si previne ridurile. Acizii omega 3 reduc inflamatia, roseata, senzatia de usturime, mancarimea, iar vitamina E ajuta pielea sa se vindece repede si previne formarea cicatricelor.

Gripa si raceala pot fi tratate eficient cu ulei de catina: 40 picaturi pe zi, pana la vindecare. Pentru prevenirea acestor boli, se iau la inceputul sezonului rece cate 20 picaturi de ulei pe zi, timp de patru saptamani.

Infuzia de catina este energizanta si vitaminizanta, un bun remediu in stari de convalescenta, diaree, urticarie, hepatita, hipertensiune, nevroza, gripa, astenie, reumatism, guta, anumite boli de piele. Se prepara din 1-2 lingurite de fructe zdrobite la o cana cu apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 30 de minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mese.

Mierea cu catina este un excelent intaritor al imunitatii, sprijina digestia si tranzitul intestinal, stimuleaza activitatea intelectuala, imbunatateste activitatea inimii, ajuta la refacerea organismului dupa boala. Se ia de la o lingurita la o lingura pe zi, in functie de toleranta individuala.

Oboseala, astenie, anemie, avitaminoza, slabiciune, epuizare fizica sau intelectuala, convalescenta, in toate aceste neplaceri se recomanda siropul de catina (1-3 linguri pe zi) sau pulberea din fructe (5-10 g pe zi).

Pulberea din fructe uscate macinate cu rasnita de cafea este un excelent supliment alimentar. Se ia o lingurita de pudra de trei ori pe zi, simpla ori in amestec cu miere, pentru vitaminizarea si remineralizarea organismului.

Reumatismul cronic poate fi alinat cu ajutorul cataplasmelor cu catina. Se lasa 500 g fructe in apa pentru 24 de ore. Se scot, se lasa sa se usuce 1-2 ore si se zdrobesc pana cand se obtine o pasta care se intinde pe o bucata de panza curata, umezita cu apa calda si se aplica pe articulatiile dureroase 2-3 ore. Si uleiul de catina poate diminua durerile reumatice.

Singurul produs natural recunoscut pentru capacitatea de protectie impotriva radiatiilor solare si de alta natura este uleiul de catina. Aplicat pe piele, acesta blocheaza ultravioletele.

Uleiul de catina (il gasiti la magazinele naturiste) este un produs de-a dreptul miraculos, fiind recomandat ca remediu in multe tulburari si boli, de la acnee si astm la afectiuni hepatice si oculare. Cura cu ulei de catina dureaza o luna si poate fi repetata de 2-3 ori pe an. Pe durata ei, se iau 20 de picaturi de ulei de catina de trei ori pe zi.

Zilnic, vreme de trei saptamani, pentru a avea o blana frumoasa, 20 de picaturi de ulei de catina fac minuni asupra cainilor si pisicilor carora li se administreaza acest supliment alimentar.

Foto: plantemedicinale-eco.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa