Rinita alergica (febra fanului) - diagnosticare, tratamente

 
Rinita alergica (febra fanului) - diagnosticare, tratamente
Chiar daca rinita alergica (denumita si febra fanului) nu se afla pe lista bolilor grave, este unanim recunoscut faptul ca influenteaza in mod negativ viata de zi cu zi a celor afectati. Iata ce masuri trebuie sa luati ca sa diminuati episoadele de stranut, scurgerile nazale si celelalte manifestari inca de la debut, mai ales ca problema, ignorata, se poate asocia cu o sinuzita ori cu o infectie otica.

Efectele colaterale ale rinitei cu componenta alergica sunt multiple: capacitate de concentrare diminuata, dificultati de exprimare, stres, angoasa, insomnie, oboseala, proasta dispozitie etc. Sa nu ne mai miram de ce majoritatea suferinzilor sustin ca boala lor este oarecum handicapanta.

Mecanismul de producere a crizei este urmatorul: la contactul cu substanta sensibilizanta, organismul incepe sa produca in exces mediatori antiinflamatorii, precum histamina, heparina, prostaglandinele si factorii de activare a trombocitelor, ca urmare mucoasa este prea irigata cu sange si preseaza in nas apa din tesuturi, declansand seria de neplaceri. In trecut am discutat si despre sfaturi pentru alergici.


Cuprins articol:


Simptomele rinitei alergice

Febra fanului se caracterizeaza prin coexistenta unor manifestari diverse, ce apar ca reactie intarziata sau imediata la alergenii specifici. De cele mai multe ori, boala imbraca aspectul unei pseudoraceli, cu episoade repetate de stranut, rinoree cu secretii limpezi, apoase, congestie si prurit nazal si faringean, epistaxis (sangerare nazala), lacrimare, cearcane, edem periorbital (edem provocat de diverse afectiuni, localizat in tesuturile din jurul orbitei), ochi umezi, eritem conjunctival (senzatie de mancarime), urechi infundate, simptome asociate la apogeul puseelor cu respiratie pe gura, dureri in gat, voce schimbata, tuse iritanta etc.


Diagnosticarea rinitei alergice

Depistarea agentilor declansatori se face prin efectuarea unor teste speciale, constand in probe cutanate cu antigenii suspectati, testul radioalergosorbent RAST, rinoscopie etc., dar si prin analize ale sangelui, care de regula evidentiaza un numar crescut de eozinofile (elemente cu rol in apararea organismului contra agresiunii externe), testul secretiei nazale, ce contine de obicei in astfel de cazuri eozinofile, bazofile si chiar mastocite - toate cu rol imunitar.

Se pare ca mostenirea genetica joaca un rol primordial in aparitia bolii, de aceea este si atat de raspandita in lume. Segmentul de varsta predilect este 4-30 de ani.


Cum se trateaza rinita alergica

Tratamentul clasic, alopat, consta in administrarea de antihistamine si corticosteroizi. Produsele medicamentoase dau rezultate satisfacatoare, insa de cele mai multe ori prezinta inconvenientul a numeroase efecte adverse, dintre care cel mai suparator este starea de somnolenta. In orice caz, terapia este individualizata si se stabileste in functie de rezultatele examenelor.

Este de retinut faptul ca, in timp, organismul poate deveni rezistent la medicatie, antihistaminicele trebuie inlocuite in fiecare an, deoarece numarul si tipurile alergenilor se pot schimba o data cu inaintarea in varsta. De asemenea, manifestarile bolii se pot atenua in decada a patra si a cincea a vietii.

Tratamentele locale constau in pulverizarea de decongestive in nas. Sunt eficace, dar utilizarea lor prelungita face sa creasca riscul dezvoltarii de rinite atopice secundare. Pentru a reduce lacrimarea, medicii prescriu adesea vasoconstrictoare sub forma de colir, asociate sau nu cu un antiseptic.


Cum puteti reduce expunerea

Alergiile respiratorii afecteaza un numar urias de persoane - se estimeaza ca aproximativ 12% din populatia lumii sufera din acest motiv. Poate vi se va parea greu de crezut, dar puteti diminua expunerea la polen si bucura in acelasi timp de frumusetea naturii, tinand cont de urmatoarele sfaturi:
  • Alegeti sa va plimbati dimineata. Chiar daca soarele este destul de zgarcit la ivirea zorilor, in acest moment al zilei aerul este curat, deoarece cantitatea de polen este mult mai scazuta fata de mijlocul sau finele zilei. De asemenea, aerisiti casa tot la primele ore, deschizand larg ferestrele, pentru ca apoi sa le inchideti pana a doua zi dimineata.
  • Chiar daca va face placere sa gradinariti, ar fi bine sa lasati aceasta indeletnicire altui membru al familiei care nu sufera de alergie. Mai ales nu tundeti iarba, caci va expuneti foarte tare riscului de a declansa o criza.
  • Inainte de culcare sau imediat ce v-ati intors de la plimbare este absolut obligatoriu sa va bagati sub dus. Udati-va si parul, unde pot ramane particule de polen.
  • Schimbati-va regulat hainele. Atentie! Nu intindeti rufele la uscat afara, deoarece riscati ca polenul sa se lipeasca de ele!

Metode naturiste fara efecte secundare

  • Pentru a opri o criza, cele mai eficiente sunt spalaturile nazale. Dimineata si seara, inhalati ser fiziologic caldut, sau apa fiarta si racita in care ati dizolvat putina sare (o lingurita rasa la un litru de apa). Solutia salina o trageti pe nari, din causul palmei, alternativ, pana ajunge in gura.
  • Cand va pregatiti sa dati „piept” cu polenul, ungeti in prealabil narile cu putin ulei de catina. Acest preparat va impiedica micutele granule sa se lipeasca de mucoasa nazala.
  • Consumati infuzie de coacaz negru. Turnati peste o lingurita de muguri proaspeti 250 ml de apa fiarta. Acoperiti vasul pentru cateva minute, apoi strecurati si beti pana la doua cani de astfel de ceai pe zi. Cu acesta puteti face si spalaturi nazale.
  • Magneziul stopeaza producerea histaminelor, de aceea este foarte indicat in prevenirea si tratarea rinitei alergice. Bune surse naturale ale acestui mineral sunt ardeiul, painea integrala, castravetii, ridichile, painea de secara.

Bibliografie si credite

  • Foto: yve.ro
  • Bibliografie: Medicina naturista, nr. 5 (177), mai 2013.
  • Autor: Dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar, dermato-venerolog.




Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa