Ceaiul Rooibos: continut, proprietati

 
Informatii despre ceaiul Rooibos
Originar din Africa de Sud, numele sau, Rooibos, provine din dialectul Afrikaans si se traduce prin „tufis rosu”. Planta, care creste in Muntii Cedaberg din Africa de Sud, culeasa in timpul verii, este lasata sa fermenteze si apoi este uscata.

Folosita de secole de locuitorii acestei zone (care ii atribuiau proprietati vindecatoare), a fost descoperita apoi si de olandezii care au ocupat si colonizat aceasta zona. Ceaiul rosu este potrivit pentru serile friguroase de iarna. In plus, face minuni pentru starea de spirit si sanatatea voastra!


Ce contine ceaiul Rooibos?

In compozitia ceaiului rosu gasim substante antioxidante (cele mai importante fiind aspalathinul - este unica planta ce contine aceasta substanta si nothofaginul - substante ce mineralizeaza organismul si mentin sanatatea optima a oaselor, dintilor, pielii si parului).

Ceaiul Rooibos contine mai putin tanin decat celelalte sortimente de ceai (verde sau negru), ceea ce permite consumarea lui neindulcit, gustul astringent-amar fiind mult mai redus. Ceaiul Rooibos nu contine saruri ale acidului oxalic, precum ceaiul negru, putand fi consumat si de pacientii cu risc crescut de litiaza renala.

200 g de ceai rosu contin: fier 0,07 mg, potasiu 7,12 mg, sodiu 6,16 mg, calciu 1,09 mg, cupru 0,07 mg, zinc 0,04 mg, magneziu 1,57 mg, fluor 0,22 mg, mangan 0,04 mg.


Proprietatile ceaiului Rooibos

Desi este o bautura tonica, nu contine cafeina si deci sunt evitate efectele negative ale acesteia (iritabilitate, hipertensiune, insomnie).

Rooibos, fiind bogat in substante antioxidante, este un aliat impotriva imbatranirii, diminueaza durerile de cap, reduce insomnia, intareste sistemul imunitar.

De asemenea, favorizeaza digestia, elimina starile de greata si voma, reduce arsurile de stomac, calmeaza crampele abdominale.

Ceaiul rosu este folositor si atunci cand este folosit in uz extern, el poate fi aplicat pe piele. Are efecte benefice asupra pielii reducand iritatiile si prevenind aparitia acneei.

Ceaiul rosu este util in curele de slabire, stimuleaza metabolismul, actioneaza pozitiv asupra ficatului, ajutand la detoxifiere si la reducerea stratului adipos. De asemenea, se pare ca rooibos-ul are proprietati antialergice, antibacteriale, antispasmodice, antivirale.

Prepararea ceaiului rosu este asemanatoare cu a celorlalte ceaiuri cu deosebirea ca daca il lasati la infuzat mai mult timp, zece minute, de exemplu, va creste cantitatea de antioxidanti, iar gustul va fi la fel de dulceag si bun.

Ceaiul rosu are efect calmant, putand fi administrat copiilor hiperactivi care adorm mai greu seara. Ceaiul rosu este recomandat si adultilor, prevenind anxietatea si depresia.

Foto: emilly.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa