Sangele la control

 
Sangele la control
Sangele este un adevarat tezaur de informatii despre starea de sanatate, motiv pentru care este adesea supus investigatiilor in vederea evaluarii acesteia.

Cum este mai usor sa preveniti decat sa tratati si sa suportati consecintele bolii, verificati-va macar o data pe an nivelul hemoglobinei, glicemiei si colesterolului!


Cuprins articol:


Hemoleucograma

Hemoleucograma este unul dintre cele mai cerute teste de laborator. Desi cu ajutorul acestuia se obtin informatii esentiale in aprecierea starii de sanatate, datele obtinute nu sunt specifice si aproape niciodata suficiente pentru precizarea unui diagnostic. Si atunci la ce este bun? Indica faptul ca este ceva in neregula si ajuta medicul in prescrierea altor investigatii specifice.


Masurarea glicemiei

Testul de baza pentru depistarea diabetului este masurarea glicemiei (a cantitatii de zahar din sange). Nivelul acestuia nu este acelasi pe tot parcursul zilei, ci variaza in functie de ce mancati si de momentul cand faceti analiza. Cel mai ridicat nivel este imediat dupa masa, iar cel mai scazut, cand nu ati mancat nimic timp de 8-10 ore. Asadar, momentul potrivit pentru efectuarea testului este dimineata, pe nemancate. De regula, medicul stabileste diagnosticul de diabet dupa doua rezultate consecutive ale analizei de sange care arata ca valoarea glicemiei este ridicata.

Valori normale: intre 70 si 110 mg/dl dimineata, pe nemancate, iar la doua ore dupa masa, intre 100 si 140 mg/dl. Se poate vorbi de diabet doar atunci cand glicemia depaseste dimineata 125 mg/dl si daca, la doua ore dupa masa, atinge o valoare peste 200 mg/dl.


Colesterolul, important

Valoarea normala a colesterolului se situeaza intre 150 si 200 mg/dl. Un nivel intre 200 si 239 mg/dl indica o crestere moderata, ce nu trebuie insa neglijata. O valoare peste 240 mg/dl este alarmanta intrucat creste mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Colesterolul ar trebui masurat cel putin o data la cinci ani, iar barbatii peste 45 de ani si femeile trecute de 55 ar fi bine sa faca aceasta analiza o data la 1-2 ani.


SOS hepatitele!

Hepatita este cea mai frecventa dintre bolile contagioase grave. Chiar daca ficatul, organul afectat, este capabil sa se regenereze, cand este agresat de infectii virotice, se poate ajunge la afectiuni grave si ireversibile.

Multe cazuri de hepatita raman nediagnosticate deoarece debutul acestei boli seamana cu gripa. Asta insa doar cateva zile, dupa care se fac simtite pierderea poftei de mancare, oboseala, durerile musculare, articulare, abdominale, greata si varsaturile, simptome care ar trebui sa va determine sa mergeti la medic.


Deficit de vitamina D

Faceti un test pentru a afla nivelul de vitamina D! Carenta acesteia din sange este asociata cu un risc crescut de deces ca urmare a bolilor cardiovasculare, cu tulburari cognitive la varstnici, astm bronsic sever la copii, ba chiar si cancer. In plus, studiile arata ca vitamina D ar putea avea un rol important in prevenirea si tratarea diabetului, hipertensiunii arteriale, intolerantei la glucoza, sclerozei multiple.

Avantajele donatorilor de sange

Pe langa salvarea unei vieti, zi libera, dar platita de la serviciu si tichete de masa, orice donator de sange are dreptul sa primeasca gratuit rezultatele testelor efectuate: detectarea anticorpilor HIV, a virusurilor leucemiei cu celule T, hepatitelor B si C, hemoleucograma si altele, altminteri destul de costisitoare.


Determinarea amilazei

O enzima produsa de pancreas pentru arderea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor si detectata in exces in sange ori urina reprezinta un indiciu pretios in diagnosticarea afectiunilor acestei glande. Nivelul crescut al amilazei din sange ar putea indica nu doar afectiuni ale pancreasului, ci si boli cardiovasculare, respiratorii, urogenitale, digestive, insuficienta hepatica ori hepatita cronica, colecistita acuta, cronica, boli de nutritie ori infectioase. Valorile reduse apar in hepatitele cronice, ciroze, carcinom hepatic, alcoolism cronic.


Proteina C reactiva

Pentru a afla daca suferiti sau sunteti predispusi la afectiuni cardiovasculare, puteti face o analiza a sangelui prin care sa fie masurat nivelul de proteina C reactiva. O valoare mare indica ingrosarea sau infundarea arterelor. De fapt, se considera ca nivelul crescut de proteina C reactiva reprezinta un risc mai mare de boli cardiovasculare decat cel al colesterolului marit.

Excesul de proteina C reactiva (peste 3 mg/l) poate fi, de asemenea, asociat cu manifestarea altor probleme de sanatate: diabet, hipertensiune arteriala, maladia Alzheimer.


Teste pentru tiroida

O glanda mica, dar capricioasa, invinuita de anxietate, nervozitate si de faptul ca va ingrasati. Puteti verifica daca intr-adevar tiroida este cea din cauza careia va confruntati cu una din aceste neplaceri printr-o simpla analiza de sange.

Tiroida secreta doi hormoni (T3 si T4) cu rol esential in reglarea principalelor functii ale organismului: consumul de energie, temperatura corpului, ritmul batailor inimii. Actioneaza insa si asupra tubului digestiv, sistemului nervos si aparatului genital, este responsabila de sanatatea pielii, a parului si unghiilor. Concentratia acestor hormoni in sange trebuie sa fie constanta, altfel apar dereglari. Motive suficiente pentru a va face o analiza de sange pentru a le depista valorile, nu-i asa? Mai ales ca, bunaoara, cancerul poate afecta aceasta glanda.

Cancerul tiroidei are o rata de vindecare de aproape 100% si nu afecteaza durata vietii daca este descoperit din timp.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: sanatate.bzi.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa