Lactate de post

 
Lactate de post
Daca ati ales sa tineti postul Pastelui, inseamna ca pe durata lui veti exclude din meniu toate alimentele de origine animala. Inclusiv lactatele. Va vine greu sa renuntati la acestea din urma, nu-i asa? Aflati cu ce le puteti inlocui.

Daca obisnuiti sa incepeti ziua cu un pahar cu lapte cald sau sunteti fani ai branzeturilor, perioada postului va fi intr-o oarecare masura o provocare pentru voi. Dar ce-ati zice sa descoperiti savoarea lactatelor vegetale? Iaurt din soia, lapte de migdale, tofu... Au si ele beneficii pentru sanatate.


Cuprins articol:


Lapte vegetal

Cautand o alternativa la lapte, veti descoperi in supermarketuri diverse tipuri de lapte vegetal: din soia, nuca de cocos, migdale, orez etc. Pentru ca nu contin lactoza, inlocuitorii vegetali ai laptelui pot fi consumati si daca aveti intoleranta la lactoza. Fiecare dintre aceste bauturi are un gust diferit si propria valoare nutritiva.
  • Lapte de migdale. Il puteti prepara usor acasa (gasiti variate retete pe internet). Contine magneziu, potasiu, mangan, cupru, antioxidanti (vitamina E si seleniu) si va ofera aceleasi grasimi sanatoase care exista in uleiul de masline. Nu va pune silueta in pericol: o cana are doar 60 de calorii.
  • Lapte din soia. E bogat in proteine si potasiu, un element vital bunei functionari a inimii si muschilor. Multe studii arata ca soia previne cancerul, bolile de inima si impiedica cresterea colesterolului.
  • Lapte din nuca de cocos. E o sursa pretioasa de acid lauric, o grasime care creste nivelul colesterolului bun (HDL) si are puternice efecte antibacteriene.

Iaurt din soia

Se prepara din extract de soia fermentata. Unele tipuri de iaurt din soia contin lactobacterii sanatoase, despre care se stie ca participa la echilibrul florei intestinale. Fiind bogat in calciu, protejeaza oasele si ajuta la prevenirea osteoporozei.

Ce alte avantaje va aduce iaurtul din soia? Studiile arata ca scade colesterolul, imbunatateste digestia si este o redutabila arma impotriva diabetului de tip II. Pe langa faptul ca poate preveni diabetul, pe cei care sufera deja de aceasta boala ii ajuta s-o tina sub control, deoarece participa la reglarea enzimelor care influenteaza nivelul zaharului din sange.


Tofu

E un fel de branza de soia. Fiind bogat in proteine, este un excelent inlocuitor al carnii, dar, spre deosebire de aceasta, tofu nu contine colesterol si va ofera acizi grasi nesaturati. Este o buna sursa de fier, dar, atentie, ca sa ajutati organismul sa asimileze acest fier de origine vegetala, ar fi excelent sa consumati tofu alaturi de legume bogate in vitamina C: broccoli, spanac, mazare etc.

Daca nu va place gustul lui ca atare, includeti-l in diverse retete. Tofu cu textura ferma se potriveste mancarurilor gatite la cuptor, la gratar sau prajite, pe cand tofu moale este mai potrivit la sosuri, dressing de salata si deserturi.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.mancare.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa