Maini si picioare reci - tratamente interne si externe

 
Maini si picioare reci - tratamente interne (fiertura, tinctura) si externe (frectii, bai)
In general, senzatia de maini si picioare reci apare ca urmare a circulatiei deficitare a sangelui. In cazul in care nu s-a depistat nicio alta afectiune mai complicata, pentru rezolvarea problemei se pot administra urmatoarele remedii populare.


Cuprins articol:


Tratamente interne pentru maini si picioare reci

  • Fiertura de cartofi. Spalati patru cartofi foarte bine si curatati-i. Coaja cartofilor si o jumatate de litru de apa se pun la fiert, la foc mic, timp de 15 minute. Se strecoara decoctul si se bea cald, de trei ori pe zi, cate o jumatate de cana, cu o ora inaintea meselor principale. Tratamentul dureaza doua saptamani.
  • Citrice cu miere. Doua lamai si doua portocale bine spalate se dau prin masina de tocat, cu tot cu coaja. Se adauga doua linguri de miere, se amesteca bine, vasul se acopera si se lasa intr-un loc racoros, timp de 24 de ore. Se administreaza de trei ori pe zi, cate doua lingurite, cu cel putin o jumatate de ora inainte de a manca. Durata tratamentului este de o luna de zile; se face o pauza de doua saptamani, apoi se poate relua.
  • Tinctura de usturoi. Un borcan de o jumatate de litru se umple (o treime) cu catei de usturoi pisati. Se adauga vodca, pana la umplerea completa a borcanului, se acopera cu un capac si se lasa la macerat timp de doua saptamani, intr-un loc intunecos. Periodic, se agita borcanul. Se administreaza dimineata si seara, pe stomacul gol, cate cinci picaturi, dizolvate in trei linguri de apa fiarta si racita. Durata tratamentului este de o luna de zile.






Tratamente externe pentru maini si picioare reci

  • Frectii cu ardei iuti. Intr-un recipient din sticla de culoare inchisa, peste trei ardei iuti tocati marunt se toarna o jumatate de litru de vodca. Se adauga o lingura de sare si una de praf de mustar. Recipientul se inchide cu capac, se agita foarte bine si se lasa la macerat intr-un loc racoros, timp de sapte-zece zile, pana ce lichidul capata o culoare rosiatica. Tinctura rezultata se strecoara si se utilizeaza pentru frectionarea mainilor si picioarelor, seara, inainte de culcare. Nu trebuie sa insistati foarte tare, tinctura se absoarbe repede in piele. Dupa aplicare, se incalta sosete de lana si mainile se introduc sub plapuma.
  • Bai cu pin. Peste doi pumni de ace de pin se toarna doi litri de apa clocotita. Se pune la fiert timp de cinci minute, se trage de pe foc, se acopera si se lasa la infuzat aproximativ doua ore. Se adauga cinci linguri de sare si se amesteca pana la incorporarea perfecta. Preparatul se toarna, in mod egal, in doua lighene. Intr-un lighean, peste decoct, se adauga doi litri de apa fierbinte, iar in celalalt lighean - doi litri de apa rece. Pentru inceput, se scufunda picioarele in ligheanul cu apa fierbinte (atat cat suporta organismul fiecaruia), timp de doua minute, apoi, treptat, incepeti sa turnati peste ambele tibii apa rece din celalalt lighean. Procedura se practica de doua-trei ori pe saptamana, pana ce simptomele dispar.
Va recomandam sa cititi si: Sindromul mainilor reci

Autor: Natasa Galche. Foto: www.tonica.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa