Maslinele: calitati nutritive, beneficii pentru sanatate

 
Maslinele: calitati nutritive, beneficii pentru sanatate
In familia maslinului, nu doar uleiul auriu si delicios este vedeta, ci si micile fructe negre sau verzi, care sunt savurate peste tot in lume cu placere. Dincolo de gustul adorabil, maslinele contin in ele nenumarate virtuti binefacatoare pentru organism.

Maslinul este unul dintre primele plante cultivate de om. Era cunoscut egiptenilor de-acum 4.000 de ani, fiind un simbol al intelepciunii, puterii si pacii. Faptul ca maslinele sunt apreciate si astazi in intreaga lume dovedesc un singur lucru: au calitati culinare si nutritive pretioase pentru oameni.


Cuprins articol:


Negre sau verzi

Fructele maslinului nu pot fi mancate direct din arbore fiindca sunt prea amare, asa ca trebuie intai tratate. Metodele de procesare difera in functie de tipul fructelor, de regiunea in care sunt cultivate si de gustul, textura si culoarea ce se doresc a fi obtinute. Maslinele sunt verzi la inceput, iar pe masura ce se coc, isi schimba culoarea in violet, apoi in rosu-brun, iar la final devin negre.


Calitati nutritive

Maslinele au aceleasi calitati nutritive ca uleiul obtinut din ele. Gratie continutului bogat in grasimi, in special acid oleic, o grasime mononesaturata, sunt o sursa sanatoasa si rapida de energie. In plus, micile fructe va ofera numerosi antioxidanti, vitamine (A, C, E, K), dar si saruri minerale - potasiu, sodiu, fosfor, fier, magneziu, calciu, seleniu, zinc. Maslinele verzi au 120 kcal/100 g, iar cele negre - 295 si le puteti consuma fie ca atare, 5-6 fructe pe post de gustare, fie adaugandu-le in salate de cruditati ori preparate in diverse moduri - pasta de masline, spre exemplu, este absolut delicioasa!


Beneficii pentru sanatate

Daca va plac maslinele, nu puteti decat sa va bucurati afland ca oamenii de stiinta le-au descoperit o sumedenie de efecte benefice:
  • polifenolii sunt o adevarata binefacere pentru sistemul circulator - dilata vasele de sange, favorizeaza circulatia, previn formarea cheagurilor, scad colesterolul;
  • sunt foarte bogate in vitamina E, un antioxidant care, printre altele, stimuleaza imunitatea si protejeaza pielea de radiatiile ultraviolete;
  • mancand zilnic o jumatate de ceasca de masline in loc de cina, aveti sanse sa scapati de kilogramele in plus - acidul oleic stimuleaza arderea grasimilor deja depozitate in tesuturi si impiedica formarea altora noi.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015. Foto: www.descopera.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa