Otita seroasa la copii: responsabili, manifestari, complicatii

 
Otita seroasa la copii
Otita seroasa reprezinta o acumulare de lichid in spatele timpanului (in urechea medie sau casa timpanului). Acest lichid nu provine din exterior, adica nu este datorat patrunderii apei in urechea externa (dupa baie sau dupa inot); patrunderea apei in ureche nu reprezinta un risc in a dezvolta otita seroasa.


Cuprins articol:


Responsabili

Responsabili de asigurarea unei presiuni normale, egale cu cea din mediul exterior, a aerului din urechea medie sunt: sistemul pneumatic mastoidian (situat in spatele urechii) si trompa tubara Eustache. Cele mai frecvente afectiuni care duc la blocarea trompei tubare la copii sunt nasul infundat (raceli, viroze, infectii locale bacteriene) si vegetatiile adenoide (polipii). La copii diametrul foselor nazale este mai mic si acestea se pot bloca mai usor; in plus, cei foarte mici nu stiu sa sufle nasul, lucru care duce la stagnarea secretiilor.


Manifestari

Fazele premergatoare otitei seroase sunt scaderea treptata a aerului in casa timpanului (raceli, nas infundat, vegetatii adenoide), caz in care copilul mai mare poate acuza o diminuare a auzului sau parintii observa scaderea auzului.

In momentul in care presiunea din casa timpanului este suficient de scazuta incat sa se acumuleze lichid in casa timpanului apare, de obicei, durerea. Durerea se datoreaza congestiei timpanului si reactiei inflamatorii locale si poate dura maxim cateva ore, dupa care dispare: acest moment coincide cu acumularea lichidului in urechea medie si scaderea mai accentuata a auzului.


Ameteala

Ameteala poate aparea la miscarile capului cand lichidul seros nu umple toata casa timpanului; de aceea este bine sa se evite inotul pe perioada bolii, datorita riscului de inec. O otita seroasa acuta se remite in medie la doua-trei saptamani dupa rezolvarea cauzelor care au dus la instalarea acesteia. Daca lichidul persista in urechea medie mai mult de trei luni putem vorbi de cronicizarea otitei.


Complicatii

Reaparitia unor dureri mai mari la cateva zile dupa un prim episod de durere inseamna infectia lichidului din casa timpanului - otita medie acuta purulenta. Intarzierea in limbaj poate aparea in cazul unor repetate episoade de otita seroasa, otite seroase nediagnosticate sau cronicizate.

Disparitia durerii de ureche nu inseamna intotdeauna vindecarea bolii! A nu se intarzia consultul la specialistul ORL in oricare din situatiile descrise mai sus.

Expert: Dr. Vlad Postelnicu, medic primar ORL. Foto: www.copilul.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa